Bajden izjavio da će „svojom sačmaricom" braniti Ameriku od recesije, Avganistan nazvao „mestom na koje je Bog zaboravio" (VIDEO)

06.11.2022

06:20

0

Američki predsednik se raspričao i niko nije mogao da ga spreči da izgovori seriju neadekvatnih stvari

Bajden izjavio da će „svojom sačmaricom" braniti Ameriku od recesije, Avganistan nazvao „mestom na koje je Bog zaboravio" (VIDEO)
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Carolyn Kaster

Američki predsednik Džozef Bajden u petak je u više navrata omalovažavao Avganistan kao „mesto koje je Bog napustio“ i u šali zapretio da će upotrebiti „svoju sačmaricu“ da zaštiti američku ekonomiju od recesije tokom burnog govora u San Dijegu.

Predsednik, koji kasnije ovog meseca puni 80 godina, takođe je razmišljao o tome da se njegov pokojni otac vratio kao duh da ga „zadavi“ i pobrkao je sudiju Vrhovnog suda Ejmi Koni Baret sa izvršnom direktorkom „Dženeral motorsa" Meri Barom.

- Mnogi od vas su bili u Avganistanu. Bio sam u svakom njegovom toga. To je mesto koje je Bog napustio - rekao je Bajden, nakon što je još jednom upotrebio taj izraz dok je pričao da je bio deo kongresnog putovanja 2008.

Označavanje čitave zemlje u negativnom smislu nije prigodno za lidera jedne države, a Bajden je ovim potezom pokazao da je još po nečemu sličan svom prethodniku Donaldu Trampu, koji je ejdnom prilikom izazvao višenedeljni gnev tako što je navodno u četiri oka nazivao ekonomski nerazvijene nacije „vražjim zemljama".

Bajden je nastavio navodeći podatke objavljene u petak koji pokazuju da je američka ekonomija u oktobru otvorila 261.000 radnih mesta.

- Njujork tajms... je izveštaj nazvao izveštajem Zlatokosa. Imam svoju pušku koja čeka vuka - našalio se, uprkos činjenici da je njegova glavna portparolka Karin Žan-Pjer u četvrtak rekla da je Bela kuća toliko uverena u stabilnost ekonomije da ne održava „nikakve sastanke“ kako bi se pripremila za potencijal pad.

Bajden je takođe obećao da će „uskoro razgovarati sa naftnim kompanijama“ o snižavanju cena gasa i obećao da će nastaviti sa razvojem obnovljivih izvora energije.

- Zatvorićemo ove elektrane širom Amerike i iskoristiti vetar i sunce - rekao je on.

Pre nego što je krenuo na let za Čikago, Bajden je takođe rekao svojoj publici da ima „svetlih tačaka“ u vestima, uključujući nisku nezaposlenost, uprkos tome što je inflacija ostala na visokom nivou od 8,2 odsto u septembru, poslednjem mesecu za koji su podaci dostupni.

- Kao predsednik neću prihvatiti argument koji kaže da je naš problem to što previše Amerikanaca nalazi dobre poslove. Moj otac bi sišao sa neba i zadavio me - izjavio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike