On se smatra poslednjom žrtvom Prvog svetskog rata: Džordža je pogodio nemački snajperista samo dva minuta pre okončanja sukoba

11.11.2022

23:55

0

Autor: I. P.

Služio je u A četi 28. bataljona kanadskih ekspedicionih snaga

On se smatra poslednjom žrtvom Prvog svetskog rata: Džordža je pogodio nemački snajperista samo dva minuta pre okončanja sukoba
Copyright YouTube/Printscreen/ The Canadian Press

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se danas širom sveta, u sećanje na dan kada su sile Antante i Nemačka 1918. godine u Francuskoj potpisale primirje.

Primirje je stupilo na snagu jedanestog časa, jedanaestog dana, jedanestog meseca te 1918. godine. 

Kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs smatra se poslednjom žrtvom Prvog svetskog rata - nakon što ga je pogodio nemački snajperista, umro je u 10.58, samo dva minuta pre okončanja ratnih dejstava.

Služio je u A četi 28. bataljona kanadskih ekspedicionih snaga.

Prajs je učestvovao u pohodu na selo Avri. 

Tokom prelaska Središnjeg valonskog kanala i ulaska u selo Vile Suren, Prajs i njegova patrola trpeli su konstantnu rafalnu paljbu Nemaca. Prajs i njegova patrola su krenuli ka nizu kuća s namerom da pronađu mitraljez koji je na njih pucao. Ušli su u kuću za kojoj su mislili da se u njoj nalaze Nemci i uvideli da su izašli na zadnja vrata. Produžilu su u sledeću kuću, koja je bila prazna. Prajs je, suprotno savetima svojih saboraca, izašao na ulicu, gde ga je smrtno ranio nemački snajperista pogotkom u predelu srca.

YouTube/Printscreen/ The Canadian Press
 

 

Na pedesetogodišnjicu Prajsove smrti 11. novembra 1968, preživeli saborci iz njegove čete su postavili spomen-ploču na kuću blizu mesta na kojem je stradao. Posveta je napisana na engleskom i francuskom i glasi:

"U spomen na redova Džordža Lorensa Prajsa, pripadnika 28. severozapadnog bataljona, Šeste kanadske pešadijske brigade, Druge kanadske divizije, poginulog blizu ovog mesta u 10 časova i 58 minuta 11. novembra 1918. Poslednji kanadski vojnik koji je poginuo na zapadnom frontu u Prvom svetskom ratu. Spomenu-ploču podigli njegovi saborci 11. novembra 1968."

U međuvremenu, kuća je srušena, a spomen-ploča premeštena na kameni spomenik blizu mesta gde je prvobitno postavljena. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike