Nemački lovci će patrolirati poljskim nebom, nema pretnje po nuklearnu bezbednost

21.11.2022

21:08

1

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Nemački lovci će patrolirati poljskim nebom, nema pretnje po nuklearnu bezbednost
Ilustracija - Copyright AP photo

Sukob u Ukrajini je ušao u 271. dan.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za grantiranje Zaporoške nuklearne elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju traži da se odmah zaustave napadi.

Planirana isključenja struje u svim ukrajinskim oblastima, najavio distributer struje "Ukrenegro".

Najvažnije činjenice

U toku je 272. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.30 UN ne mogu da odrede koje je odgovoran za napad na nuklearnu elektranu

UN nemaju mogućnost da odrede odgovorne za napade u području Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je zamenik predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak.

- Nemamo načina da utvrdimo (ko je izveo) te napade. Voleli bismo da ti napadi prestanu - rekao je on novinarima.

21.43 Ministarka odbrane Nemačke: Naša avijacija će patrolirati u Poljskoj

Potvrđeno je da će nemačka avijacija lovcima "Eurofajter" patrolirati vazdušnim prostorom Poljske, izjavila je ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht.

- Poljska je naš prijatelj, saveznik, i kao ukrajinski sused, nije posebno zaštićena. Sa poljskim kolegom Mariušom Blašakom smo se dogovorili da u Poljsku pošaljemo raketne komplekse "Patriot" i da podržimo zaštitu poljskog vazdušnog prostora lovcima „Eurofajter - rekla je Lambrejt, a prenosi Ministarstvo odbrane Nemačke.

20.12 Rezultati inspekcije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

Saopštenje stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju o rezultatima inspekcije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani:

  • Ekspertska grupa IAEA procenila je stepen oštećenja Zaporoške nuklearke i smatra da ključna oprema nije oštećena, nema pretnje po nuklearnu bezbednost
  • Eksperti IAEA tvrde da je stanje šest blokova elektrane nakon granatiranja stabilno
  • Stručnjaci su utvrdili da ima "značajnih oštećenja" na teritoriji elektrane
  • Na Zaporoškoj elektrani su zbog granatiranja, između ostalog, oštećeni rezervoari za skladištenje kondenzata, što je dovelo do neradioaktivnog curenja
  • Rafael Grosi je pojačao konsultacije u cilju stvaranja zaštitne zone u blizini Zaporoške nuklearke.

19.57 Dva do tri miliona Ukrajinaca može napustiti svoje domove 

Dva do tri miliona Ukrajinaca može napustiti svoje domove sa početkom hladnog vremena, izjavio je šef Evropskog biroa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Hans Kluge, koji boravi u poseti Kijevu.

- Oni će se suočiti sa jedinstvenim zdravstvenim izazovima, uključujući respiratorne infekcije kao što su kovid 19, upale pluća i grip. Postoji ozbiljan rizik od difterije i morbila među nedovoljno vakcinisane populacije - rekao je Kluge na brifingu koji je kancelarija SZO prenosila na društvenim mrežama.

19.21 Obavljena inspekcija štete na nuklearki

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izvršili su inspekciju štete na zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izazvanu ukrajinskim granatiranjem, rekao je ruskom Prvom kanalu Renat Karča, savetnik generalnog direktora koncerna "Rosenergoatom".

18.20 Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz Hersona i Nikolajeva

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva, iz kojih su se nedavno povukle ruske snage, strahujući da će nedostatak grejanja, struje i vode zbog ruskog granatiranja učiniti da život tu bude nemoguć ove zime.

Taj potez usledio je u trenutku kada je tokom dana veći deo zemlje ostao bez struje, preneo je AP.

17.26 Postoji rizik izbijanja havarije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

Rusija je o tome obavestila međunarodnu zajednicu, rekao je novinarima Aleksej Lihačov, direktor korporacije "Rosatom".

- Obaveštavamo međunarodnu zajednicu da postoji opasnost nuklearne havarije na elektrani i, očigledno, Kijev smatra prihvatljivim manji nuklearni incident. Veliki ili mali, ali Kijev neće moći da kontroliše radioaktivnost. To će biti presedan koji će zauvek promeniti tok istorije. Zato se mora učiniti sve da nikome ne pane na pamet da zadire u bezbednost atomske centrale - rekao je on.

16.25 - Zelenski pozvao Zapad da prime Ukrajinu u NATO i EU

Predsednik Ukrajina Vladimir Zelenski još jednom je pozvao zapadne države da prime Kijev u NATO i EU.

- Svi vidite koliko značajan doprinos Ukrajina daje zaštiti naše zajednice, svi vidite koliko je važno da smo se zaista ujedinili nakon 24. februara. Dakle, zahvaljujući tome, vidite da Ukrajina treba da postane punopravna članica EU i NATO. Pozivam vas da podržite naše kandidature za članstvo u EU i alijansi - rekao je Zelenski govoreći putem video-veze na sastanku parlamentarne skupštine alijanse u Madridu.

15.44 - Stoltenberg: Ako Rusija pobedi, platićemo visoku cenu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas članice saveza da nastave da pomažu Ukrajinu, jer će ako se dozvoli Rusiji da pobedi svi platiti visoku cenu.

- Ako dozvolimo Putinu da pobedi, svi ćemo morati da platimo mnogo veću cenu. Autoritarni režimi širom sveta naučiće da mogu da dobiju ono što žele grubom silom - istakao je Stoltenberg na zasedanju Parlamentarne skupštine alijanse, koja se održava u Madridu.

On je istakao i da NATO saveznici moraju biti spremni da podrže Ukrajinu na duge staze.

- Da, znam da ova podrška ima cenu. U našim zemljama mnogi ljudi se suočavaju sa krizom troškova života. Računi za energiju i hranu rastu. Ovo su teška vremena za mnoge - naglasio je Stoltenberg.

AP Photo/Andrea Comas
Jens Stoltenberg

14.55 - Zelenski pozvao NATO da zaštiti ukrajinske nuklearke

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas članice NATO da garantuju zaštitu ukrajinskih nuklearnih elektrana od "ruskih sabotaža".

Zelenski je u video obraćanju Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Madridu rekao da su svi zainteresovani da ne bude opasnih incidenata u nuklearnim elektranama kao i da je potrebna "zagarantovana zaštita od ruskih sabotaža u njima".

14.41 - Poljska vojska: Incident s ukrajinskom raketom je nesrećan slučaj

Poljska vojska je došla do zaključka da je pad ukrajinske rakete na teritoriju Poljske bio nesrećan slučaj, izjavio je predstavnik Ministarstva nacionalne odbrane Poljske Mihail Marčinjak.

- U vezi s događajem u Pševoduvu treba reći da je to bio nesrećan slučaj, izazvan velikim intezitetom borbenih dejstava iza naše istočne granice - rekao je Marčinjak novinarima.

On je dodao da, s operativne tačke gledišta, to područje nije bilo zaštićeno protivvazduhoplovnom odbranom, za razliku od obližnjeg grada Žešuva, koji ima nekoliko nivoa protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane.

14.38 - Ukrajinska vojska granatira Energodar

Ukrajinska vojska granatira Energodar, projektili lete ka obalskom području, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Energodar je pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine! U ovom trenutku teroristi iz teške artiljerije NATO-a gađaju Energodar, grad u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi. Prema prvim informacijama, gađaju obalsko područje - napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

13.20 - Zelenski: Ukrajina će izdržati i pobediti

Predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas povodom Dana dostojanstva i slobode Ukrajine da će "zemlja izdržati i pobediti".

Zelenski je rekao da će se Ukrajinci ubuduće okupljati na kijevskom Trgu nezavisnosti, koji je bio ključan za događaje 2013/14. i 2004. godine, gde će proslavljati Dan pobede Ukrajine "u mirnom Kijevu, u mirnoj Ukrajini".

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

12.50 - U Kijevu počela vanredna isključenja struje

U ukrajinskoj prestonici Kijevu danas su počela vanredna isključenja struje, saopštila je pres-služba gradske elektroenergetske kompanije.

Ranije su počela i vanredna isključenja struje u oblasti Odese.

12.20 - Kremlj: Rusija će privesti pravdi počinioce ratnih zločina

Kremlj je danas saopštio da će privesti pravdi one koji su odgovorni za navodno pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i da će učiniti sve što je moguće da skrene pažnju na ratne zločine.

- Nema sumnje da će sama Rusija tražiti počinioce tog zločina i oni moraju da budu pronađeni i kažnjeni - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
Dmitrij Peskov

12.15 - Erdogan: Brašno od ruske pšenice za nerazvijene zemlje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da se dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da se u Turskoj proizvodi brašno od ruske pšenice i besplatno se šalje u najmanje razvijene zemlje kako bi se ublažila globalna kriza sa hranom.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

11.52 - Ukrajina do sad izvezla 16,2 miliona tona žitarica

Ukrajina je do sada izvezla blizu 16,2 miliona tona žitarica u periodu 2022/23, što je 31,7 odsto manje u odnosu na 23,8 miliona tona izvezenih u istoj fazi prethodne sezone, pokazali su danas podaci ministarstva poljoprivrede.

Izvozom je obuhvaćeno blizu 6,3 miliona tona pšenice, 8,6 miliona tona kukuruza i 1,3 miliona tona ječma.

10.29 - Austrija smanjila zavisnost od ruskog gasa na 21 odsto

Austrija je, raznim merama, pre svega diverzifikacijom, značajno smanjila zavisnost od ruskog gasa sa ranijih 79 na 21 odsto, saopštilo je Ministarstvo energetike Austrije.

Pixabay
Ilustracija

10.28 - Nemačka: Funkcioner Levice za isporuku oružja Ukrajini

Suprotno stavu svoje stranke Levice, premijer nemačke pokrajine Tiringija, Bodo Ramelov, izjasnio se za isporuku oružja Ukrajini.

- Ranije sam bio protivnik isporuke naoružanja, a danas smatra da svako ko je napadnut ima pravo da se brani - rekao je Ramelov.

10.27Njujork tajms: Snimci na kojima ukrajinski vojnici ubijaju Ruse su autentični (UZNEMIRUJUĆE)

10.03 - Nemačka Poljskoj nudi "Patriot"

Nemačka namerava da Poljskoj stavi na raspolaganje sistem za odbranu od raketa "Patriot".

- Ponudili smo Poljskoj podršku u zaštiti vazdušnog prostora i sistem 'Patriot' - rekla je ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht.

Ona je naglasila da, kao posledica pada raketa na poljsku teritoriju prošle nedelje, NATO mora bolje da postavi svoju vazdušnu odbranu.

AP Photo/Vasilisa Stepanenko
Poljski vojnici nakon pada rakete

9.02 - Pentagon: Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko bude potrebno

SAD su učinile mnogo za pripremu Ukrajine za borbena dejstva tokom zime i nastaviće, zajedno sa saveznicima, da pružaju Kijevu pomoć u onoj meri u kojoj mu je potrebna, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

- Izdvojili smo za Ukrajinu više od 20 milijardi dolara pomoći. Nastavićemo da je podržavamo onoliko koliko je potrebno - rekao je Ostin.

9.00 - IAEA vrši procenu NE Zaporožje nakon granatiranja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvršiće danas procenu uticaja granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je lokacija više desetina puta granatirana tokom vikenda.

Kako je navela IAEA u saopštenju, eksplozije su oštetile zgrade i opremu, iako nijedna nije bila kritična za nuklearnu sigurnost i bezbednost.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da se snage koje stoje iza granatiranja "igraju vatrom" i da "to mora odmah prestati".

7.25 - Ukrajina povećala izvoz struje 2,5 puta

Ukrajina je u periodu januar-oktobar 2022. godine povećala prihode od izvoza električne energije za 2,5 puta ili 326,9 miliona dolara, u poređenju sa istim periodom prošle godine - na 542,514 miliona dolara, pokazuju podaci Državne carinske službe, prenose ukrajinski mediji.

Interesantno, samo u oktobru prihod od izvoza električne energije iznosio je 113,4 miliona dolara u poređenju sa 26,36 miliona dolara iz oktobru 2021. godine.

Podsetimo, na teritoriji Ukrajine već nekoliko nedelja su u toku restrikcije struje, zbog kvarova na elektromreži, nastalih kao posledica ruskog granatiranja.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Kijev u mraku

7.20 - Francuska poslala Ukrajini PVO sistem Krotal

Francuska je poslala Ukrajini novi kontigent vojne pomoći, uključujući dve baterije sistema protivvazdušne odbrane "Krotal" i dva višecevna bacača raketa, saopštio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

"Iako je pomoć Francuske uglavnom fokusirana na samohodne artiljerijske sisteme Cezar, od kojih je 18 već prebačeno od početka rata, spisak sistema naoružanja je mnogo širi. Tu su i rakete Milan i Mistral, oklopni transporteri, protivtenkovske mine HPD-2A2, zaštitna oprema u slučaju da neprijatelj upotrebi nuklearno, biološko ili hemijsko oružje i uređaji za noćno osmatranje najnovije generacije", rekao je Lekorni za "Žurnal di dimanš", prenosi Ukrinform.

Prema rečima ministra, Francuska je od početka rata, u Ukrajinu poslala vojnu pomoć ukupne vrednosti u iznosu od 550 miliona evra i nalazi se među pet najvećih zemalja donatora Ukrajini.

Ukupna vrednost vojne pomoći koju su zemalje EU poslale u Ukrajinu iznosi oko tri milijarde evra, prenosi Ukrinform.

7.10 - Eksplozije oko Zaporožja

Snažne eksplozije ponovo su potresle poručje oko najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je zatražila da se napadi odmah zaustave, ističući da se u kratkom vremenskom roku tokom jučerašnjeg dana čulo najmanje 12 eksplozija.

Moskva je za granatiranje optužila ukrajinske snage, ističući da su oštećeni strateški objekti u nuklearki, dok Kijeve tvrdi da ruske snage stoje iza granatiranja pogona nuklearke.

Ukrajinski distributer struje "Ukrenegro" najavio je planirana isključenja struje u svim oblastima Ukrajine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike