EU zamrzla ukupno 68 milijardi evra ruske imovine: Samo u jednoj zemlji je 50 milijardi

18.11.2022

23:55

0

Ova suma uključuje i deo ruskih nacionalnih deviznih rezervi, koje mogu iznositi oko 33,8 milijardi evra

EU zamrzla ukupno 68 milijardi evra ruske imovine: Samo u jednoj zemlji je 50 milijardi
Olaf Šolc, Ursula fon der Lajen i Vladimir Putin - Copyright AP/Jean-Francois Badias/Luca Bruno/RIA NOVOSTI KREMLIN/ALEXEI NIKOLSKY

Evropska unija je zamrznula oko 68 milijardi evra ruske imovine, od kojih se većina nalazi u Belgiji, izvestio je u petak portal „Politiko".

List je citirao interni dokument koji pokriva širok spektar aspekata interakcije Evropske komisije sa Ukrajinom.

Najveći deo zamrznute ruske imovine je u Belgiji, vredan 50 milijardi evra, dok je 5,5 milijardi evra u Luksemburgu. Ove dve zemlje zajedno sa Italijom, Nemačkom, Irskom, Austrijom i Francuskom čine više od 90 odsto zamrznutih sredstava, preneo je „Politiko", pozivajući se na jednog od autora izveštaja Komisije Paolu Tamu.

Prema dokumentu, ova suma uključuje i deo ruskih nacionalnih deviznih rezervi, koje mogu iznositi oko 33,8 milijardi evra. Međutim, u izveštaju se navodi da je tačna cifra „sada pod procenom, tako da se ne citira“.

Evropska komisija se dugo zalagala za donošenje zakona kojim bi se izbegavanje sankcija priznalo kao zločin EU. Takav potez bi omogućio državama članicama da konfiskuju zamrznutu imovinu Rusije u slučaju krivične presude. Iako je Kijev više puta zahtevao da zapadni saveznici zaplene ruski novac i iskoriste ga za obnovu Ukrajine, takva odluka do sada nije doneta.

Ranije ove godine Rusija je procenila da su skoro 300 milijardi dolara njenih deviznih rezervi zamrznule zapadne zemlje. Moskva je kritikovala zaplenu njene imovine, rekavši da to u suštini predstavlja krađu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike