Premijer Poljske: Odustali smo od primene Člana 4 Povelje NATO-a o hitnim konsultacijama

16.11.2022

21:09

0

Autor: 24sedam

Poljska je odustala od planova za primenu Člana 4 Povelje NATO o hitnim konsultacijama, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki

Premijer Poljske: Odustali smo od primene Člana 4 Povelje NATO-a o hitnim konsultacijama
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Poljska je odustala od planova za primenu Člana 4 Povelje NATO o hitnim konsultacijama, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki za „TVP“, povodom raketnog napada koji se sinoć dogodio na teritoriji Poljske.

- Tok događaja i podaci koje smo dobili tokom noći naveli su nas da zaključimo da ovo nije bio nameran napad na Poljsku. Prema našim informacijama, nije bio plan da se napadne poljska teritorija. Prema našim trenutnim informacijama. Zato nismo aktivirali Član 4, ali smo ga držali u rezervi - objasnio je Moravjecki.

Istovremeno, poljski premijer je istakao da se Poljska svakako redovno konsultuje sa NATO.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 


- Mi se, zapravo, redovno konsultujemo. Ali, u okviru Vašingtonskog sporazuma o odbrani, postoji Član 4 koji obavezuje članice da održe konsultacije u slučaju pretnje. Mi smo kasno sinoć na sednici Saveta komiteta za nacionalnu bezbednost zajedno sa predsednikom odlučili da proverimo preduslove za primenu Člana 4. I ako postoje, onda bi naš ambasador (u NATO-u) imao mogućnost da ga upotrebi - naglasio je on.

Prethodno je predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da postoji velika verovatnoća da je raketa, koja je pala na teritoriju Poljske, pripadala snagama PVO Ukrajine. Takođe je dodao da, s obzirom na situaciju, verovatno nema potrebe da se primenjuje Član 4 Povelje NATO-a.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, poljskom otpravniku poslova u Rusiji, koji je pozvan na razgovor povodom raketnog incidenta u Poljskoj, rečeno je da Moskva očekuje od Varšave da prestane sa svim antiruskim spekulacijama povodom pada raketa.

Ranije je „Si-En-En“, pozivajući se na izvor iz američke administracije, objavio da je ukrajinska vojska obavestila Sjedinjene Američke Države i druge zapadne saveznike da je pokušavala da presretne rusku raketu u vremenskom periodu koji se poklapa sa incidentom u Poljskoj, a takođe i blizu tog mesta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike