Rusija negirala da je napala Poljsku: Rakete koje su tamo pale nisu naše!

15.11.2022

20:08

0

Moskva kaže da projektil koji je pogodio Pževodov nije bio ruski

Rusija negirala da je napala Poljsku: Rakete koje su tamo pale nisu naše!
Mesto pada raketa u Poljskoj - Copyright Twitter/Clash Report @clashreport

Rusija nije izvršila nikakve udare na ciljeve u blizini poljsko-ukrajinske granice, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane u Moskvi nakon navoda da je projektil koji je pogodio poljsko selo Pževodov i ubio dva civila ruski.

Fragmenti raketa, čije fotografije su poljski mediji objavili na licu mesta, „nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izjave poljskih medija i zvaničnika o navodnim „ruskim“ projektilima koji su pali u rejonu sela Pževodov „namerna su provokacija u cilju eskalacije situacije“, saopštila je ruska vojska.

Ranije je ruski kanal Mash Telegram objavio je fotografiju, kako se navodi, fragmenta rakete odbrambenog sistema S-300. Ovu opremu iz sovjetskog doba koristi Ukrajina.

U međuvremenu, drugi izvori su uperili prst u Rusiju. Moskva je ranije u sredu ispalila desetine projektila na Ukrajinu.

Poljska je sazvala hitan sastanak svog Saveta za nacionalnu bezbednost u utorak uveče nakon izveštaja da su najmanje dva civila poginula kada je jedan ili više projektila pogodilo selo u regionu Lublina, odmah preko granice sa Ukrajinom.

Dok je AP izvestio da su ruski projektili prešli u Poljsku, pozivajući se na neimenovanog „višeg američkog obaveštajnog zvaničnika“, Pentagon je odbio da potvrdi tu tvrdnju.

- Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile te izveštaje i da to dalje ispitujemo - rekao je novinarima brigadni general Vazduhoplovnih snaga Patrik Rajder, upitan o incidentu u Pževodovu.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler pozvao je medije i javnost da „ne objavljuju nepotvrđene informacije“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike