Razdor u danskoj kraljevskoj porodici: Zbog čega je kraljica Margareta oduzela titule polovini unuka?

30.09.2022

12:38

0

Deca princa Joakima od sledeće godine neće se zvati prinčevima i princezama

Razdor u danskoj kraljevskoj porodici: Zbog čega je kraljica Margareta oduzela titule polovini unuka?
profimedia-0610935617 - Copyright Profimedia

U danskoj kraljevskoj porodici došlo je do raskola nakon odluke kraljice Margrete II da četvorici od svojih osmoro unuka oduzme kraljevske titule kako bi monarhija bila „otporna u budućnosti“.

Ova 82-godišnja vladarka, koja je ove godine proslavila pola veka na tronu, saopštila je u četvrtak da od sledeće godine deca njenog mlađeg sina, princa Joakima, više neće biti poznata kao prinčevi i princeze.

Razlog za ovaj potez je, prema saopštenju danskog kraljevskog domaćinstva, da se omogući mlađim članovima kraljevske porodice da vode normalniji život, dok sledi sličnu odluku drugih kraljevskih porodica da suze monarhiju.

- Kraljičina odluka je u skladu sa sličnim prilagođavanjima koja su druge kraljevske kuće na različite načine napravile poslednjih godina. Svojom odlukom Njeno veličanstvo kraljica želi da stvori okvir za četvoro unučadi kako bi mogli da oblikuju svoje živote u mnogo većoj meri, a da ne budu ograničeni posebnim razmatranjima i obavezama koje podrazumeva formalna pripadnost Kraljevskoj kući Danske kao što instituciji - navodi se u saopštenju.

Joakim, kraljičin drugi sin, živi u Parizu sa suprugom, princezom Marijom, i njihovih dvoje dece Henrikom (13) i Atenom (10). Princ ima dva starija sina, Nikolaja (23) i Feliksa (20), iz prvog braka sa Aleksandrom, groficom od Frederiksborga.

Kraljevsko domaćinstvo je saopštilo da će njihove titule NJKV biti „ukinute“, dodajući: „Potomcima princa Joakima stoga će u budućnosti morati da se obraćati kao ekselencijama“.

Profimedia
Kraljica Margareta

Svo četvoro Joakimove dece zadržaće svoja mesta u redosledu sukcesije.

Odluka šokirala decu i njihovu majku

Sekretar za štampu grofice Aleksandre rekao je da je grofica „veoma tužna i u šoku".

- Ona ne može da veruje zašto i zašto sada, jer nema dobrog razloga. Ionako bi izgubili titule kada se jednog dana venčaju. Njeni sinovi su mladići, pa bi se možda mogli venčati u bliskoj budućnosti, pa zašto ne bi sačekali taj dan da titule nestanu u srećnom trenutku - izjavio je sekretar.

Palata je saopštila da je najnoviji razvoj događaja „prirodni nastavak” ranijih poteza za smanjenje monarhije.

Joakimov stariji brat, prestolonaslednik Frederik, prvi je u redu za presto. Njegovo najstarije dete, princ Kristijan, drugi je po redu. Svo četvoro Frederikove dece zadržava svoje titule.

Grofica Aleksandra je mejlom rekla za Si-En-En da je Fon Vildenrat Lovgrin ovlašćen da govori u ime Joakima i Mari, kao i u njeno ime.

- Otac je to saopštio svojoj deci. Bili su prilično šokirani. On je zaista častan čovek. Proživeo je ceo život u svojoj porodici sa tom titulom i bio je šokiran i zamalo zaplakao jutros kada je jedan od evropskih tabloida razgovarao sa njim u Parizu - rekao je Von Vildenrat Lovgrin.

Profimedia
Princ Feliks, princeza Marija, princ Joakim, princeza Atena, princ Henrik i princ Nikolaj

- Još u maju je njemu (princu Joakimu) rečeno da bi mogli da im uklone titule kada napune 25 godina, a onda nije čuo ništa do pre nekoliko dana - dodao je Lovgrin i objasnio da je rebrendiranje čista formalnost, jer Joakimova deca ne dobijaju nikakav novac iz javne kase.

- To je samo njihov gubitak identiteta i veoma je teško za malu decu i mladiće. Princ Nikolaj me je pitao "šta će mi sad pisati u pasošu?“ - otkrio je predstavnik grofice Aleksandre.

Četvoro dece nisu razgovarali sa svojom bakom od kada je to objavljeno objavljeno.

- Oni nikada neće imati normalan život. Ako urade nešto veoma glupo, to će se uvek vratiti porodici - istakao je Lovgrin.

Lene Balebi, koja je zadužena za komunikacije kraljevskog domaćinstva s javnošću rekla je da se na odluku čekalo dugo.

- Kraljičina odluka je poprimila različite oblike za to vreme, ali princ Joakim je bio uključen i informisan o procesu od 5. maja. Potpuno razumemo da je u ovom trenutku uključeno mnogo emocija, ali se nadamo da će se poštovati kraljičina želja da Kraljevski dom Danske obezbedi svoju budućnost - navela je Balebi.

Ovo nije prvi put da su se titule pokazale kontroverznim za porodicu. Kraljičin suprug, princ Henrik, rekao je da ne želi da bude sahranjen na parceli namenjenoj njegovoj ženi u katedrali u Roskildu jer nije dobio titulu kralja.

Princ rođen u Francuskoj, koji je umro 2018. godine, bio je nezadovoljan svojom titulom otkako je imenovan za princa supruga, a ne za kralja supruga, nakon venčanja para 1967. godine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike