Zaharova optužila OEBS da prikuplja obaveštajne podatke za Zapad: Jasno je da su sarađivali sa ukrajinskom vojskom

18.11.2022

16:49

0

Prema rečima portparolke ministarstva spoljnih poslova Rusije, neki posmastrači Specijalne misije za monitoring regrutovali su lokalne stanovnike

Zaharova optužila OEBS da prikuplja obaveštajne podatke za Zapad: Jasno je da su sarađivali sa ukrajinskom vojskom
Marija Zaharova - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je danas specijalnu misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini da prikuplja osetljive podatke za zapadne obaveštajne agencije.

- Postalo je jasno da su posmatrači ukrajinskoj vojsci dali podatke sa kamera koje je postavila Specijalna misija za monitoring (SMM) kako bi (vojska) prilagodila artiljerijsku vatru na opremu i položaje milicije Luganjske i Donjecke Narodne Republike - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je dodala i da su neki posmatrači SMM regrutovali lokalne stanovnike i istakla da je na osnovu rezultata istrage, koju su sprovele vlasti samoproglašene DNR i LNR, privedeno nekoliko bivših radnika Misije.

- Ceneći nesebične napore i posao koji su obavili mnogi posmatrači SMM, prinuđeni smo da konstatujemo da je rukovodstvo OEBS na terenu prvenstveno bilo angažovano na služenju interesima zapadnih pokrovitelja Kijeva. Prozapadna kadrovska politika sprečila je ruske građane da zauzmu rukovodeća mesta u regionalnim sedištima i telima Misije - navela je Zaharova.

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova dodala je da je SMM u svojim javnim izveštajima predstavljala iskrivljenu sliku onoga što se dešavalo na terenu, „skrivajući ratne zločine ukrajinske vojske i namerno diskreditujući miliciju DNR i LNR“.

- Dvostruki standardi i nepravilnosti u funkcionisanju OEBS-a u celini zahtevaju iskrenu i otvorenu diskusiju i ispravke - zaključila je Zaharova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike