Lavrov: Današnja situacija je slična Kubanskoj raketnoj krizi

30.10.2022

12:37

0

Pretnja nuklearnim naoružanjem

Lavrov: Današnja situacija je slična Kubanskoj raketnoj krizi
Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Trenutna situacija u Ukrajini je slična onoj iz perioda Kubanske raketne krize, pošto pričamo o direktnim bezbednosnim pretnjama na granici zemlje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je to rekao u intervjuu za dokumentarni film "Svet na ivici. Lekcije iz Kubanske raketne krize" objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

Upitan da kaže na koji način je Kubanska raketna kriza iz 1962. godine i situacija oko Ukrajine slična, Lavrov je rekao da "postoje sličnosti".

- I 1962. godine i danas pričamo o direktnim bezbednosnim pretnjama na ruskoj granici. Danas su pretnje mnogo bliže nego (američke) rakete 'Jupiter' koje su bile postavljene u Turskoj. U toku je vojna kampanja kojom se Ukrajina snabdeva svim vrstama oružja - naveo je Lavrov.

On smatra da nova generacija zapadnih političara nedgovorno pokušava da se igra na temu nuklearnog naoružanja.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

- Pojavile su se političke figure u Evropi koje se igraju sa pitanjem nuklearnog oružja na neprihvatljiv način - rekao je Lavrov.

Lavrov se prisetio kako je pre nekoliko meseci bivši francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan savetovao Rusiji da ne zaboravi da NATO takođe ima nuklearno naoružanje.

- Onda je komandant nemačke ratne avijacije Ingo Gerharc iznenada rekao da NATO treba da se pripremi za nuklearni rat, za upotrebu nuklearnog oružja, a obratio se i ruskom predsedniku pitanjem - Putine, da li smeš da se takmičiš sa nama - kazao je Lavrov.

Kubanska raketna kriza je jedan od najkritičnijih momenata Hladnog rata, a sukobu je prethodilo razmeštanje američkih raketa srednjeg dometa u bazi kod Izmira u Turskoj, i u bazi oko Barija u Italiji, 1961. godine.

Nakon toga je 1962. godine SSSR postavila nuklearne rakete na Kubi.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike