Makron sprema Francusku za vođenje većeg rata: Ovo će biti tri ključna stuba nove strategije

10.11.2022

10:15

0

Autor: 24sedam

Doktrina ne ukazuje na sredstva za postizanje postavljrnih ciljeva

Makron sprema Francusku za vođenje većeg rata: Ovo će biti tri ključna stuba nove strategije
Emanuel Makron - Copyright Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron sprema se da predstavi novu doktrinu nacionalne strategije, koja podrazumeva pripremu zemlje za mogući rat, piše Le Figaro.

Nova doktrina biće nastavak dokumenta usvojenog 2017. godine i uključuje deset strateških ciljeva čijom realizacijom će Francuska štititi svoje interese.

Između ostalog, u predlogu dokumenta postoji i stav o ratnoj ekonomiji. Pri tome, nema govora o „potpunoj militarizaciji“.

Ali, naglašava se da će Oružane snage Francuske morati da „otklone slabosti“, dok bi vlasti trebalo da „preispitaju svoje strateške ambicije kroz prizmu razaranja svetskog poretka“.

Sadašnji model francuske vojske podrazumeva učešće u ekspedicionim misijama, ali ne i u sukobima visokog intenziteta. Nova doktrina pretpostavlja „potrebne transformacije“ do 2030. godine.

U dokumentu se navode tri ključna stuba koji treba da Francuskoj daju nove mogućnosti: nuklearno odvraćanje, konvencionalno naoružanje i mobilizacija društva za „uzajamnu podršku“.

Doktrina ne ukazuje na sredstva za postizanje postavljrnih ciljeva.

Le Figaro citira reči jednog od francuskih poslanika koji je dokument nazvao preterano ambicioznim i nije u skladu sa ekonomskim mogugućnostima zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike