Njujork tajms: Ukrajina stoji iza napada na Krimu! Rusija: Dronovi su lansirani iz Odese (VIDEO)

30.10.2022

14:22 >> 14:31

0

Autor: N. Pavlović

Moskva burno reagovala

Njujork tajms: Ukrajina stoji iza napada na Krimu! Rusija: Dronovi su lansirani iz Odese (VIDEO)
Sevastopolj - Copyright AP Photo/Yoruk Isik

Njujork tajms je objavio da Ukrajina stoji velikog, ali neuspešnog napada dronom na lučki grad Sevastopolj na Krimu koji se odigrao u subotu, iako kijevski zvaničnici nisu priznali odgovornost za incident.

Rusko ministarstvo odbrane je okrivilo Ukrajinu za teroristički napad rekavši da su ga ukrajinske snage sprovele pod nadzorom britanskih stručnjaka.

Napad, koji je uključivao devet vazdušnih i sedam mornaričkih dronova, imao je za metu plovila ruske Crnomorske flote u Sevastopolju. Odbijen je, a samo jedan brod je zadobio manju materijalnu štetu, naveli su zvaničnici.

Pojedini ukrajinski zvaničnici su optužili Rusiju da sprovodi napade nad svojim sopstvenim postrojenjima.

Rusi kažu da su napadnuti brodovi učestvovali u obezbeđivanju koridora za transport žitarica.

Nakon napada, Moskva je do daljeg suspendovala sporazum o izvozu žitarica što je naišlo na velike kritike zapadnih zemalja.

- Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka - navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

MO Rusije: Dronovi lansirani iz oblasti Odese

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ukrajinske pomorske bespilotne letelice koje su učestvovale u napadu na brodove u Sevastopolju lansirane iz oblasti Odese i da su koristile zonu bezbednosti "žitnog koridora".

Rusko ministarstvo navodi da su u vodama u blizini Sevastopolja pronađeni fragmenti pomorskih dronova korišćenih u jučerašnjim napadima na brodove Crnomorske flote i civilne brodove.

Dodaje se da su na dronovima bili instalirani navigacioni moduli kanadske proizvodnje.

Dodaje se da su pomorske bespilotne letelice lansirane sa obale u blizini Odese i da su se kretale duž bezbednosne zone "žitnog koridora", a zatim promenile rutu u pravcu ruske pomorske baze u Sevastopolju.

Ministarstvo odbrane Rusije, pozivajući se na mišljenje eksperata, dodaje da je jedan od dronova mogao biti lansiran sa jednog od brodova koji su Kijev ili, kako je navedeno, "njegovi zapadni pokrovitelji", iznajmili za prevoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike