Si Đinping pozvao članice BRIKS da se udruže protiv sankcija: Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet

23.06.2022

15:22

0

Pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu

Si Đinping pozvao članice BRIKS da se udruže protiv sankcija: Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet
profimedia-0640721008 - Copyright Profimedia

Kineski predsednik Si Ðinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, članice grupe BRIKS, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.

- Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma - rekao je u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su središtu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdevanja.

- Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetaih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja - rekao je on.

Kineski predsednik je dodao da je „neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbediti još veći stepen inkluzivnosti“.

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina, održava se u video-formatu, a na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike