G20 na Baliju: Zašto je ovaj samit u senci velikih tenzija i šta to znači za Rusiju? (VIDEO)

14.11.2022

20:21

0

Autor: N. Pavlović

Kako li će na kraju izgledati zajednička fotografija sa samita?

G20 na Baliju: Zašto je ovaj samit u senci velikih tenzija i šta to znači za Rusiju? (VIDEO)
Okretanje Istoku: Valdimir Putin i Si Đinping - Copyright Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Svetski lideri su se okupili na ovogodišnjem samitu G20 na Baliju u Indoneziji, a fokus će biti na ekonomskom oporavku nakon pandemije koronavirusa kao i ukrajinskom sukobu.

Šta je G20?

U pitanju je grupa 20 najrazvijenih zemalja sveta koje raspravljaju o planovima globalne ekonomije.

AP Photo/Dita Alangkara
 

Zemlje G20 zajedno čine 75 odsto svetske trgovine i 85 odsto svetskog ekonomskog učinka. U njima žive dve trećine svetske populacije.

Članice su Evropska unija i još 19 zemalja: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD. Španija je uvek pozvana kao gost.

Postoji i manji "klub" - G7 - koji okuplja vodeće industrijske zemlje.

O čemu se diskutuje?

Lideri zemalja G20 ne diskutuju samo o ekonomiji već i o klimatskim promenama, održivoj energiji, opraštanju međunarodnog duga i oporezivanju multinacionalnih korporacija.

Svake godine druga država članica preuzima predsedavanje samitom i određuje agendu sastanaka, a ovoga puta je to Indonezija.

AP Photo/Dita Alangkara
 

Indonezija želi da se samit na Baliju koncentriše na globalne zdravstvene mere i ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa. Takođe, žele da promovišu održivu energiju.

Takođe, to je prilika da se lideri sastanu na marginama samita i skupovima "jedan na jedan".

Ove godine je sastanak između kineskog lidera Sija Đinpinga i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena privukao najveću pažnju.

Dugo se spekulisalo hoće li samitu prisustvovati ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i ruski lider Vladimir Putin. Obojica su istakla da se neće lično pojaviti na Baliju, a ukrajinski zvaničnici su napomenuli da bi Zelenski mogao da se uključi onlajn, dok rusku delegaciju predvodi šef diplomatije Sergej Lavrov.

Samit u senci tenzija

Upravo te političke tenzije su bacile samit u senku. Zelenski je u jednom trenutku izjavio da neće prisustvovati G20 ukoliko tamo bude i Putin. Zelenski je dobio poziv iako Ukrajina nije član G20.

Drama je usledila i danas kada su zapadni mediji javili da je Sergej Lavrov, nedugo po sletanju u Indoneziju, završio u bolnici zbog srčanih problema, ali je njegova portparolka Marija Zaharova rekla da se radi o lažnoj vesti. Objavila je i snimak Lavrova kako sedi na terasi i čita vesti o svojoj navodnoj hospitalizaciji.

Ukrajina je istakla da želi da se Rusija izbaci iz G20.

Sa druge strane, Indonezija je insistirala na svojoj neutralnosti i nije povukla poziv Vladimiru Putinu da dođe na samit, iako je Kremlj kasnije saopštio da predsednik Rusije ne može da se odazove zbog dosta obaveza.

Veruje se da će američki lider Džo Bajden odbiti da se pozdravi sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom.

"Porodična fotografija"

Svake godine se lideri okupe kako bi nastala zajednička fotografija. Slikanje je krajnje simbolično i služi u diplomatske svrhe, ali ni ono nije uvek prolazilo bez incidenata.

Primera radi, 2018. godine, nakon ubistva novinara Džamala Kašogija, saudijski princ je bio prilično ignorisan na samitu i bio je primoran da stoji na kraju grupe, dalje od svih.

AP Photo/Ricardo Mazalan
Samit G20 2018. godine

Izolacija Rusije

Prema pojedinim izveštajima, brojni učesnici nameravaju da odbiju da se slikaju ili pozdravljaju sa ruskom delegacijom, a pokušaće čak i da potpuno izoluju ruske kolege.

Ukoliko je to tačno, poseban teret će pasti na Sergeja Lavrova.

Ima i onih koji bi možda želeli da je Putin na samitu, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je nekoliko puta istakao da se razgovori sa Moskvom ne smeju prekinuti. Nemački kancelar Olaf Šolc je napomenuo "da bi bilo dobro da Putin prisustvuje samitu", a turski lider Redžep Tajip Erdogan je rekao da bi učešće Rusije bilo prikladno.

Ruski analitičari smatraju da će se o glavnim temama svakako diskutovati i sa Lavrovom.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

Akademski direktor na Višoj školi Ekonomskog centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije (CCEIS), Timofej Bordačev, upozorava da ne bi trebalo posebno isticati Putinovo odsustvo.

- Široko gledano, ništa neće biti izgubljeno zato što Putin ne ide na G20. Mislim da Kinezi neće biti mnogo srećni jer oni žele da se ovaakv format nastavi jer se vođstvo polako prebacuje od Zapada ka Kini. Takođe će biti neprijatno zapadnim zemljama koje su možda htele da naprave predstavu pred ruskim predsednikom, a sada performans mora biti priređen Lavrovu. Rusija neće ništa izgubiti zato što nije zavisna od saradnje koja vlada na G20. Ne mislim ni da će Indonežani biti nešto mnogo uvređeni. Oni su odbacili sve američke pokušaje da se isključi Rusija, ali su to učinili za svoje dobro, da pokažu da nisu poklekli pred SAD - rekao je Bordačev.

Ima li uopšte nekih uspeha?

Kada je reč o tome da li se na samitima G20 ikada nešto postigne, BBC ističe da su se lideri tokom okupljanja 2008. i 2009. godine složili kako da spasu ekonomiju usled finansijske krize koja je tada pogodila ceo svet.

Ipak, kritičari tvrde da su naredni skupovi bili mnogo manje konstruktivni što je često bio rezultat rivalstva pojedinih sila.

Sa druge strane, bilateralni sastanci koji se održavaju tokom samita često se pokažu kao konstruktivni.

Primera radi, nekadšnji predsednik SAD Donald Tramp je u Osaki 2019. sa Sijem Đinpingom postigao sporazum da se okonča veliki trgovinski spor.

Često samite prate i veliki protesti nezadovoljnih građana i aktivista koji žele da iskažu bunt protiv politika zemalja G20.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike