Danska kraljica se izvinila što je oduzela titule unucima: Nisam shvatala u kojoj meri bi mogli da budu pogođeni

04.10.2022

17:51

0

Deca drugog kraljičinog sina ostala su u redu nasleđivanja, ali bez kraljevskih dužnosti koje njihova doskorašnja zvanja obuhvataju

Danska kraljica se izvinila što je oduzela titule unucima: Nisam shvatala u kojoj meri bi mogli da budu pogođeni
profimedia-0610935775 - Copyright Profimedia

Danska kraljica Margreta II izvinila se nakon što je uklonila kraljevske titule kod četvoro od svojih osmoro unučadi. Ona, međutim, nije promenila mišljenje o tom potezu.

Ova 82-godišnja vladarka, koja je ranije ove godine proslavila pola veka na tronu, saopštila je u četvrtak da od sledeće godine deca njenog mlađeg sina, princa Joakima, više neće biti poznata kao princ i princeza.

Umesto toga, oni će moći da koriste samo svoje titule grofova i grofice od Monpezata i biće oslovljavani kao ekselencije, jer će njihove titule Njihovih kraljevskih visočanstava biti „ukinute“.

Hele von Vildenrath Lovgrin, sekretarica za štampu grofice Aleksandre, bivše supruge princa Joakima, izjavila je za Si-En-En u četvrtak da su Joakim i njegova deca „tužni“ i „šokirani“ zbog ove odluke, koju kraljica Margreta smatra „neophodnom za obezbeđivanje budućnosti monarhije“, navodi se u izjavi kraljice koju je u ponedeljak objavila kraljevska kuća.

- Poslednjih dana došlo je do jakih reakcija na moju odluku o budućoj upotrebi titula za četvoro dece princa Joakima. To me, naravno, pogađa - navela je kraljica u saopštenju.

- Na moju odluku se čekalo dugo. Sa mojih 50 godina na tronu prirodno je da se osvrnem unazad i da gledam unapred. Moja je dužnost i želja kao kraljice da obezbedim da se monarhija uvek oblikuje u skladu sa vremenom. Ponekad to znači da se moraju doneti teške odluke i uvek će biti teško pronaći pravi trenutak - dodala je ona.

Profimedia
Princ Joakim sa drugom suprugom i decom

Kraljica je rekla da je ovu odluku donela kako bi omogućila mlađim članovima kraljevske porodice da vode normalniji život, sledeći slične odluke drugih kraljevskih porodica da smanje monarhiju.

- Kraljevska titula uključuje niz obaveza i dužnosti koje će u budućnosti biti na manjem broju članova kraljevske porodice - rekla je ona.

Prestolonaslednik Frederik, kraljičin stariji sin, prvi je u redu za presto. Njegovo najstarije dete, princ Kristijan, drugi je po redu. Svo četvoro Frederikove dece zadržava svoje titule.

Njegov mlađi brat Joakim živi u Parizu sa suprugom princezom Marijom i njihovo dvoje dece Henrikom (13) i Atenom (10). Princ ima i dva starija sina Nikolaja (23) i Feliksa (20) iz prvog braka sa Aleksandrom, groficom od Frederiksborga. Iako će Joakimova deca izgubiti svoje kraljevske titule, zadržaće svoja mesta po redosledu sukcesije.

- Donela sam svoju odluku kao kraljica, majka i baka, ali, kao majka i baka potcenila sam u kojoj meri bi moj mlađi sin i njegova porodica mogli da se osećaju pogođeno. To ostavlja veliki utisak i zbog toga mi je žao. Niko ne treba da sumnja da su moja deca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao porodica moći da pronađemo mir put kroz ovu situaciju - navodi se u kraljičinom saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike