Tenzije na vrhuncu: Američka krstarica nadgledala u Južnom kineskom moru! Kina se oglasila - ispratili smo je

29.11.2022

06:53

0

Autor: J. S. J.

Akcije američke vojske ozbiljno su narušile suverenitet i bezbednost Kine - rekao je Tian Junli, portparol južne komande Narodne oslobodilačke armije

Tenzije na vrhuncu: Američka krstarica nadgledala u Južnom kineskom moru! Kina se oglasila - ispratili smo je
Copyright printscreen/youtube/Military TV

Kineska vojska saopštila je danas da je ispratila američku krstaricu koja je „nelegalno ušla“ u vode u blizini ostrva Spratli, u Južnom kineskom moru.

Prema navodima kineske vojske, američka krstarica je vršila nadgledanje pre nego se plovilo sa navođenim raketama udaljilo, čime je stvoren bezbednosni rizik u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

 

 

-Akcije američke vojske ozbiljno su narušile suverenitet i bezbednost Kine - rekao je Tian Junli, portparol južne komande Narodne oslobodilačke armije.

Kineska vojska je saopštila i da će njene trupe ostati u stanju pripravnosti.

Sjedinjene Američke Države često izvode, kako tvrde, misije slobodne plovidbe u spornim vodama, bogatim prirodnim resursima, koje Kina smatra svojim.

Amerika još 2021. počela da priprema Tajpej za sukob sa Pekingom

Profimedia/Pixabay
 

 

Odnosi Kine i Amerike su dodatno narušeni zbog tenzija između Tajvana i Kine koje su na najvišem stepenu u poslednjih 40 godina.

Još u oktobru 2021. tenzije su se naglo pojačale kada je "Volstrit žurnal" izvestio da jedinica za specijalne operacije i kontingent američkih marinaca na tajnim vežbama pripremaju tajvanske vojnike za potencijalnu invaziju Kine, što je potvrdio i Pentagon.

Oko tridesetak elitnih vojnika trenira tajvanske kopnene trupe, dok marinci sarađuju sa tamošnjom mornaricom, navedeno je u izveštaju.

Kineski ministar spoljnih poslova na to je rekao da američke trupe moraju da se povuku sa ostrva i pozvao Vašington da poštuje sporazum sa Pekingom.

Kineski državni mediji su upozorili da će Pekingu ostati malo izbora i da će morati da "Tajvan odvede na ratište".

Takođe, početkom aprila ove godine američki Stejt department odobrio je Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuku i druge stavke vezane za podršku sistemu protivvazdušne odbrane "Patriot" u vrednosti do 95 miliona dolara.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike