"Prljava bomba" je tema koja nije zatvorena: Oštar odgovor Rusije na to da "nisu pronađeni znakovi Ukrajine"

18.11.2022

20:55

0

On je ironično rekao da niko nije očekivao da će "prljava bomba" čekati inspektore u centru fabrike

"Prljava bomba" je tema koja nije zatvorena: Oštar odgovor Rusije na to da "nisu pronađeni znakovi Ukrajine"
Bomba - Copyright Profimedia

Tema "prljave bombe" nije zatvorena, Rusija je poslala preventivni signal, izjavio je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, a povodom izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da tokom inspekcije lokacija u Ukrajini nisu pronađeni znakovi da Kijev priprema "prljavu bombu".

Uljanov je pojasnio da je, zapravo, izvršena samo prva inspekcija objekata, kao i životne sredine, nakon čega će IAEA u sertifikovanim laboratorijama izvršiti analizu i tada će biti doneta konačna procena, ali samo kad su u pitanju tri objekta koja su posetili inspektori agencije, preneo je Sputnjik.

Kako je rekao, to znači da pitanje nije zatvoreno, ali da je najvažnije da je Rusija poslala dovoljno jak preventivni signal za koji se nada da će se ispostaviti kao koristan.

- Signal da, prema našim podacima, u Kijevu ozbiljno razmatraju mogućnost, i čak preduzimaju praktične korake za pravljenje ''prljave bombe'' - dodao je Uljanov.

Ranije je Uljanov prokomentarisao da su dva inspektora IAEA posetila objekte na tri lokacije i da je provera trajala samo nekoliko sati.

On je ironično rekao da niko nije očekivao da će "prljava bomba" čekati inspektore u centru fabrike.

Upravni odbor IAEA objavio je juče da je usvojio rezoluciju o pitanjima nuklearne bezbednosti u Ukrajini, a u njoj je, konkretno, ponovo napomenuto da u okviru inspekcije na tri lokacije u Ukrajini nisu otkriveni nikakvi znakovi neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali koji su povezani sa pripremom "prljave bombe".

IAEA navodi da je "samim tim demonstrirana neosnovanost" saopštenja ruske strane na ovu temu.

Rasprava Rusije i Zapada o "prljavoj bombi", konvencionalnoj bombi s nuklearnim materijalom, počela je kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je Moskva zabrinuta da bi Kijev mogao da je upotrebi tokom rata.

Zapad i Ukrajina su odbacili mogućnost da Kijev baci takvu bombu na ukrajinskom tlu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike