Republikanac poslao migrante u luksuzno odmaralište i razbesneo celu državu: Evo kakve sve vile tamo zvrje prazne (FOTO)

20.09.2022

19:16

0

Autor: N. Pavlović

Političari se svađaju preko grbača imigranata

Republikanac poslao migrante u luksuzno odmaralište i razbesneo celu državu: Evo kakve sve vile tamo zvrje prazne (FOTO)
martas-vinjard - Copyright Profimedia

Guverner Floride, Ron Desantis, napravio je veliku pometnju kada je prošle nedelje oko 50 migranata poslao avionom na ostrvo Martini vinogradi (Martas Vinjard), gde se nalaze brojna luskuzna odmarališta i vile. Strasti se još nisu smirile.

Nakon dva dana boravka na ostrvu odvedeni su u vojnu bazu u Kejp Kodu.

Migranti su iz Teksasa poslati na ostrvo u Masačusetsu, u dogovoru sa Desantisom, što je deo niza poteza republikanskih guvernera koji izbeglice šalju u "liberalnije" delove zemlje kako bi protestovali što federalna vlast ne čini više u rešavanju problema migrantske krize.

AP Photo/Rebecca Blackwell
Desantis

Zanimljivo je da i je guverner Masačusetsa republikanac, ali je činjenica i da su Martini vinogradi stecište brojnih bogataša, pa tako i bivši američki predsednik Barak Obama tamo ima svoju vilu.

Pošto levičarski nastrojeni političari zagovaraju ideju da su svi migranti dobrodošli, Desantis je želeo da pokaže kako bi izgledalo kada bi se, u ovom slučaju Venecuelanci, pojavili pred pragovima dobrostojećih ljudi. 

- Države poput Masačusetsa, Njujorka i Kalifornije će se bolje pobrinuti za ove ljude koje su pozvali u našu zemlju jer su hrabrili ilegalnu imigraciju - navedeno je u saopštenju.

Problem je bio rešen za manje od dva dana - migranti su prebačeni u vojnu bazu. U međuvremenu su bili smešteni u lokalnoj ostrvskoj crkvi, a meštani su im donosili određene potrepštine.

Kako je rekao jedan od migranata, u San Antoniju u Teksasu su se ukrcali u avion u kome im je rečeno da putuju za Boston.

Portparol teksaškog guvernera Grega Abota je naveo da njegov kabinet nije bio direktno umešan u ove planove.

- Naša kancelarija je razgovarala sa guvernerom Desantisom i njegovim timom o podršci našoj strategiji da se obezbedi pomoć našim više nego prenatrpanim graničnim zajednicama - navedeno je.

Očekivano, zvaničnici Masačusetsa su pobesneli.

- Imamo guvernera Floride koji kuje tajne planove da imigrantske porodice šalje avionima poput stoke. Nisu im rekli gde idu, niti su upozorili lokalne zvaničnike i ljude na terenu šta se događa. To je veoma nehumano - saopštio je poslanik Dilan Fernandes.

Nekoliko migranata je za NPR istaklo da su nedavno prešli granicu sa Teksasom i da su boravili u prihvatilištu u San Antoniju kada im je prišla jedna žena koja se predstavila kao Perla. Poručila im je da će biti prebačeni u Boston gde će moći da dobiju papire, a obezbedila im je i hranu.

- Slušajte, kada nemate novca i neko vam ponudi pomoć, to mnogo znači - rekao je migrant Andres na pitanje zašto je prihvatio poziv da se ukrca u avion kada nije imao mnogo informacija na raspolaganju.

Autobuse pune migranata šalju za Njujork

Vlasti su navele da će migranti u vojnoj bazi imati pristup hrani, higijeni, pravnoj i zdravstvenoj pomoći. Porodice neće biti razdvajane.

Inače, Teksas je još ovog proleća počeo da šalje autobuse pune migranata ka Vašingtonu, a uskoro su i drugi gradovi, poput Njujorka, doživeli sličnu sudbinu.

Njujork post je preneo da je Teksas povećao broj autobusa koje šalje za Njujork početkom meseca, tako da se i do osam vozila punih migranata svakog dana nađe na Menhetnu.

- Ranije se to dešavalo dvaput-triput nedeljno, a sada oko sedam puta dnevno svakog dana, ponekad čak i noću - rekao je jedan humanitarni radnik.

Samo u petak je najmanje sedam autobusa stiglo na Menhetn, a iako nije poznato da li su svi došli iz Teksasa, tri su započela putovanje u El Pasu, gradu koji se nalazi na granici sa Meksikom.

Poslednjih godina je El Paso jedan od teksaških gradova koji su prenatrpani migrantima koji u SAD ulaze ilegalno, a potom traže azile što im omogućava da zakonito ostanu u toj zemlji dok se njhovi slučajevi sudski procesuiraju.

Abot je odlučio da migrante šalje u "demokratske gradove" poput Njujorka u znak protesta zbog katastrofalne granične politike američkog predsednika Džoa Bajdena, kako je naveo.

Bogataši ne daju svoje vile

Iako su brojni meštani ostrva Martini vinogradi tvrdili da vlada kriza na tržištu nekretnina, mediji su utvrdili da je tokom vikenda bilo nekoliko desetina praznih objekata za izdavanje čiji su vlasnici mogli da otvore vrata migrantima.

Njujork post je preneo da je pretragom na servisu "Airbnb" otkriveno da je najmanje 45 objekata bilo slobodno. U tom području se, inače, cene izdavanja kreću od 200 dolara do 10.000 dolara po noćenju.

Profimedia
 

Migranti su boravili u objektu u kome nije bilo kreveta i tuševa, a koordinatorka prihvatilišta za beskućnike Lisa Belkastro je rekla da zbog krize ne mogu da usluže sve koji žive na ostrvu i da nemaju sredstva da pomognu migrantima kojih je bilo oko 50.

U pitanju je ostrvo koje važi za renomirano mesto za odmor, pogotovo za bogate i slavne ličnosti.

Pojedini lokalci su pozvali bogataše da otvore vrata svojih vikendica u kojima svejedno ne borave tokom cele godine.

Nekadašnji predsednik Barak Obama je sa suprugom Mišel 2019. kupio imanje na ostrvu za 11,75 milona dolara. Kuća ima više od 600 kvadrata, a osim luskuzno opremljene dnevne sobe poseduje i sedam spavaćih soba.

Profimedia
vila Baraka Obame

Vila "Carousel House" izdaje se tokom cele godine, a ovih dana noćenje košta 1.375 dolara. Izgrađena je u viktorijanskom stilu 1865. godine, a nekada je tu boravio predsednik Julisiz Grant. Tamo može da boravi 12 ljudi jer ima 6 spavaćih soba i tri kupatila.

Vrbo.com
 

Vila "Captain Morse House" u Edgartaunu važi za vrhunski objekat za odmor u Novoj Engleskoj, a sastoji se od 12 spavaćih soba i sedam kupatila. Procenjuje se da bi tamo moglo da boravi 26 ljudi. Noćenje košta oko 2.300 dolara.

To je samo jedan deo raskošnih objekata koji su bili prazni i na raspolaganju migrantima, zaključili su pojedini američki mediji.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike