Članice NATO reagovale posle pada raketa u Poljsku: Branićemo svaki pedalj NATO teritorije!

15.11.2022

19:38

0

Autor: 24sedam

Pojedini predstavnici oštro su reagovali na dešavanja u na istoku Evrope

Članice NATO reagovale posle pada raketa u Poljsku: Branićemo svaki pedalj NATO teritorije!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nedugo pošto su dve rakete pale na teritoriju Poljske, zvaničnici država članica NATO počeli su da se oglašavaju, iako još nema informacija ko je odgovoran za incident.

Dve zalutale rakete pale su u blizini grada Pževodov, na granici sa Ukrajinom. Prema prvim informacijama, dve osobe su poginule, a poljski premijer Mateuš Moravjecki je navodno sazvao hitan sastanak sa vladinim zvaničnicima o nacionalnoj bezbednosti i odbrani, javlja Rojters, pozivajući se na portparola vlade na Tviteru.

Pojedini predstavnici zemalja članica NATO oštro su reagovali na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će, uz konsultacije sa saveznicima, "braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse". 

Mađarski premijer Viktor Orban nagovestio je da saziva Savet odbrane, a oštru poruku objavila je i Estonija.

 

 

- Najnovije vesti iz Poljske su najviše zabrinjavajuće. Blisko se konsultujemo sa Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Potpuno smo solidarni sa našim bliskim saveznikom Poljskom - potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

 

 

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks takođe se oglasio na Tviteru, optuživši Rusiju za napad, iako još ni sama Poljska nije iemnovala krivca za incident niti saopštila čije rakete su pale na njenu teritoriju.

 

 

- Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalio je rakete koje ne gađaju samo ukrajinske civile već su i sletele na teritoriju NATO u Poljskoj. Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin - napisao je letonski ministar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike