Ukrajina stavila Kadirova na poternicu; Kijev priprema još jednu provokaciju

16.11.2022

19:09

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajina stavila Kadirova na poternicu; Kijev priprema još jednu provokaciju
Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Efrem Lukatsky/Andrew Kravchenko/LIBKOS

U toku je 266. dan sukoba u Ukrajini.

Raketa je pala na teritoriju Poljske, a tom prilikom je poginulo dvoje ljudi. Projektil je najverovatnije ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz po kome i Rusi s dvostrukim državljanstvom mogu biti mobilisani.

SAD proširile listu sankcija protiv Moskve.

Lideri G20 izdali zajedničko saopštenje u kome osuđuju ruski napad na Ukrajinu.

Najvažnije činjenice

U toku je 266. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz te oblasti 

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.00 -  Nebenzja:Varšava i Kijev želeli da izazovu sukob Rusija-NATO

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da su saopštenja Varšave i Kijeva povodom pada projektila u Poljskoj imala za cilj da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO.

AP Photo/Seth Wenig
 


- Da ovaj današnji sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije sazvan trebalo bi ga sazvati da se razgovara o pokušajima Ukrajine i Poljske da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO. Takve apsolutno neodgovorne izjave koje su dali lideri dve zemlje ne mogu se protumačiti drugačije - rekao je Nebenzja na sednici SB UN, preneo je TAS S.

23.23 - UN: Ne nazire se kraj konflikta u Ukrajini

Podsekretar Ujedinjenih nacija Rozemeri Dikarlo izjavila je danas da se ne nazire kraj konflikta u Ukrajini, dok i dalje postoji realna mogućnost da se rat pretvori u katastrofu.

AP Photo/John Minchillo
 

 


- Zaista, ne nazire se kraj konflikta. Dokle god traje postoji potencijalna opasnost od katastrofe, realna je. Jučerašnji incident u Poljskoj, u blizini Ukrajinske granice, bio je zastrašujući podsetnik da se mora učiniti sve da se spreči dalja eskalacija - rekla je Dikarlo, preneo je TAS S.

22.51 - Ukrajinci pripremaju provokaciju

Ukrajinske snage pripremaju provokaciju u Harkovskoj oblasti, saopštio je zvanični predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

On je novinarima rekao da Narodna milicija raspolaže informacijama da ukrajinska komanda planira da u noći 17. novembra gađa bolnicu u mestu Veliki Burluk raketama iz sistema S-300.
Bolnica je u mestu koje je pod kontrolom snaga Ukrajine a cilj je da se optuži Rusija.

22.20 - Mili: Male šanse da Ukrajina uskoro vojno pobedi, politički možda

General Mark Mili, načelnik Združenih generalštabova americke vojske, odbacio je mogućnost da bi Ukrajina mogla uskoro da pobedi u ratu, upozoravajući da Rusija i dalje ima značajnu borbenu moć u Ukrajini, uprkos tome što je išla korake unazad tokom napada.

21.55 - Premijer Poljske: Odustali smo od primene Člana 4


Poljska je odustala od planova za primenu Člana 4 Povelje NATO o hitnim konsultacijama, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki za „TVP“, povodom raketnog napada koji se sinoć dogodio na teritoriji Poljske.

 

21.52 - Ukrajina stavila Kadirova na poternicu


Ukrajinska Služba bezbednosti stavila je lidera Čečenije Ramzana Kadirova na poternicu, prema informacijama dostupnim na sajtu ukrajinskog ministarstva unutrašnjih polslova.

Kadirov je označen kao "pojedinac koji se krije od istražnih tela", a na poternici je i njegova fotografija, preneo je TAS S.

Profimedia
 


U petak je Služba bezbednosti Urkajine saopštila da je podigla optužnice protiv Kadirova, koja ga tereti za "agresivno vođenje rata" i "sprovođenje radnji koje imaju za cilj da promene granice ukrajinske teritorije".

20.08 - Zaharova: Vašingon nije zainteresovan za istragu u Poljskoj

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da "Vašington uopšte nije zainteresovan" za istragu o incidentu u Poljskoj, kada su u utorak uveče poginule dve osobe, nakon što je raketa pala u poljsko selo Prževodovo, jer "SAD uvek imaju nekoga da okrive".

- Američku vladu baš briga za rezultate istrage, ko je ispalio raketu. Bela kuća nikad nije bila ovako providna. Američka vlada uvek ima ''dežurnog krivca'' zbog političkih razloga - navela je Zaharova na Telegramu, preneo je TASS.

19.47 - SAD: Podrška Ukrajini dokle god treba

AP Photo/Olivier Matthys, File
Mark Mili

Sjedinjene Američke Države nastaviće da podržavaju Ukrajinu u odbrani od Rusije koliko god to bude trebalo, izjavili su danas vodeći vojni lideri Amerike, ističući da Kijev treba da odluči kada i kako da pregovara sa Moskvom.

- Ukrajina će nastaviti da se bori. Neće odstupiti. Ukrajina je bila slobodna i želi to da ostane - rekao je general Mark Mili, načelnik Združenih generalštaba americke vojske, preneo je Rojters.

19.43 - Guljaš: Zelenski neodgovorno optužio Rusiju za napad

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postupio je neodgovorno kada je optužio Rusiju za izvođenje raketnog napada u istočnoj Poljskoj, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelji Guljaš.

On je naglasio da je incident u istočnoj Poljskoj još jednom pokazao potrebu da suprotstavljene strane što pre okončaju neprijateljstva.

18.42 - Zaharova: Poljski diplomata bez komentara posle razgovora

 

 

Privremeni otpravnik poslova poljske ambasade u Moskvi napustio je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova bez komentara, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

18.03 - Zelenski: Nemam dilemu, raketa nije ukrajinska

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je uveren da eksplozija u kojoj su stradale dve osobe u Poljskoj nije izazvala raketa iz Ukrajine.

- Nemam dilemu, to nije naš projektil - rekao je Zelenski ukrajinskim medijima, prenosi Rojters.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

18.01 - Moskva: Objektivna istraga razotkriće provokaciju Kijeva

Moskva smatra da Kijev optužbom za povezanost Rusije s raketnim incidentom u Poljskoj pokušava da učvrsti zapadnu podršku Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo smatra da posebno treba obratiti pažnju na to koliko su brzo optužbe na račun Rusije izneli predstavnici kijevskog režima u pokušaju da učvrste podršku Zapada koji se, primećuje Ministarstvo, umorio od ukrajinskog režima.

Ministarstvo napominje i da preliminarni podaci o tom incidentu ukazuju na umešanost Ukrajine.

Rusko ministarstvo je izrazilo uverenje da će objektivna istraga i objavljivanje njenih rezultata razotkriti tu provokaciju Kijeva.

17.46 - Kijev ima dokaze o navodnom "ruskom tragu" u incidentu u Poljskoj

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izjavio je danas da Kijev ima dokaze o "ruskom tragu" u eksploziji u istočnoj Poljskoj za koju Varšava i NATO kažu da je verovatno bila izazvana ukrajinskim raketom protivvazdušne odbrane.

Danilov nije naveo detalje u vezi sa tom tvrdnjom, preneo je Rojters.

17.42 - U granatiranju Zimogorja u LNR jedan civil ubijen, dvoje ranjeno

AP Photo/Aaron Favila
Himars

Od posledica granatiranja ukrajinskih oružanih snaga iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na grad Zimogorje u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) poginuo je jedan civil, a još dva su zadobila rane, saopštila je u sredu misija Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

17.12 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Ukrajina koristi svaku priliku da optuži Rusiju

Kijev koristi svaku priliku da optuži Rusiju i pokuša da konsoliduje zapadnu podršku, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, komentarišući raketni incident u Poljskoj.

- Posebno privlači pažnju to kojom brzinom su predstavnici kijevskog režima počeli da iznose optužbe na račun Rusije. Čini se da vlasti u Kijevu svojski koriste svaku priliku za optuživanje Rusije i pokušaj konsolidovanja zapadne podrške u svetlu toga što su mentori režima Zelenskog, čini se, umorni od njega. Naročito jer preliminarne informacije o ovom incidentu ukazuju na Ukrajinu - navodi se u saopštenju.

16.38 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo na razgovor ambasadora Poljske u Moskvi Kšištofa Krajevskog u vezi sa raketnim incidentom

16.17 - Mediji: Kijev priznao da je upotrebio PVO u blizini mesta pada rakete u Poljskoj

Ukrajinska vojska obavestila je Sjedinjene Američke Države i druge zapadne saveznike da je pokušavala da presretne rusku raketu u vremenskom periodu koji se poklapa sa incidentom u Poljskoj, a takođe i blizu tog mesta, javio je Si-En-En, pozivajući se na izvor iz američke administracije.

Televizija navodi da je upravo ta informacija poslužila kao osnova za trenutnu američku procenu ovog incidenta.

Twitter/Clash Report @clashreport
 

16.04 - Belorusija saopštila da je oborila izviđački dron Ukrajine

Državni odbor za granice Belorusije saopštio je danas da je na granici sa Ukrajinom oboren ukrajinski dron opremljen za izviđanje.

- Još jedna ukrajinska provokacija: još jedan dron je oboren na granici sa Ukrajinom - navodi se u saopštenju odbora objavljenom na Telegramu.

U objavi je precizirano da su beloruski graničari u Kobrinskoj oblasti danas otkrili da izviđački dron kvadrokopter kreće ka Belorusiji sa ukrajinske teritorije, 100 metara od granice sa Belorusijom.

14.37 - Nova isključenja struje u Ukrajini zbog ruskih napada

Ukrajinci će morati da se suoče sa novim planiranim i neplaniranim isključenjima struje nakon što je Rusija juče ispalila 85 projektila, uglavnom usmerenih na kritičnu elektro-distributivnu infrastrukturu.

- Masovni raketni udari 15. novembra na objekte energetske infrastrukture i hladno vreme dodatno su zakomplikovali situaciju sa elektroenergetskim sistemom - navodi se u današnjem saopštenju državne energetske kompanije NPC Ukrenergo, prenosi Si-EN-EN.

U saopštenju ova kompanija apeluje na potrošače da se pripreme za duže nestanke struje.

14.31 - Zaharova: Hoće li se Poljska izviniti?

Profimedia
Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je na svom kanalu na Telegramu da li će se poljske vlasti izviniti za antirusku histeriju koja je usledila nakon pada rakete na teritoriju Poljske.

14.18 - Makron: G20 da podstakne Rusiju da promeni kurs

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su se lideri G20 složili da "poguraju" Rusiju ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini i izrazio nadu da bi Kina mogla da igra veću posredničku ulogu u narednim mesecima.

- Uveren sam da Kina može da igra važniju posredničku ulogu u narednim mesecima kako bi sprečila snažnije kopnene napade početkom februara - rekao je Makron posle samita G20 na Baliju u Indonezija.

13.00 - Oglasio se i Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je prvi rezultati istrage govore da je u Poljsku najverovatnije pao projektil ukrajinskog sistema odbrane koji je ispaljen da bi se Ukrajina zaštitila od ruskih projektila.

- Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi konačnu odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine - rekao je Stoltenberg posle vanrednog sastanka NATO.

AP Photo/Olivier Matthys
Jens Stoltenberg

12.51 - Ruski ambasador u Poljskoj pozvan na razgovor

Ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev pozvan je na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova, nakon incidenta u blizini ukrajinske granice.

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina rekao je da je sastanak ministra Zbignjeva Raua i ruskog ambasadora trajao "samo četiri minuta".

12.35 - Moravjecki: Pokretanje člana 4 možda neće biti potrebno

Poljska i dalje analizira mogućnost da aktivira član 4 ugovora NATO, ali ta mera možda neće biti neophodna, rekao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

12.34Duda: Nema osnova da se veruje da je ovo bio napad na Poljsku, to je nesrećan incident

11.50 - Peskov: Ne treba žuriti s izjavama nakon "raketnog incidenta"

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da reakcija niza zemalja na „raketni incident“ pokazuje da ne treba žuriti sa izjavama koje bi mogle da pogoršaju situaciju, posle eksplozije u Poljskoj blizu ukrajinske granice u kojoj su poginule dve osobe.

- Još jednom ovako nepromišljena reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti sa procenama i iznošenjem izjava bez dobijanja tačnih informacija, koje mogu da pogoršaju situaciju. Pogotovo u ovako važnim trenucima - rekao je Peskov.

11.43 - Papa Franja osudio najnoviji talas raketnih napada na Ukrajinu

Papa Franja osudio je danas najnoviji talas raketnih napada na Ukrajinu i pozvao na prekid vatre kako bi se sprečio rizik od eskalacije sukoba.

AP Photo Alessandra Tarantino
Papa Franja

11.39 - Vidodo: U deklariciji G20 najviše se raspravljalo o ratu u Ukrajini

Na samitu lidera zemalja članica G20 najviše se raspravljalo o Ukrajini, izjavio je danas predsednik Indonezije Džoko Vidodo i pozvao sve strane da spuste tenzije.

Vidodo, domaćin samita G20, rekao je da žali zbog jučerašnjih događaja u Poljskoj, gde su pale dve rakete i izazvale eksploziju u kojoj su stradale dve osobe.

Dodao je da je ovaj rat izazvao razaranja i ogromnu ljudsku patnju, te opteretio globalni ekonomski oporavak.

11.02Rusko ministarstvo otkriva: Jasno se vide oznake ukrajinske rakete!

10.45Bajden rekao G7 i NATO-u: Ukrajinska raketa izazvala eksploziju u Poljskoj

10.44 - Nehamer: Događaji u Poljskoj pokazuju opasnost situacije

Austrijski kancelar Karl Nehamer izrazio je danas zabrinutost zbog vesti o raketama palim na teritoriju Poljske ukazujući da taj događaj pokazuje opasnost situacije.

- Strašne su vesti koje su nas sinoć sve šokirale i uznemirile - rekao je on pred današnji sastanak austrijske vlade i ukazao da takvi događaji pokazuju koliko je situacija opasna i da se može u svakom trenutku dalje zaoštriti.

On je istakao da je u posebno u takvim situacijama važno trezveno reagovati i ne povlačiti prenagljene zaključke.

AP Photo/Theresa Wey
Karl Nehamer

10.16 - Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini vrednu 287 miliona dolara

Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je danas da će ta zemlja poslati Ukrajini novu vojnu pomoć u vrednosti od tri milijarde kruna (287 miliona dolara) koja će uključiti i sisteme protivvazdušne odbrane.

Prethodni doprinos naoružanja Švedske, koja je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u zajedno sa susednom Finskom, sastojao se od jednostavne opreme kao što su šlemovi i panciri pa sve do granata i raketnih projektila.

- To je veći paket vojne podrške od svih osam prethodnih paketa zajedno - rekao je Kristerson.

10.08 - Podoljak: Rusija kriva za sve incidente sa projektilima

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je danas da je Rusija kriva za sve "incidente sa projektilima" nakon što je pokrenula invaziju na njegovu zemlju.

- Prema mom mišljenju, ovde je potrebno da se pozabavimo samo jednom logikom. Rat je započela i vodi Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim raketama - rekao je Podoljak.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
Mihail Podoljak

10.00 - Kina poziva na uzdržanost posle eksplozije u Poljskoj

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas sve strane na mir i uzdržanost posle eksplozije u Poljskoj blizu ukrajinske granice u kojoj su poginule dve osobe.

9.28 - Zelenski: Stotine ukrajinskih gradova bez struje, vode i grejanja

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je rekao da je u utorak Ukrajinu pogodilo skoro 100 projektila, stotine gradova je ostalo bez struje, vode i grejanja, a došlo je i do prekida interneta.

- Ponovo su uništene elektrane, stotine gradova je bez struje, vode i toplote, internet saobraćaj je pao za dve trećine - naveo je on u saopštenju.

9.10 - Erdogan: Verujem da Moskva nema veze sa raketom koja je pala u Poljsku

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da poštuje izjavu Rusije da njihovi projektili nisu pogodile poljsku teritoriju i da veruje da Moskva "nema veze sa raketom".

8.40 - Lideri G20: Najsnažnije žaljenje zbog rata u Ukrajini

Lideri Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) usvojili su danas, drugog dana samita u Indoneziji deklaraciju kojom izražavaju "najsnažnije žaljenje" zbog rata u Ukrajini.

U deklaraciji, usvojenoj na sastanku lidera na indonežanskom ostrvu Bali, navodi se da većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini, ali da je bilo i drugih stavova.

AP Photo/Dita Alangkara
 

Lideri G20 naveli su da se međunarodno pravo mora poštovati i da je pretnja upotrebom nuklearnog oružja nedopustiva i pozdravljena je inicijativa za crnomorsko žito.

U deklaraciji se takođe kaže da će centralne banke članica nastaviti da na odgovarajući način određuju tempo pooštravanja monetarne politike.

8.15 - SAD: Raketu ispalile ukrajinske snage kao deo PVO

Preliminarne procene sugerišu da su ukrajinske snage ispalile raketu koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj i da je projektil ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, izjavila su danas tri neimenovana zvaničnika SAD na koje se pozvao AP.

Prema rečima jednog od njih, raketa je završila u Poljskoj nakon što je ispaljena na baraž ruskih raketa u napadu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da o tome javno raspravljaju.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Policija u Poljskoj nakon pada rakete

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas da raketa koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj verovatno nije ispaljena iz Rusije.

Bajden je to izjavio nakon razgovora sa liderima zapadnih zemalja usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne države, navodi Rojters.

NATO i SAD sprovode istragu o tom incidentu.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je raketa pala na Pževodov, selo na oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom.

Rusija je negirala da je odgovorna za eksploziju, ali je poljski predsednik Andžej Duda rekao novinarima da je to „najverovatnije bila raketa ruske proizvodnje“, ali da nema konkretnih dokaza koji pokazuju ko je ispalio projektil i da je reč o jednokratnom incidentu.

07.11 - Orban sazvao hitan sastanak: Premijer Mađarske reagovao nakon pada raketa u Poljskoj

Premijer Mađarske Viktor Orban sazvao je sednicu Saveta za odbranu zbog zatvaranja naftovoda "Prijateljstvo" i raketnog udara u Poljskoj.

Ovu informaciju prenela je mađarska novinska agencija MTI, odnosno Bertalan Havasi, premijerov šef za štampu.

Zbog ovoga, kao i raketa iz Ukrajine koje su pale na Poljsku, premijer Viktor Orban sazvao sednicu Saveta za odbranu.

Podsetimo,  najmanje dve osobe su poginule nakon što su ispaljeni projektili pali u Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom.

07.00 - Rusija negirala da je napala Poljsku: Rakete koje su tamo pale nisu naše!

Rusija nije izvršila nikakve udare na ciljeve u blizini poljsko-ukrajinske granice, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane u Moskvi nakon navoda da je projektiu koji je pogodio poljsko selo Perevodiv i ubio dva civila ruski.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike