Lavrov: Zapad pokušava da ispolitizuje deklaraciju G20, ukrajinski predlozi su nerealni

15.11.2022

11:51

0

Rusija je insistirala da se u završnoj deklaraciji navede da se stavovi članica G20 po pitanju Ukrajine razlikuju

Lavrov: Zapad pokušava da ispolitizuje deklaraciju G20, ukrajinski predlozi su nerealni
Lavrov na samitu G20 na Baliju - Copyright AP Photo/Achmad Ibrahim,Pool

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da zapadne zemlje pokušavaju da ispolitizuju zajedničku deklaraciju na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20).

U nacrtu završne deklaracije sa samita lidera G20, koji je počeo danas, navodi se da većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava se da on pogoršava nestabilnost u globalnoj ekonomiji.

Lavrov je novinarima na Baliju, gde na sammitu G20 predvodi rusku delegaciju, rekao da je rad na završnom dokumentu pri kraju i da su zapadne zemlje na sve načine pokušale da ispolitizuju deklaraciju, tako da ona implicira osudu delovanja Rusije u ime cele G20, odnosno i same Moskve.

Bay Ismoyo/Pool Photo via AP
 

Dodao je da je Rusija insistirala da se u završnoj deklaraciji navede da se stavovi članica G20 po pitanju Ukrajine razlikuju.

Ruski šef diplomatije je saopštio i da je danas razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o sukobu u Ukrajini i da im je skrenuo pažnju da Kijev odugovlači bilo kakvo moguće rešenje.

Ukrajinska formula mira

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je danas u obraćanju putem video-veze pozvao učesnike samita G20, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Kine Sija Ðinpinga, da usvoje ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka i okončaju rat „pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava“.

Ruski ministar je u svom današnjem obraćanju naglasio da Ukrajina odbija da razgovara sa Moskvom i da predlaže nerealne uslove za mir.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Lavrov je rekao da Zelenski "ne sluša savete Zapada o pregovorima sa Rusijom" i da je njegova retorika prilikom obraćanja liderima G20 bila "rusofobna i agresivna", uz napomenu da Moskva ne odustaje od pregovora sa Kijevom.

- Sve probleme stvara ukrajinska strana, koja kategorički odbija bilo kakve pregovore i postavlja uslove koji su očigledno nerealni i neadekvatni u ovoj situaciji - precizirao je Lavrov.

On je dodao da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom.

- Više puta je naš predsednik Putin potvrdio da ne odbijamo da pregovaramo. Ako neko i odbija, to je Ukrajina. I što duže bude odbijala, to će na kraju biti teže da se postigne dogovor - rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov se osvrnuo i na pisanja medija da SAD navodno pripremaju teren za pregovore Rusije i Ukrajine, rekavši da se radi o glasinama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike