Makron ćaskao sa Madurom, zaboravio da je priznao Gvaida kao predsednika Venecuele (VIDEO)

08.11.2022

14:13

0

Autor: N. Pavlović

Obratio mu se sa "predsedniče"

Makron ćaskao sa Madurom, zaboravio da je priznao Gvaida kao predsednika Venecuele (VIDEO)
Copyright Profimedia

Francuska i Venecuela bi mogle da imaju bolje bilateralne odnose, poručio je francuski lider Emanuel Makron svom kolegi Nikolasu Maduru na marginama klimatskog samita u Egiptu.

Međutim, Makron je zaboravio da je pre tri godine prepoznao Huana Gvaida kao venecuelanskog predsednika.

Kada je Makron naišao na Madura, zastao je da popričaju i rekao mu je kako želi da Francuska igra pozitivniju ulogu na južnoameričkom kontinentu.

Takođe, Maduru se obratio sa "predsedniče".

- Stojimo vam na usluzi. Naš delegat na konferenciji je Horhe Rodrigez. Možete da pričate sa njim sa apsolutnim poverenjem - rekao je Maduro.

Rodrigez služi kao predsednik Skupštine Venecuele, a na tu poziciju je stupio u januaru, a to je osporavao upravo Huan Gvaido.

Podsetimo, Gvaido, prethodno malo poznati političar, praktično se u februaru 2019. samoproglasio za predsednika Venecuele uz podršku SAD, a onda i drugih zapadnih zemalja, uključujući Francusku.
 
Gvaido je nekoliko puta pokušao da osvoji vlast u Venecueli, ali nikada nije dobio podršku vojske. I dalje tvrdi da on predsedava Skupštinom Venecuele iako je bojkotovao parlamentarne izbore u decembru 2020, koje je organizovala Madurova partija.

AP Photo/Ariana Cubillos
Gvaido

Ipak, koliko ovaj pokušaj državnog udara nije urodio plodom pokazuje da je EU u januaru 2021. počela da ga prepoznaje samo kao opozicionog političara. Ipak, EU nije ni novu vladu priznala kao legitimnu.

I Vašington "zaboravio" ko je predsednik

Dve zemlje prekinule su diplomatske odnose 2019. godine tokom kampanje američkih sankcija i diplomatskog pritiska koji su vršile SAD, s ciljem da se svrgne predsednik Nikolas Maduro.

Na Gvaida su američki zvaničnici ipak zaboravili u martu ove godine, nakon početka sukoba u Ukrajini, kada su poslali delegaciju u Karakas. Cilj je bio da se sastanu sa zvaničnicima vlade predsednika Nikolasa Madura, u pokušaju da, u jeku rata, privole Karakas da se distancira od Moskve.

Iako marioneta Gvaido i dalje opstaje, zanimljivo je da se zvanični sastanci uvek održavaju sa Madurom, a ko je pravi predsednik potvrdio je i Makron.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike