Podrška Rusima u centru Pariza: Gradonačelnik Energodara razrešen dužnosti (FOTO/VIDEO)

19.11.2022

15:52

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Podrška Rusima u centru Pariza: Gradonačelnik Energodara razrešen dužnosti (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/AP Photo

U Ukrajini je u toku 269. dan sukoba.

Varšava, Vašington i NATO saglasni da nema dokaza da je na teritoriju Poljske pala ruska raketa, već ukrajinski odbrambeni projektili.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ističe da "veruje izveštajima ukrajinske vojske" i da ne može biti reč o njihovoj raketi.

Popravljen kvar na infrastrukturi nafotovoda "Družba". UNHCR saopštio da je od početka sukoba skoro osam miliona ukrajinskih izbeglica u evropskim zemljama.

Najvažnije činjenice

U toku je 269. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.54 - Gadonačelnik Energodara razrešen dužnosti

Administracija Zaporoške oblasti smenila je gradonačelnika Energodara Aleksandra Volgu, preneo je danas TAS S izjavu neimenovanog gradskog zvaničnika.

- Volga je razrešen svojih dužnosti i zabranjen mu je dalji boravak na teritoriji ove oblasti - rekao je izvor TAS S, koji tvrdi da je gradonačelnika dekretom razrešio guverner Jevgenij Balicki.

Volga nije potvrdio da je razrešen dužnosti, rekavši za TAS S da je na odmoru.

23.05 - Poljanski: Pismo Guterešu o maltretiranju zarobljenih Rusa

Rusija je uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, u formi zvaničnog dokumenta Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, u kojem se iznose nove činjenice o maltretiranju ruskih ratnih zarobljenika od strane Ukrajine, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

AP Photo/John Minchillo, Pool
 

- Danas smo uputili kao zvanični dokument Sveta bezbednosti i Generalne skupštine, pismo generalnom sekretaru UN sa novim dokazima o ukrajinskom maltretiranju ruskih ratnih zarobljenika i apel Antoniju Guterešu da se zaustavi kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva - napisao je ruski diplomata na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

22.39 - Kadirov: Novi položaji u LNR 

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov pokazao je snimak inspekcije nove deonice linije fronta između naselja Belogorovka i Novodruževsk u Luganskoj Narodnoj Republici. Video je objavio na svom Telegram kanalu.

 

 

21.35 - Ukrajinska vojska gađala oblast oko Zaporoške nuklearke

"Rosenergoatom" je saopštio da je ukrajinska vojska u subotu gađala oblast oko Zaporoške nuklearke. Bilo je 12 udara, a povređenih nema.

20.47 - Zelenski se obratio građanima

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je tokom večernjeg onlajn obraćanja građanima da je najteža situacija sa električnom energijom u Kijevu, Odesi, Harkovu, kao i oblastima oko tih gradova.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

19.20 - Podrška Rusima u centru Pariza

U centru Pariza, na Marsovom polju, preko 100 ljudi okupilo se na protestu u znak podrške građanima Donbasa i protiv isporuka oružja Ukrajini.

Tokom protesta pojavili su se ukrajinski aktivisti koji su prvo uzvikivali antiruske parole, a potom su napali dve devojke, blogerke, koje su došle da snime miting.

- Dve devojke, francuske blogerke, došle su da snimaju miting a Ukrajinci su počeli s njima da se svađaju i potom su ih napali. Svi su odvedeni u policiju - rekla je osnivač pokreta SOS Donbas Ana Novikova Berne.

18.15 - Ukrajina se sprema za evakuaciju stanovništva

Ukrajina priprema evakuaciju stanovništva iz Hersona i Hersonske oblasti, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

16.51 - Porošenko: Prvo Ukrajinu u NATO, pa onda pregovori s Rusijom

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je članstvo Ukrajine u NATO glavni preduslov za mir u Evropi i svetu i da povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine nije dovoljno za početak mirovnih pregovora.

Govoreći na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi, on je rekao da Ukrajina želi da "zameni bezbednosni štit ukrajinskih Oružanih snaga NATO štitom iz člana 5", što se odnosi kolektivnu odbranu, gde se napad na jednu članicu Alijanse smatra napadom na sve saveznike.

- Naša poruka nije ''Dobro, hajde da pričamo o miru'', već ''Pozdravljamo Ukrajinu u NATO'', što je preduslov za mir u Evropi i mir u svetu - rekao je Porošenko za kanadski list "Gloub end Mejl", i dodao da "ne treba verovati Putinu".

16.23 - Ukrajinci gađali Lisičansk

Ukrajinske snage su granatirale Lisičansk i tom prilikom dvoje civila je poginulo, a četvoro ranjeno, saopštili su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

16.06 - Medvedev: Zelenski ne želi sa razgovara sa Rusijom

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nema nameru da razgovara sa Rusijom, jer ne priznaje realnost da se Ukrajina raspala, napisao je danas na svom Telegram kanalu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dok to ne učini nema smisla sedati za pregovarački sto, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Zelenski ne želi nikakve pregovore iz sasvim očiglednih sebičnih razloga, preneo je TASS.

- Štaviše, pregovori su za njega veoma opasni - napisao je Medvedev.

15.53 - "Idite iz Ukrajine ako možete, da uštedimo struju"

Šef najveće ukrajinske privatne energetske kompanije "DTEK" Maksim Timčenko izjavio je danas da bi građani trebalo da razmotre napuštanje zemlje kako bi smanjili potražnju za električnom energijom u državi.

- Ako građani mogu da pronađu alternativno mesto za boravak još tri ili četiri meseca, to može biti od velike pomoći sistemu - rekao je Timčenko za Bi-Bi-Si.

15.50 - Ukrajina: Sa šest NATO članica proizvodićemo oružje

Profimedia
 

Ukrajinski državni koncern za oružje Ukroboronprom saopštio je da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država clanica NATO-a, uključujući Poljsku, Češku, Francusku, Dansku i još nekoliko sa kojima su potpisani ugovori o neotkrivanju podataka.

- Stvaramo zajednička odbrambena preduzeća, gradimo linije za proizvodnju municije zatvorenog ciklusa, zajednički proizvodimo oklopna vozila i višestruke raketne sisteme i zajednički razvijamo novo oružje visoke tehnologije i za to koristimo postojeće objekte i novoizgrađene na sigurnim mestima - saopštio je Ukroboronprom, objavio je Juromajdan pres.

Ukroboronprom je naveo da je pokrenuo proizvodnju municije kalibra 122 i 152 mm, kao i mina 120 mm po NATO tehnologiji, što bi, kako je istaknuto, trebalo da smanji zavisnost Ukrajine od artiljerijske isporuke iz inostranstva.

15.40 - Sunak Zelenskom u Kijevu obećao snažnu podršku Britanije

Britanski premijer Riši Sunak danas je prvi put posetio Kijev, obećavši da će nastaviti snažnu podršku Ukrajini koja je bila u fokusu politike njegovih prethodnika.

15.24 - Sunak stigao u Kijev

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

Britanski premijer Riši Sunak doputovao je u Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. On je obećao Ukrajini pomoć u cilju jačanja PVO, konkretno London će Kijevu poslati 135 protivavionskih topova za borbu protiv dronova.

15.07 - Ukrajinske snage ispalile osam raketa "Grad" na Donjeck

14.45 - SBU identifikovala 11 proruskih kolaboracionista

Ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) saopštila je danas da je identifikovala 11 kolaboracionista koji su učestvovali u organizaciji referenduma u Zaporoškoj oblasti, preneo je "Kijev independent".

Osumnjičeni su, navodi se, organizovali kampanju u okupiranim ruskim gradovima u znak podrške referendumu i apelovali na ljude da izađu na birališta.

SBU nije navela da li su osumnjičeni u pritvoru ili u bekstvu, ali su gradovi u kojima su navodno aktivni pod kontrolom Rusije.

14.24 - Konašenkov: Uništeno 9 komandnih mesta ukrajinske vojske

Profimedia
Igor Konašenkov

Ruski borbeni avioni, rakete i artiljerijske trupe uništile su tokom protekla 24 sata devet komandnih mesta ukrajinske vojske u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, u protekla 24 sata ruske snage uništile su devet ukrajinskih komandnih mesta u rejonima naselja Kislovka, Ivanovka, Krahmalnoje i Berestovoje u Harkovskoj oblasti, Serebrjanka i Vođanoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, Stelmahovka u Luganskoj Narodnoj Republici, Vesjoloje i Novorajsk u Hersonskoj oblasti, a takođe i 86 artiljerijskih jedinica, ljudstvo i vojnu opremu u 176 oblasti, preneo je TASS.

Jedinice ruske vojske eliminisale su više od 120 ukrajinskih trupa u ofanzivi u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i dva tenka, tri borbena oklopna vozila i sedam motornih vozila, rekao je Konašenkov.

14.17 - Berlin isporučio Kijevu ukupno 30 sistema „gepard“

Nemačka je isporučila Ukrajini svih 30 samohodnih protivavionskih sistema „Gepard“, koje joj je bila obećala, saopštila je nemačka ambasada u Ukrajini.

AP Photo/Joerg Sarbach
 

Kako se navodi, nemački sistemi se koriste „za zaštitu ukrajinske kritične infrastrukture“.

Sistemi „Gepard“ pogađaju mete na udaljenosti od 100 metara do četiri kilometra na visini do tri kilometra.

14.11 - Moskva: Odluka Poljske je provokativna

Moskva je odluku Poljske da ne dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da učestvuje na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS nazvala provokativnom, prenosi RIA Novosti.

- Ubeđeni smo da svi političari koji imaju zdrav razum dele stav ruske strane o neprihvatljivosti takvih akcija i daće članice OEBS dati procenu o svemu tome. Juče smo poslali zahtev svim članicama da se izjasne - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova koje je preneo TASS.

Moskva dodaje da "neprihvatljivi napad na Rusiju predstavlja vrhunac celokupnog ’antipredsedništva’ Poljske kao organizatora".

13.27 - Rusiju na samitu OEBS u Poljskoj predvodi stalni predstavnik

Rusku delegaciju u Ministarskom savetu OEBS u Poljskoj predvodiće stalni predstavnik Ruske Federacije pri toj organizaciji Aleksandar Lukaševič, pošto je poljska strana uskratila učešće ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

- Rusku delegaciju na sastanku OEBS-a predvodiće stalni predstavnik pri toj organizaciji Aleksandar Lukaševič - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija RIA Novosti.

13.01 - Kal: Ruski vazdušni napadi imaju cilj da iscrpe ukrajinske zalihe PVO

Ruski raketni udari na Ukrajinu delimično su osmišljeni da iscrpe ukrajinske zalihe protivvazdušne odbrane, što bi, kako se nada Moskva, omogućilo njenim snagama da ostvare dominaciju na nebu, izjavio je danas podsekretar za politiku u američkom Ministarstvu odbrane Kolin Kal.

- Oni zaista pokušavaju da razbiju i desetkuju ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane - rekao je Kal novinarima na putu za Bliski istok, preneo je Rojters.

On je istakao da SAD znaju kakva je ruska teorija pobede i da su posvećeni tome da osiguraju da to ne funkcioniše na taj način tako što će se postarati da Ukrajinci dobiju ono što im je potrebno da održe svoju protivvazdušnu odbranu.

12.59 - Zaharova: Boreljovi predlozi ne sadrže rešenja za krizu

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da ideje koje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj širi među državama članicama pokazuju da nema strateške vizije Unije u vezi sa Rusijom i da mogu izazvati novi produženi raskol u Evropi.

12.14 - Jermak: Mir u Ukrajini moguć kad se vrate granice iz 1991. godine

Mir u Ukrajini biće moguć samo ako se vrate granice zemlje iz 1991. godine, izjavio je danas Andrij Jermak, pomoćnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

11.46 - Podoljak: Nema tajnih pregovora i predaje Rusiji

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak odacio je danas "teorije zavere" o predaji njegove zemlje i "tajnim pregovorima" Zapada sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji se navodno vode mimo znanja Kijeva.

On je u objavi na Tviteru saopštio da se Ukrajina neće predati Rusiji i da to nije političko pitanje, već pitanje opstanka ukrajinskog naroda.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
Mihail Podoljak

- Bilo kakve teorije zavere o ''predaji Ukrajine'' ili tajnim pregovorima Zapada sa Putinom ne uzimaju u obzir ''sitne detalje''. Ukrajince. Takvi aranžmani se ne mogu primeniti. Ukrajina neće klečati pred Rusima. To nije stvar politike. To je stvar našeg postojanja - napisao je Podoljak.

11.02 - U Herson stigao prvi voz iz Kijeva od početka rata

U Herson, iz kojeg su se nedavno povukle ruske snage, stigao je prvi voz iz Kijeva od početka napada Rusije na Ukrajinu, objavilo je Gradsko veće Hersona, a prenosi Ukrinform.

Ruske snage su 11. novembra napustile Herson i povukle se na levu obalu Dnjepra.

10.31 - NATO: Ruski avioni blisko nadletali pomorsku grupu u Baltiku

Dva ruska borbena aviona su nebezbedno i neprofesionalno prišla Stalnoj NATO pomorskoj grupi 1, koja je izvodila rutinske operacije u Baltičkom moru, saopštio je danas NATO.

Ruski piloti, u incidentu koji se dogodio 17. novembra, nisu odgovorili na komunikaciju savezničkih snaga i preleteli su NATO trupe na visini od 100 metara i na udaljenosti od 70 metara, saopšteno je iz alijanse.

NATO je ovakvu interakciju ocenio nebezbednom i neprofesionalnom jer je, kako je navedeno, sprovedena u opasnoj zoni gde se izvodila obuka PVO, i zbog visine i blizine ruskih aviona, čime je povećan rizik od pogrešnih proračuna, grešaka i nezgoda.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Ruski avion Su-57

Alijansa je saopštila da su se snage NATO-a ponašale odgovorno, ispunjavajući svoju misiju, "u punoj saglasnosti sa međunarodnim vazdušnim i pomorskim propisima", uz napomenu da će "na odgovarajući način reagovati na svako mešanje u aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost aviona, brodova ili njihovih posada".

9.50 - Antonov: Rusija ne stvara prepreke za osoblje ambasade SAD

Ruska strana ne stvara prepreke za popunjavanje osoblja američke ambasade u Moskvi, izjavio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

On je rekao novinarima da je krajnje vreme da se normalizuje situacija u vezi sa radom ruske ambasade u Vašingtonu i američke ambasade u Moskvi, preneo je TASS.

Antonov je istakao da do danas nema prijave za upražnjeno mesto službenika konzularnog odeljenja ambasade SAD u Moskvi.

Antonov je istakao da je ruska strana zbog toga spremna da razmotri sve prijave i da razmenjuje vize na obostrano prihvatljivoj osnovi.

9.38 - UN: Istražiti ubistvo ruskih zarobljenika i kazniti počinioce

Ujedinjene nacije pozvale su da se sprovede detaljna istraga povodom ubistva ruskih vojnih zarobljenika i potom kazniti počinioce, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

Eduardo Munoz/Pool Photo via AP
 

- Pozivamo sve strane da sprovedu detaljnu istragu po pitanju kršenja ljudskih prava kako bi se svi koji su odgovorni za zločin priveli pravdi - rekao je on.

Kako je prethodno saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinski vojnici cialjno su ubili, hicima u glavu, više od 10 zarobljenih ruskih vojnika. Takođe je navedeno i da postoje video dokazi masovnog krvavog obračuna ukrajinskih snaga nad nenaoružanim ruskim zarobljenicima.

8.43 - Ukrajinske snage u LNR izgubile još 50 vojnika

Ukrajinska vojska je za protekla 24 časa izgubila do 50 ljudi, dva tenka i pet oklopnih transportera, saopštila je narodna milicija Luganske Narodne Republike.

Takođe, u borbama je uništeno i 12 jedinica ukrajinske motorizovane tehnike, kao i jedna artiljerijska baterija.

8.30 - Zelenski tvrdi: Rusija traži ne mir, već predah za obnovu snaga

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je da Rusija sada traži kratko primirje, kako bi obnovila snage, jer na sadašnji način, kako tvrdi, neće uspeti da okonča rat.

Zelenski je u video obraćanju učesnicima Međunarodnog foruma za bezbednost u Halifaksu rekao da Rusija sada traži predah kako bi obnovila snage, prenosi Ukrinform.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

- Neki to mogu nazvati krajem rata, ali takav predah će samo pogoršati situaciju - smatra Zelenski.

Naglasio je da se svaka pomisao na ustupanje ukrajinske teritorije ili suvereniteta ne može smatrati mirom.

- Nemoralni kompromisi će dovesti do novog krvoprolića. Pravi, trajni i iskreni mir može biti rezultat samo potpunog uništenja ruske agresije - rekao je Zelenski.

8.20 - Pogođena ukrajinska fabrika "Motor sič"

Ruska vojska gađala je postrojenja ukrajinske fabrike „Motor sič“ gde se vrši remont ukrajinske avijacione tehnike, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je rekao, u tim postrojenjima se, pored remonta, proizvode i motori za avione AI-450, kao i određene komponente za turske dronove „Bajraktar“ i „Akinci“.

Rogov je takođe kazao i da je meta sinoćnih napada ruskih snaga bilo i skladište municije i naoružanja ukrajinske vojske koje se nalazilo u Ševčenkovskoj četvrti Zaporožja koje je pod kontrolom ukrajinske vojske.

 

 

7.16 - U LNR je priveden agent SBU koji je pokušao da izvrši atentat na načelnika Belovodskog okruga

Kako su istražitelji saznali, uhapšeni je trebalo da napadne načelnike još tri republička okruga.

Izvor Sputnjika rekao je da su, pored pritvora, uspeli da razotkriju agentsku mrežu ukrajinskih specijalnih službi.

7.10 - Moguće potpuno gašenje električne mreže u Kijevu

Gradske vlasti u Kijevu upozorile su da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu, a ukrajinski premijer Denis Šmihal je izjavio da je skoro polovina energetskog sistema zemlje onesposobljena zbog ruskih napada.

7.00 - SAD izdvajaju 20 miliona dolara za slanje ukrajinskog žita 

Američka Vlada će izdvojiti do 20 miliona dolara za realizaciju inicijative „Žito iz Ukrajine “, koju je ove nedelje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio na samitu G20, saopštila je američka ambasada u Kijevu.

U saopštenju se dodaje da je cilj inicijative da se hrana pošalje zemljama kojima je potrebna kako bi se prehranili ljudi širom sveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike