Ukrajina traži isključenje Rusije iz UN! Moskva upozorava na nuklearnu provokaciju (FOTO/VIDEO)

25.11.2022

15:39 >> 23:21

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajina traži isključenje Rusije iz UN! Moskva upozorava na nuklearnu provokaciju (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko/Khalil Hamra/Sam Mednick/Efrem Lukatsky

Sukob u Ukrajini je ušao u 275. dan.

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva.

Skoro cela Ukrajina bila u mraku nakon ruskih raketnih napada. Bez električne energije je ostalo i pola Moldavije.

Evropska unija radi na devetom paketu sankcija Rusiji.

Najvažnije činjenice

U toku je 275. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - Hvala na poverenju!

Toliko za danas, čitamo se narednog dana od ranih jutarnjih sati kao i svih prethodnih dosad.

23.35 - Zelenski kritikovao Vitalija Klička zbog skloništa

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kritikovao je gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička zbog loših rezultata u funkcionisanju skloništa uspostavljenih kako bi se pomoglo građanima koji su ostali bez struje i grejanja nakon ruskih napada.

Ukrajina je uspostavila hiljade takozvanih "centara nepobedivosti" gde ljudi mogu da se ugreju, dođu do vode, interneta i linkova za mobilne telefone.

U obraćanju Zelenski je sugerisao da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegovi zvaničnici nisu učinili dovoljno da pomognu.

- Nažalost, lokalne vlasti nisu dobro radile u svim gradovima. Konkretno, ima mnogo pritužbi u Kijevu... Blago rečeno, potrebno je da se više radi - rekao je on i istakao da nivo usluga dostupnih u mnogim centrima u Kijevu nije dovoljno dobar.

- Obratite pažnju - žiteljima Kijeva je potrebna veća podrška... Mnogi (od njih) su bez struje 20 ili čak 30 sati. Očekujemo kvalitetan rad od kabineta gradonačelnika - naglasio je Zelenski.

22.57 - Putin: Da nije bilo državnog udara u Ukrajini 2014. godine ne bi bilo ni specijalne operacije

Specijalna vojna operacija se danas ne bi sprovodila da u Ukrajini 2014. godine nije izveden državni udar, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Kako je dodao, nakon 2014. godine sledbenici Stepana Bandere su praktično preuzeli kontrolu nad svim organima vlasti i uprave u Ukrajini.

- A ko su banderovci? Neonacisti. Bandera je bio Hitlerov saučesnik, ubijao je i Ruse i Poljake i Jevreje – sve redom po naređenju Hitlera. Oni su danas takve ljude izdigli u rang nacionalnih heroja. Eto protiv čega se bore naši momci - konstatovao je ruski lider.

21.05 - Postoji mogućnost nuklearne provokacije u Ukrajini

Zapad bi mogao da organizuje provokaciju u Ukrajini uz primenu nuklearnog naoružanja kako bi za to potom okrivio Rusiju, izjavio je generalni direktor ruskog koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karča.

- Polazeći od tendencija, moram reći da je takva mogućnost izuzetno visoka. Oni bi to uradili ne samo da bi eskalirali situaciju, već i zato što im nisu bitne posledice koje se dešavaju na udaljenosti od više hiljada kilometara - kazao je on.

18.09 - Sve tri ukrajinske nuklearke u pogonu

Sve tri nuklearne elektrane u delu Ukrajine koji je pod kontrolom ukrajinske vlade ponovo su u pogonu i priključene su na glavnu električnu mrežu, saopštila je ukrajinska elektrodistribucija Ukrenergo.

Izvršni direktor Ukrenerga Volodimir Kudricki rekao je juče da će prekidi u sanbdevanju strujom biti unapred najavljivani ukoliko ne bude naglog pogoršanja situacije.

16.38 - Ukrajinski parlament traži isključenje Rusije iz UN

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je danas nacrt rezolucije u kojoj se traži priznavanje Ruske Federacije kao "države sponzora terorizma" i zahteva se isključenje iz Ujedinjenih nacija, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Kao inicijator se navodi predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk i niz drugih parlamentaraca, prenela je RIA Novosti.

- U nacrtu rezolucije Vrhovne rade Ukrajine navodi se da se ruski režim naziva terorističkim. Takođe, postavlja se pitanje legitimnosti ostanka Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama, a traži se odgovornost i od članova ruskih političkih partija koje podržavaju agresiju - navodi se u dokumentu.

AP Photo/Mary Altaffer, File
 

15.45 - Gatilov: Nismo dobili odgovor za pogubljenja zarobljenika

Rusija još nije dobila odgovor od međunarodnih organizacija za ljudska prava povodom apela u vezi sa pogubljenjem ruskih ratnih zarobljenika koje su izvršili ukrajinski vojnici, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u sedištu UN u Ženevi, Genadij Gatilov.

Gatilov je rekao da će Rusija da sačeka i vidi kako će biti ocenjeni dopisi u vezi sa pogubljenjem ruskih ratnih zarobljenika koje je poslala, a na koje do sada nije dobila odgovor.

On je istakao da je rečeno da su te organizacije uzele u obzir dokaze, ali da po običaju ne žure da reaguju, preneo je TASS.

Gatilov je naglasio da kada je u pitanju okrivljavanje i kritikovanje Rusije, međunarodne organizacije deluju mnogo brže.

15.07 - Berbok poziva na sastanak za pomoć Ukrajini

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pozvala je na međunarodni skup o hitnoj pomoći Ukrajini usled napada na mrežu snabdevanja energijom.

Sastanak bi trebalo da bude održan sledeće nedelje na marginama konferencije šefova diplomatija NATO u Bukureštu, i to, kako je rečeno iz Ministarstva u Berlinu, u proširenom G7 formatu.

Takođe je najavljeno da će i Japan učestvovati.

Profimedia
Analena Berbok

Na sastanku će biti reči o tome kako bolje zaštiti ukrajinske gradove o napada Rusije.

14.31 - Četvoro civila je poginulo minobacačkom napadu ukrajinskih snaga na Novu Kahovku, saopštile su lokalne vlasti

14.10 - Rusija uvrstila Metine platforme u ekstremističke organizacije

Rusko ministarstvo pravde uvrstilo je danas vlasnika Fejsbuka, američku kompaniju Meta platforms u svoj registar ekstremističkih organizacija, objavio je list Komersant.

13.33 - Putin potpisao novi ukaz

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o uspostavljanju državnog informacionog resursa, koji sadrži podatke o građanima, neophodne radi ažuriranja dokumenata o vojnoj evidenciji.

Nadležnim službama i ministarstvima za ovaj zadatak dat je rok do 1. aprila 2024. godine.

13.31 - Rusija će obezbediti rezervni izvor za snabdevanje strujom nuklearke Zaporožje

Rusija će obezbediti rezervni izvor za snabdevanje električnom energijom Zaporoške nuklearne elektrane, i za to će iskoristiti Zaporošku termoelektranu, saopštio je „Rosatom“.

13.20 - Putin se sastao sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u petak sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini, što je prethodno najavio Kremlj, pošto je najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata prešao u svoj 10. mesec.

12.44 - Evropska komisija je saopštila da nikada nije razmatrala mogućnost zabrane uvoza ruskog gasa u EU, piše Sputnjik.

11.42 - Forbs Ukrajina: Rusija potrošila četvrtinu bužeta na rat

Rusija je na rat u Ukrajini, od 24. februara do danas, potrošila 82 milijarde dolara ili četvrtinu svog godišnjeg budžeta, procenjuje Forbs Ukrajina.

Budžetski prihodi Rusije su tokom 2021. godine iznosili 340 milijardi dolara, što znači da je Ruska Federacija već potrošila četvrtinu prošlogodišnjih prihoda na vojne operacije, prenosi Gardijan.

Ova procena uključuje direktne troškove koji su neophodni za podršku vojnim operacijama, ali ne uključuje redovnu potrošnju na odbranu niti potencijalne gubitke koje je Rusija pretrpela zbog smanjenog izvoza nafte i gasa u evropske zemlje, s obzirom da se prihodi federalnog budžeta od izvoza energenata smanjuju.

11.21 - Kremlj: Povratak Krima u Ukrajinu ne dolazi u obzir

Profimedia
Dmitrij Peskov

Moskva doživljava izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o želji Kijeva da povrati Krim „nevojnim sredstvima“ kao diskusiju o otuđenju ruskih teritorija, što je u potpunosti neprihvatljivo, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Za nas ovo nije ništa drugo do rasprava o otuđenju teritorije od Rusije. To se ne može razumeti drugačije. Ovo ne dolazi u obzir - odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da prokomentariše izjave Zelenskog, prenosi TASS.

Ukrajinski predsednik je prethodno rekao da je Kijev spreman da razmotri opcije za nevojni povratak Krima, ali je pozvao da se „ne gubi vreme" na opcije koje ne predviđaju, kako je naveo, „deokupaciju poluostrva".

Zelenski je u intervjuu za Fajnenšel Tajms izjavio da ako rešenje ne predviđa deokupaciju, i ako je po njemu Krim deo Rusije, niko ne treba da gubi vreme na to, prenela je ukrajinska Pravda.

- Ovakve izjave još jednom ukazuju na nepripremljenost i nesposobnost ukrajinske strane, koja ne pokazuje spremnost da problem reši nevojnim metodama - saopštio je Peskov.

11.10 - Zelenski: EU da pokaže jedinstvo u vezi s cenom ruske nafte

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas Evropu da ostane ujedinjena u osudi rata koji Moskva vodi protiv njegove zemlje i da uvede stroga ograničenja na cenu ruske nafte.

- Nema podele, nema raskola među Evropljanima i to moramo da sačuvamo. Ovo je naša misija broj jedan ove godine - rekao je Zelenski u obraćanju putem video veze učesnicima konferencije u Litvaniji, prenosi Rojters.

On je izjavio da Moskva ne vodi samo rat protiv Ukrajine već i protiv cele EU i da je jedinstvo efikasan način u suprotstavljanju agresiji.

- Evropa pomaže sebi. Ne pomaže ovo Ukrajini da se suprotstavi Rusiji, ovo pomaže Evropi da se suprotstavi ruskoj agresiji - naglasio je Zelenski.

10.51 - Ukrajinci postavljaju Himarse između zgrada u Zaporožju

Ukrajinski vojnici postavljaju višecevne bacače raketa „Himars“ između zgrada u Zaporožju, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Američke sisteme oni postavljaju u stambenim delovima Zaporožja, koji se trenutno nalazi pod njihovom kontrolom, i gađaju naš region - rekao je on.

Printscreen / Youtube / Sam Eckholm
Himars

Ukrajinske snage gađaju iz južnih oblasti grada a potom premeštaju sisteme „Himars“.

10.42 - Nova Kahovka: Dve osobe poginule u ukrajinskom napadu

Dve osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u ukrajinskom minobacačkom napadu tokom noći na grad Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, saopstila je danas lokalna opštinska uprava.

Uprava je na Telegramu napisala da su u ukrajinskom napadu poginule dve žene, dok je nekoliko ljudi povređeno, a tri kuće potpuno srušene.

U saopštenju se navodi da je ukrajinska vojska tokom protekle noći granatirala centar Nove Kahovke i stambene objekte u blizini stomatološke ambulante i crkve Svetog Andreja, preneo je TASS.

10.21 - Maročko: Ukrajina pokušava da probije liniju odbrane LNR

Portparol narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko saopštio je da je ukrajinska vojska nastavila sa pokušajima da probije liniju odbrane LNR.

Ističe da ukrajinske snage napade izvode nekoliko puta na dan, ali bezuspešno i uz velike gubitke, prenosi TASS.

AP Photo/Aaron Favila
 

- Neprijatelj svakodnevno pokušava da probije našu liniju odbrane, nekoliko puta dnevno, ali bezuspešno - rekao je on TV kanalu Lugansk-24.

9.20 - Britanija šalje još pomoći Ukrajini

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini 35 specijalnih vozila i dati tri miliona funti za obnovu infrastrukture, javlja TV ITVpozivajući se na šefa Forin ofisa Džejmsa Kleverlija.

Pomoć obuhvata 24 vozila hitne pomoći i šest oklopnih transportera.

9.05 - Aktivirana PVO na severu Krima

Gradonačelnik Krima Vasilij Teliženko saopštio je danas da je Rusija "aktivirala" protivvazdušnu odbranu u gradu Armjansk na severu Krima, i da se ne planira evakuacija grada, nakon što su se u tom regionu čule eksplozije.

- Molim vas ostanite mirni, protivvazdušna odbrana je aktivna. Konsultovao sam sve službe i sve je u redu. U Ukrajini postoje neki ljudi koji destabilizuju situaciju - napisao je on na društvenoj mreži Telegram, prenosi TASS.

NASA
 

Dodaje da niko nije evakuisan iz Armjanska, niti da se takve akcije planiraju.

7.25 - Napad na Herson odneo sedam života

Broj poginulih u napadu ruskih snaga na Herson povećan je na sedam, a 21 osoba je povređena, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

- Samo za jedno veče - 21 ranjen i sedam mrtvih - napisao je Januševič na Telegramu kasno sinoć.

Agencija Interfaks Ukrajina prenosi da su ruske snage sinoć ponovo gađale Herson iz višecevnih raketnih bacača i artiljerije, a da je na meti bio stambeni deo grada.

7.10 - Oglasio se Kličko

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da vlasti razmatraju preseljenje dela stanovnika u predgrađa: oni mogu biti smešteni u dečje kampove i staračke domove. Istovremeno, Kličko je odbio da takvo preseljenje nazove evakuacijom.

7.00 - Kijev i dalje bez struje

Sedamdeset odsto Kijeva i dalje nema struju, u toku je remont grejanja, saopštila je gradska vojna uprava ukrajinske prestonice.

- Situacija u Kijevu u 17.20 po lokalnom vremenu: 70 odsto gradskog stambenog fonda je bez struje - navodi se na Telegram kanalu administracije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike