Američki republikanci se bune protiv ideje da se zaplenjena ruska imovina preda Ukrajini: Kongres se ne obazire na njih

29.10.2022

14:38

0

Anonimni pomoćnik republikanskog Senata koji je pričao za medije izrazio je skepticizam u pogledu ukupne efikasnosti te mere

Američki republikanci se bune protiv ideje da se zaplenjena ruska imovina preda Ukrajini: Kongres se ne obazire na njih
kongres SAD AP21300490941272 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Izvestan broj američkih republikanskih poslanika u Senatu i Predstavničkom domu navodno su se izjasnili protiv predaje oduzete ruske imovine Ukrajini. Oni su kao razlog naveli proceduralne nepravilnosti, a takođe su doveli u pitanje efikasnost predložene mere, objavio je Vašington post u petak.

Pozivajući se na neimenovane „ljude uključene u pregovore“, pomenuti medij tvrdi da je spor usredsređen na odredbu iz izveštaja sa konferencije o Zakonu o nacionalnoj odbrani (NDAA). Ako to bude odobreno, mogućilo bi američkoj vladi da sredstva od zamrznute ruske imovine usmeri ka Kijevu.

Očekuje se da će dokument usvojiti oba doma Kongresa nakon međuizbora 8. novembra, navodi list.

Kako navodi Vašington post, republikanski senatori doveli su u pitanje činjenicu da spornu odredbu nisu pregledali pravosudni odbori Predstavničkog doma i Senata.

U razgovoru za agenciju anonimni pomoćnik republikanskog Senata takođe je izrazio skepticizam u pogledu ukupne efikasnosti te mere.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Zaplena jahte Olega Deripaske neće promeniti Putinovo ponašanje - rekao je zvaničnik.

Izvor je dalje pojasnio da su republikanci „svi za podršku Ukrajini“ i da stoga zagovaraju mere koje imaju za cilj „da se osigura da ograničenja cena nafte funkcionišu kako bi kaznili Rusiju“.

Komentare anonimnog izvora ponovila je i Laura Pivi, portparolka republikanaca u Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma. Ona je za Post, međutim, otkrila da je, uprkos širokom protivljenju toj odredbi, ona već usvojena od strane Predstavničkog doma uz dvostranačku podršku.

Demokrate su oštro kritikovale prigovore republikanaca, a neimenovani partijski službenik kojeg je citirao Post rekao je: „Nesavesno je da republikanci u Senatu opstruišu važnu odredbu koja bi omoguć Ministarstvu pravde da prenese oduzetu rusku imovinu kako bi pomogla Ukrajini i njenoj borbi protiv brutalne ruske akcije”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike