Bivši saudijski obaveštajac otkriva: Muhamed bin Salman je psihopata, hteo je da ubije kralja otrovnim prstenom!

25.10.2021

12:02

0

Saad al Džabri nije štedeo saudijskog princa

Bivši saudijski obaveštajac otkriva: Muhamed bin Salman je psihopata, hteo je da ubije kralja otrovnim prstenom!
Muhamed bin Salman - Copyright Profimedia/Youtube/60minutes

Bivši visoki zvaničnik saudijske obaveštajne službe koji živi u egzilu, Saad al Džabri (62), optužio je prestolonaslednika Muhameda bin Salmana da radi protiv njega i da je "psihopata bez ikakvih emocija" koji je planirao ubistvo nekadašnjeg kralja Abdulaha.

Al Džabri je u emisiji američke televizije CBS "60 minuta" ispričao mnoge zanimljive detalje o saudijskom princu, a tvrdi da ima i dokaze da je Muhamed želeo da "otrovnim prstenom iz Rusije" ubije saudijskog kralja Abdulaha.

Bivši obaveštajac je bio lojalan nekadašnjem vladaru Muhamedu bin Najefu, a kada je on svrgnut sa vlasti, pobegao je u Kanadu 2017. godine.

Al Džabri tvrdi i da je Muhamed bin Salman, koga mnoge države sumnjiče da je organizovao krvavu likvidaciju novinara Džamala Kašogija, poslao i odred smrti u Kanadu 2018. godine kako bi i njega ubili.

Kako kaže, dvoje dece mu je od tada zatočeno u Saudijskoj Arabiji zbog čega se u emisiji obratio i administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena da pomogne u njihovom oslobađanju. Saudijski sud je dvoje njegove odrasle dece, Saru i Omara, stavio u zatvor zbog optužbi za pranje novca i zavere da napuste kraljevstvo nezakonitim putem. Navodno, uhapšen je i njegov zet koga su potom mučili u zatočeništvu, a sumnja se da je više od 100 puta išiban bičem.  

U emisiji su se pojavili al Džabrijev sin Halid, ali i bivši direktor CIA Majkl Morel.

Inače, veliki broj kompanija, povezanih sa Saudijskom Arabijom, tužio je Al Džabrija za navodne finansijske malverzacije, tvrdeći da je proneverio više od 3 milijardi dolara dok je radio za Muhameda bin Najeda.

Odmah na početku intervjua je jasno stavio svima do znanja šta misli o saudijskom prestolonasledniku.

Profimedia
Muhamed bin Salman

- Ovde sam da upozorim na psihopatu, ubicu sa Bliskog istoka koji ima nepregledne resurse i koji predstavlja pretnju svom narodu, Amerikancima i celom svetu - rekao je.

Optužio je vladara za mnoge zločine, kao i za pokušaj ubistva kralja Abdulaha 2014. godine.

Navodno, Muhamed bin Salman mu se hvalio: "Želim da smaknem Abdulaha. Nabavljam prsten sa otrovom iz Rusije. Dovojno je samo da se rukujem sa njim i gotov je".

- Očekujem da će me jednog dana ubiti jer se Muhamed bin Salman neće smiriti dok me ne vidi mrtvog. On se boji onoga što ja znam - poručio je Al Džabri.

Uprkos tome što je odbegli Saudijac stekao simpatije i među američkim obaveštajnim krugovima, to nije sprečilo pomenute kompanije da ga tuže.

Profimedia
 

Na pitanje voditelja kako se toliko obogatio, ukoliko nije proneverio silni novac, Al Džabri je rekao da je njegova služba kraljevskoj porodici bila plaćana u dividendama.

- Bili su fini prema meni. Veoma velikodušni, to je običaj u kraljevskoj porodici. Vode računa o ljudima iz njihovog okruženja - naveo je obaveštajac iako kaže da mu je glava ucenjena.

Nakon emitovanja intervjua, oglasila se i Ambasada Saudijske Arabije u Vašingtonu.

- Saad al Džabri je diskreditovani nekadašnji vladin zvaničnik sa dugom istorijom lažiranja informacija i ometanja kako bi sakrio finansijske zločine koje je počinio, koji dostižu milijarde dolara zahvaljujući čemu uživa u luksuzu sa svojom porodicom. On nije negirao krivična dela, već je sugerisao da je bilo prihvatljivo krasti u to vreme. Međutim, to nije bilo prihvatljivo ni tada, a nije ni sada - naveli su u saopštenju.

Muhamed bin Salman je od dolaska na vlast 2018. godine postao vodeći izvoznik nafte i ključni saveznik SAD.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike