Stotine kineskih dronova iznad Vašingtona: Amerikanci zabrinuti da ih Peking špijunira

24.11.2022

14:35

0

Autor: 24sedam

Američki federalni zvaničnici i stručnjaci za bespilotne letelice održali su prethodnih dana tajne brifinge

Stotine kineskih dronova iznad Vašingtona: Amerikanci zabrinuti da ih Peking špijunira
Copyright Pixabay

Stotine dronova kineske proizvodnje primećene su poslednjih nekoliko meseci u vazdušnom prostoru iznad Vašingtona, što je izazvalo zabrinutost američkih vlasti.

- Senatori su uznemireni potencijalnom kineskom špijunskom pretnjom pomoću dronova iznad Vašingtona – navodi američki list Politiko.

Radi se o dronovima za zabavu koje proizvodi kineska kompanija DJI, čiji ih vlasnici lansiraju preko dozvoljenih linija, pa zalaze i u štićeni prostor oko glavnog grada SAD.

Kako navodi Politiko, američki federalni zvaničnici i stručnjaci za bespilotne letelice održali su prethodnih dana tajne brifinge za članove senatskih komiteta za unutrašnju bezbednost, trgovinu i obaveštajne podatke.

U članku se citiraju reči senatora Marka Rubija, koji je ozbiljno zabrinut zbog ovakvog stanja stvari.

- Svaki tehnološki proizvod stvoren u Kini ili u kineskim kompanijama nosi realni rizik i može se iskoristiti protiv nas. I sada i tokom sukoba - rekao je Rubio.

Prema podacima Federalne uprave za vazduhoplovstvo, u Sjedinjenim Državama trenutno registrovano više od 870 hiljada dronova, a da će ih do 2024. godine biti registrovano više preko 2,3 miliona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike