Lavrov: Zapad gura Ukrajinu na nastavak rata koji sam vodi protiv Rusije

30.11.2022

19:11

0

Autor: 24sedam

Nuklearne države moraju da izbegnu bilo kakav vojni sukob, istakao je ruski političar

Lavrov: Zapad gura Ukrajinu na nastavak rata koji sam vodi protiv Rusije
Sergej Lavrov - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zapad bukvalno tera Ukrajinu na nastavak rata koji sam vodi protiv Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje pokušavaju da odbace princip neophodnosti izbegavanja bilo kakvog vojnog sukoba između nuklearnih država.

- To govori o mnogo čemu, uključujući i situaciju u Ukrajini, koju bukvalno teraju da nastavi rat koji Zapad vodi protiv Rusije - rekao je Lavrov tokom susreta sa učesnicima naučno-obrazovnog programa „Dijalog u ime budućnosti“.

AP Photo/Achmad Ibrahim,Pool
Lavrov

On je istakao da nuklearne države moraju da izbegnu bilo kakav vojni sukob jer eskalacija može da postane nekontrolisana.

- Ruski stav ide malo dalje: pored nedopustivosti takvog rata, neophodno je izbegavati bilo kakav sukob između nuklearnih država, čak i uz upotrebu konvencionalnog naoružanja - rekao je ministar.

- Ekspanzionistički globalizam, koji demonstrira taj agresivni blok, je bez presedana. Uveren sam da globalna većina odlično vidi pretnje Alijanse i shvata da svest među predstavnicima Zapada o gubitku vodećih pozicija na svetskoj sceni može da podstakne NATO na nepromišljene, neodgovorne odluke - naveo je on.

On je još dodao da će upravo te ocene određivati stavove većine država prilikom razmatranja buduće globalne bezbednosti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike