Neizvesni međuizbori u Americi: U ovih šest država je najneizvesnije, od njih zavisi ko će upravljati Kongresom SAD

07.11.2022

20:07

0

Ankete su obično bile dobar pokazatelj ko je u prednosti u kojoj saveznoj državi, ali u nekim od njih teško je predvideti ko bi mogao da trijumfuje

Neizvesni međuizbori u Americi: U ovih šest država je najneizvesnije, od njih zavisi ko će upravljati Kongresom SAD
Copyright Pixabay

Šest država će biti u centru političkih dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama ovog novembra: pet je privoleo sebi predsednik Džozef Bajden 2020. - Arizonu, Džordžiju, Mičigen, Pensilvaniju i Viskonsin, a šesta je Nevada.

U ovim saveznim državama održaće se napeti i neizvesni izbori koji će odrediti kontrolu nad Senatom, Predstavničkim domom i državnim vladama. Ono što se dešava u ovim državama uticaće na pitanja kao što su pravo na abortus, ekonomska politika, obrazovanje i klimatska kriza - ne samo unutar njihovih granica, već i širom zemlje.

Demokratama je potrebno najmanje 50 mesta da zadrže kontrolu nad Senatom, a potpredsednica Kamala Haris daje im odlučujući glas za većinu, dok je republikancima potrebno 51 mesto da bi preuzeli kontrolu. Od 35 mesta na glasačkom listiću, ove godine republikanci su trenutno favoriti da osvoje 20 mesta, dok su demokrate u prednosti u 12 država. Tri mesta su veoma neizvesna.

Pixabay
 

Da bi kontrolisala Predstavnički dom američkog Kongresa, stranka mora da ima 218 od 435 mesta. Republikanci bi, prema trenutnim anketama, mogli da osvoje 216 mesta, a demokrate 199.

Arizona

Bajden je 2020. godine postao prvi demokratski predsednički kandidat koji je osvojio Arizonu otkako je Bil Klinton uspeo u tome 1996. Njih dvojica su jedini demokratski predsednički kandidati koji su pobedili u toj državi u više od 70 godina.

Republikanci se nadaju da će vratiti Arizonu nakon što su demokrate prodrle u nestabilnu državu 2020. godine, kada je Bajden osvojio državu, a Mark Keli došao na to mesto u Senatu.

 

 

Međutim, Republikanska stranka nije angažovala umerene republikance da pomognu u tom cilju. Kandidate republikanaca - za guvernera Kari Lejk i za Senat Blejka Mastersa - podržao je Tramp, i oni su ranije izrazili skepticizam da je Bajden legitimno osvojio većinu u ovoj državi.

Veliki glasački blok u Arizoni, koji bi na kraju mogao da odluči o ovim napetim trkama, jesu Latinoamerikanci, koji su predstavljali 19 odsto biračkog tela Arizone 2020, prema izlaznim anketama. Ovaj ključni glasački blok odlučio se za Bajdena, koji je osvojio 61 odsto glasova Latinoamerikanaca, dok je Tramp dobio 37 odsto.

Demokrate će morati da paze na svaki korak u okrugu Marikopa kako bi zadržale svoje mesto u Senatu i osvojile mesto guvernera. Okrug, koji uključuje Feniks, dom je većine registrovanih birača u Arizoni i uglavnom je bio naklonjen republikancima, ali se poslednjih godina okretao ka demokratama.

Džordžija

Kada je Bajden pobedio u Džordžiji na predsedničkim izborima 2020. godine, postao je prvi demokrata od Bila Klintona 1992. koji je osvojio glasove državnog elektorskog koledža, što su jedina dva slučaja kada su demokratski predsednički kandidati osvojili državu otkako je Džimi Karter, koji je poreklom iz ove države, bio na glasačkom listiću.

 

 

Poslednja dva izborna ciklusa dokazala su koliko napeti izbori u Džorždiji mogu biti, što neće biti drugačije ni ove godine. Baš kao što je kontrola nad Senatom 2020. zavisila od Džordžije, isto bi moglo da se dogodi i 2022.

Na prošlim izborima, demokrate Jon Osof i Rafael Varnok osvojili su mesta u Senatu za demokrate. Vornok će se sada takmičiti za puni mandat protiv zvezde američkog fudbala Heršela Vokera, koga podržava Tramp, a koji je zadržao podršku Republikanske stranke bez obzira na nekoliko skandala.

Republikanski guverner Brajan Kemp je u ovom ciklusu preživeo primarnog izazivača kojeg je odobrio Tramp nakon što je odbacio Trampove izborne tvrdnje 2020. On je svoj prvi mandat osvojio 2018, pobedivši demokratu Stejsi Abrams sa samo 55.000 glasova. Abramsova nikada nije priznala njegovu pobedu, a njih dvoje će se ponovo suočiti u novembru, s tim što ovog puta Kemp ulazi u trku kao republikanac koji se suprotstavio Trampu. Ako Abramsova pobedi, ona bi bila prva tamnoputa guvernerka u istoriji SAD.

Mičigen

Bajden je vratio Mičigen demokratama 2020. godine, nakon što je Donald Tramp postao prvi republikanac koji je osvojio državu od Džordža H. V. Buša 1988. U njegovu korist presudilo je svega 155.000 glasova.

 

 

Sve oči u Mičigenu biće uprte u guvernersku trku države dok se guvernerka demokrata Grečen Vitmer suočava sa konzervativnom komentatorkom Tjudor Dikson, koja se nada da će Trampova podrška pomoći da se država vrati republikancima.

Na glasačkom listiću biće i pravo na abortus. Demokrate se nadaju da će ovo pitanje pomoći da se poveća izlaznost među njihovim osnovnim glasačima.

Biće izabran i novi državni sekretar. Aktuelna predstavnica demokrata Džoselin Benson suočava se sa republikankom Kristinom Karamo, koja je podržala Trampove tvrdnje o izborima 2020.

Da bi Mičigen održali plavim, demokrate će morati dobro da prođu u okruzima u oblasti Detroita, kao i da postignu rezultat u delovima države koji su naklonjeniji demokratama kao što su En Arbor i Lansing.

Republikanci će se verovatno dobro snaći u zapadnim i severnim delovima države i pokušaće da pridobiju veću podršku u istorijski konzervativnoj oblasti oko Grand Rapidsa, koja je poslednjih godina postala demokratskija.

Nevada

 

 

Nevada je glasala za svakog predsedničkog pobednika od 1980. do 2012. Taj niz je prekinut kada je Hilari Klinton pobedila u njoj 2016, ali se vratila tradiciji glasanjem za Bajdena 2020. Dok su demokrate dobijale u toj državi na svim predsedničkim izborima počev od 2008. godine, njihova podrška se svaki put smanjivala.

Dok Nevada pokušava da se oporavi od pada uzrokovanog pandemijom, koji je posebno teško pogodio turističku industriju, senatorka Ketrin Kortez Masto i guverner Stiv Sisolak su među najugroženijim čelnicima Demokratske stranke.

Kortez Masto se suočava sa bivšim državnim tužiocem Adamom Laksaltom, koji je, uprkos tome što je izgubio kandidaturu za guvernera 2018. godine, pobedio u celoj državi 2014. Sisolak se bori protiv Džoa Lombarda, šerifa najvećeg okruga u državi.

Demokratija je takođe na glasanju, jer republikanac Džim Marčant, koji je doveo u sumnju izbore 2020, nastoji da vodi izbore u Nevadi kao državni sekretar.

Republikanski kandidati obično najbolje prolaze u ređe naseljenim, ruralnim okruzima u državi. Međutim, izbori širom države obično se dobijaju ili gube u Las Vegasu, koji je naklonjen demokratama i okolnim zajednicama okruga Klark.

Pensilvanija

 

 

Bajden je Pensilvaniju vratio u demokratske redove 2020. Tramp je tesno pobedio u državi 2016, ali je pre toga ona glasala za demokrate na šest uzastopnih predsedničkih izbora.

Država koja se 2020. odlučila za Bajdena biće poprište veoma važnih senatskih i guvernerskih trka u zemlji ove godine.

Republikanci se nadaju da će zadržati mesto u Senatu sa bivšom televizijskom ličnošću Mehmetom Ozom, dok se zamenik guvernera Džon Feterman nada da će to mesto osvojiti za demokrate.

Državni tužilac Džoš Šapiro pokušava da zadrži demokratsku kontrolu nad guvernerstvom Pensilvanije u trci koja je dobila dodatni značaj jer guverner imenuje zvaničnika odgovornog za izbore. Šapirov protivnik je republikanski državni senator Dag Mastrijano, koji je bio centralna ličnost koja je podržavala Trampove pokušaje da poništi rezultate izbora 2020. godine.

Demokratska baza u Pensilvaniji nalazi se u urbanoj Filadelfiji i Pitsburgu, dok republikanci napreduju u ruralnijem centralnom delu države. Predgrađa Filadelfije pomeraju se ka demokratama, dok su republikanci napredovali u zapadnim i severoistočnim delovima države.

Viskonsin

 

 

Bajden je pre dve godine vratio Viskonsin demokratama za manje od jednog poena, nakon što je Tramp za dlaku pobedio u državi 2016. Trampova pobeda prekinula je niz demokratskih predsedničkih kandidata - oni su pobedili na prethodnih sedam izbora.

Viskonsin je jedna od država sa najvećom podeljenošću u državi, a senator Republikanske stranke Ron Džonson i demokratski guverner Toni Evers suočavaju se sa veoma konkurentnim kampanjama za reizbor.

Džonson, koji ima istoriju kontroverznih izjava o pandemiji i napadu 6. januara, suočava se sa demokratskim potporučnikom Mandelom Barnsom, koji je u jednom trenutku dao znak podrške za ukidanje finansiranja policije.

Evers se suočava sa republikanskim biznismenom Timom Mičelsom, koji je dobio Trampovu podršku na predizborima agresivno podržavajući tvrdnje bivšeg predsednika o izborima 2020.

Demokrate dobijaju najveću podršku od građana Milvokija i glavnog grada Medisona. Republikanska baza se nalazi u bogatijim severnim i zapadnim predgrađima Milvokija, kao i u manje naseljenim okruzima u centralnom Viskonsinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike