Objavljen nov snimak Severnog toka posle eksplozija! Ukrajina optužila ubijene ruske vojnike za kršenje običaja ratovanja

22.11.2022

20:35 >> 23:34

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Objavljen nov snimak Severnog toka posle eksplozija! Ukrajina optužila ubijene ruske vojnike za kršenje običaja ratovanja
Ukrajinska vojska - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Sukob u Ukrajini je ušao u 272.dan.

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je nuklearna elektrana Zaporožje bezbedna uprkos granatiranju.

Luksemburg šalje oklopna vozila Ukrajini.

Najvažnije činjenice

U toku je 272. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.57 - Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht: Verujem da će borbe u Ukrajini još dugo trajati

- Ne bih da dajem lažne nade da bi ovaj rat mogao da se završi uskoro - u narednim danima ili nedeljama. Moramo polaziti od činjenice da će ovaj rat još dugo trajati, i stoga moramo da se pripremimo za to da ćemo morati da podržimo Ukrajinu - rekla je Lambrehtova na nemačkoj Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku.

21.31 - Osvanuo nov snimak gasovoda "Severni tok" posle eksplozija

Nov video-snimak nastao na mestu eksplozije na gasovodu „Severnog toka" pojavio se na društvenim mrežama.

19.38 - Oboreni dronovi koji su ciljali termoelektranu na Krimu

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva drona koja su pokušala da napadnu Balaklavsku termoelektranu na Krimu. Pored toga, iznad Crnog mora su oborene još tri bespilotne letelice, rekao je gubernator grada Mihail Razvožajev.

Napad je odbila Crnomorska flota.

NASA
Satelitska fotografija Krima

Nema povređenih, niti je oštećena infrastruktura.

19.20 - Ukrajina optužila ubijene ruske vojnike za kršenje običaja ratovanja

Državno tužilaštvo Ukrajine optužilo je ubijene ruske vojnike zbog kršenje običaja ratovanja.

- Zbog lažne predaje i otvaranja vatre na vojsku Oružanih snaga Ukrajine pokrenut je postupak po predmetu verolomstva ruskih vojska - navodi se na Telegram kanalu ministarstva.

Tužilaštvo planira da utvrdi sve okolnosti incidenta i izvrši pravnu procenu svih učesnika.

19.13 - Ukrajina: Ne zadržavamo gas namenjen Moldaviji

Ukrajina je danas demantovala tvrdnju ruske kompanije Gasprom da zadržava gas namenjen Moldaviji i optužila Rusiju da koristi gas kao političko oruđe kako bi ograničila snabdevanje energentima evropskim zemljama.

- Rusija nije prva koja koristi gas kao oruđe političkog pritiska. Ovo je gruba manipulacija činjenicama kako bi se opravdala odluka o daljem ograničavanju obima isporuke gasa evropskim zemljama - navodi se u saopštenju koje je objavio Operater transportnog sistema za gas Ukrajine (GTSOU), prenosi Rojters.

AP Photo Michael Probst
 

GTSOU saopštava da je Gasprom želeo da liši Moldaviju mogućnosti da koristi ukrajinski sistem za prenos gasa i ukrajinska podzemna skladišta gasa, povećavajući njenu zavisnost od ruskog gasa na početku grejne sezone.

18.13 - Rusija optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog Moldaviji

Ruski energetski gigant Gasprom rekao je u utorak da Ukrajina preusmerava isporuke prirodnog gasa namenjenog Moldaviji, a kompanija je kao odgovor zapretila da će smanjiti isporuke kroz ključni gasovod.

18.01 - Obustavljena plovidba putničkog transporta u Sevastopolju

Plovidba putničkog morskog transporta u Sevastopolju je obustavljena, saopštile su vlasti grada.

17.46 - Dronovi napadaju Sevastopolj

Dronovi napadaju Sevastopolj, prema preliminarnim podacima, protivvazdušna odbrana je već oborila dve letelice, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

- Upravo sada dejstvuje naša protivvazdušna odbrana. U toku je napad dronova. Prema preliminarnim informacijama, dve bespilotne letelice su već oborene. Sve snage i službe su u pripravnosti - napisao je Razvožajev na Telegramu.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, civilni objekti nisu oštećeni.

- Molim vas, ostanite mirni - rekao je gubernator.

 

16.21 - Vašington izvdojio još 4,5 milijardi dolara za Kijev

SAD su izdvojile dodatnih 4,5 milijardi dolara Ukrajini kao podrška budžetu, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

15.25 - Nema dogovora o bezbednosnoj zoni oko NE Zaporožje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nije postignut nikakav suštinski napredak ka stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

On je istakao da je neophodno "poručiti Ukrajini da povuče teško naoružanje iz nuklearne elektrane Zaporožje, kao i da prekine njeno granatiranje, koje ugrožava celu Evropu".

- To je ono što treba da zahtevamo od Ukrajine, da povuče teško naoružanje, da prestane sa granatiranjem, da prestane da ugrožava evropski kontinent -, istakao je portparol Kremlja.

AP Photo/File
Zaporožje

15.23 - Marčenko: Ukrajini leglo jos 2,5 milijardi evra pomoći od EU

Ukrajini je danas legla nova tranša makrofinansijske pomoći Evropske unije od 2,5 milijardi evra, saopštio je ministar finansija Sergej Marčenko.

- Ukupan iznos (makrofinansijske pomoći) koji je EU pružila Ukrajini od 24. februara dostiže 6,7 milijardi evra - napisao je Marčenko na svom Tviter nalogu.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal napisao je na Tviteru da je ova pomoć „još jedan potez solidarnosti“ i izrazio zahvalnost liderima EU.

14.26 - Peskov: Pretres manastira još jedna vojna akcija protiv RPC

Pretres manastira Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu predstavlja još jednu ukrajinsku vojnu akciju protiv Ruske pravoslavne crkve, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ukrajinska strana je vodila rat protiv Ruske pravoslavne crkve jedno vreme i rekao bih da se današnji pretresi manastira u Kijevu mogu posmatrati kao još jedan u nizu vojnih dejstava protiv ruskog pravoslavlja - rekao je Peskov odgovarajući na zahtev novinara da prokomentariše pretrese Kijevsko-pečerske lavre koje su izvršile ukrajinske službe bezbednosti, javio je TASS.

14.14 - Peskov demantovao da je Putinu uoči G20 predat predlog mirovnog sporazuma s Kijevom

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je demantovao saopštenja da je ruskom lideru Vladimiru Putinu pre samita G20 navodno predat nacrt mirovnog sporazuma sa Ukrajinom.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

"Ukrajinska pravda“ objavila je da je uoči sastanka lidera G20 koji je prošle nedelje održan na Baliju, jedna od zemalja-posrednica predala Putinu predlog potencijalnog sporazuma za direktne pregovore.

Peskov je odrečno odgovorio na pitanje da li je bilo takvog predloga.

Putin nije otputovao na samit G20, već je rusku delegaciju predvodio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

13.59 - Šolc: Nemačka mora biti spremna za eskalaciju u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da Nemačka mora biti spremna za eskalaciju situacije u Ukrajini.

Kako je rekao, odbrambeni fond u vrednosti od 100 milijardi evra koji je najavljen nakon početka rata u Ukrajini, rezultat je naučene lekcije o izgradnji odbrambenih zaliha nemačke vojske.

AP Photo/Olivier Matthys
Olaf Šolc

11.30 - Ruska crkva: Pretres manastira u Kijevu akt zastrašivanja

Ruska pravoslavna crkva saopštila je danas da pretres koji su ukrajinske službe bezbednosti izvele u pravoslavnom manastiru u Kijevu predstavlja akt zastrašivanja.

Portparol crkve Vladimir Legoida rekao je da međunarodna zajednica gotovo sigurno neće obratiti pažnju na današnji akt zastrašivanja vernika, kao što je to bilo i u mnogim drugim slučajevima progona vernika u Ukrajini od 2014. godine.

Ukrajinska bezbednosna služba i policija sprovele su jutros raciju u pravoslavnom manastiru u Kijevu starom hiljadu godina, u okviru operacija protiv sumnjivih „subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi", saopštila je ukrajinska bezbednosna služba.

10.18 - Predsednik Kube u Moskvi osudio sankcije Zapada protiv Rusije

Kuba osuđuje sankcije Zapada protiv Rusije, a uzroke sukoba u Ukrajini treba tražiti u politici SAD i NATO, izjavio je danas kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel na plenarnoj sednici ruske Državne dume.

Predsednik Kube je naglasio da se Havana zalaže za rešenje sukoba u Ukrajini putem pregovora.

10.08 - Ukrajinci se pripremaju za oštru zimu bez struje

Ukrajinci se u nekoliko oblasti pripremaju za zimu sa malo struje ili bez nje uključujući i Kijev, gde su temperature već pale ispod nule.

U ruskim raketnim udarima je, naime, onesposobljena polovina energetskih kapaciteta zemlje.

Predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Ukrajince da štede struju, posebno u teško pogođenim oblastima kao što su Kijev, Vinicija na jugozapadu, Sumi na severu i Odesa na Crnom moru.

8.57 - Ukrajina poziva stanovnike Hersona na evakuaciju tokom zime

Ukrajinska vlada pozvala je građane Hersona da se tokom zime evakuišu u bezbednije regione zemlje.

Ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u vladi Ukrajine, Irina Vereščuk, apelovala je na stanovnike Hersona, posebno na ugrožene kategorije - žene sa decom, stare, bolesne i osobe koje se teško kreću, da se evakuišu tokom zime.

- S obzirom na tešku situaciju u gradu i probleme sa infrastrukturom, možete se evakuisati tokom zime u bezbednije regione zemlje - napisala je Vereščukova na Telegramu.

AP Photo/Bernat Armangue
Vojnici u Hersonskoj oblasti

7.50 - SAD o ubistvu Rusa u Ukrajini: Svi snose posledice za zločine

Američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak izjavila je da su SAD upoznate sa optužbama da su ukrajinske snage ubile zarobljene ruske vojnike i poručila da bi sve strane trebalo da snose posledice ako su počinile zločine tokom sukoba.

-Očigledno da to pomno pratimo. Veoma je važno naglasiti da se ratni zakoni pođednako odnose na sve strane: kako na državu agresora, tako i na državu koja se brani, i to u jednakoj meri", navela je Bet van Šaku ponedeljak, tokom telefonskog brifinga sa novinarima.

Istovremeno je naglasila da "sve strane u konfliktu moraju da poštuju međunarodno pravo ili da se suoče sa posledicama", prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane ukazalo je u petak da su na društvenim mrežama objavljeni snimci koji navodno prikazuju kako ukrajinski vojnici pogubljuju ruske ratne zarobljenike.

7.30 - Ukrajinski dobavljač struje: Nestašice će trajati do kraja marta

Šef velikog privatnog snabdevača električnom energijom u Ukrajini laže da će građani te zemlje najverovatnije živeti sa nestašicama struje najmanje do kraja marta, nakon što je vlada započela besplatnu evakuaciju ljudi iz Hersona u druge regione, prenosi Gardijan.

Polovina ukrajinske energetske infrastrukture oštećena je ruskim napadima, rekao je predsednik Vladimir Zelenski, ostavljajući milione ljudi bez struje i vode pred zimu i temperature vazduha koje padaju ispod nule.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike