Pentagon se oglasio povodom raketa koje su pale u Poljsku: Nemamo informacije koje bi potvrdile izveštaje o umešanosti Rusije

15.11.2022

19:50

0

Poljske vlasti nisu potvrdile izveštaje, dok je portparol vlade Pjotr Miler pozvao medije i javnost „da ne objavljuju nepotvrđene informacije“

Pentagon se oglasio povodom raketa koje su pale u Poljsku: Nemamo informacije koje bi potvrdile izveštaje o umešanosti Rusije
Zgrada Pentagona - Copyright Pixabay

Američka vojska nema dokaze koji bi potvrdili izveštaje o navodnoj zalutaloj raketi koja je ubila dve osobe u Poljskoj, rekao je novinarima u utorak portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder.

Ministarstvo odbrane ne može da „potkrepi te izveštaje“, rekao je Rajder, dodajući da vojska „duže razmatra ovo“ i obećava da će pružiti najnovije informacije o situaciji kada SAD budu imale više informacija o incidentu.

Kada su ga novinari pitali o ranijem izveštaju AP-a, koji se pozao na jednog američkog obaveštajnog zvaničnika koji je tvrdio da su ruski projektili pogodili Poljsku, Rajder je još jednom insistirao da Pentagon nema „informacije koje bi potvrdile” takve izveštaje, ali da ih „istražuje”.

Njegovi komentari su usledili nakon što je poljska vlada sazvala hitan sastanak kako bi razgovarala o incidentu u kom su poginule najmanje dve osobe u poljskom mestu Pževodov u regiji Lublin, nedaleko od granice sa Ukrajinom. Neki mediji su tada tvrdili da je eksploziju, koja je pogodila sušaru za žito, izazvao udar „zalutale rakete“.

Poljske vlasti nisu potvrdile ove izveštaje, dok je portparol vlade Pjotr Miler pozvao medije i javnost „da ne objavljuju nepotvrđene informacije“.

Incident se dogodio usred raketnog napada velikih razmera koji je Rusija izvela na Ukrajinu. Ukrajinski ministar energetike German Galušenko nazvao je to „najmasovnijim granatiranjem ukrajinskog energetskog sistema od početka rata“. Predsednik Vladimir Zelenski ranije je rekao da je na Ukrajinu lansirano najmanje 85 raketa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike