Kremlj: Izjave Zelenskog potvrdile da je Putin bio u pravu; Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN!

07.10.2022

14:38 >> 21:53

1

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Kremlj: Izjave Zelenskog potvrdile da je Putin bio u pravu; Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN!
Ukrajina Rusija1 1 - Copyright AP/Darko Bandic, Mikhail Klimentyev, Vadim Ghirda, File; Sputnik, Kremlin Pool

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 226. dan.

Evropska unija usvojila je osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ekonomske mere i personalna ograničenja, saopšteno je na sajtu EU. Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je danas da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi. Zelenski je rekao da Ukrajina snabdeva Evropu jeftinom strujom, ali da će "u jednom trenutku" to prestati da radi da bi prebrodila zimu.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana nastavile sa granatiranjem okruga i gradova na severu Zaporoške oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Naslov

U  toku je 226. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina

- Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.52 - Toliko o današnjem danu, hvala na poverenju. Ponovo se čitamo od ranih jutarnjih sati, kao i do sad.

23.19 - Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN za ljudska prava

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas odlučno odbacuje rezoluciju Saveta UN za ljudska prava i ignorisaće specijalni mehanizam sa kojim neće sarađivati.

Na inicijativu 26 država EU danas je na sednici Saveta UN za ljudska prava odobren nacrt rezolucije "Situacija u oblasti ljudskih prava u Rusiji".

"Rusija odlučno odbacuje usvojenu rezoluciju i neiskrene optužbe sadržane u njoj, ignorisaće specijalni mehanizam i odbija saradnju s njim", navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je Sputnjik.

22.33 - "Nije potrebno otkazivati novogodišnje proslave u pojedinim regionima da bi se sredstva uputila mobilisanim građanima"

Oružane snage Rusije imaju sva neophodna sredstva kako bi sve jedinice i svakog vojnika u potpunosti opskrbili svim što je potrebno, kako u zoni specijalne vojne operacije tako i na lokacijama gde se vrši obuka mobilisanih građana, saopštio je zamenik ruskog ministra odbrane, general-pukovnik Viktor Goremikin.

Prema njegovim rečima, nije potrebno otkazivati novogodišnje proslave u pojedinim regionima da bi se sredstva uputila mobilisanim građanima.

Podsetimo, ranije u toku dana u nekim regionima su izneli predlog da se novogodišnje proslave otkažu a da se prikupljena sredstva upute kao podrška mobilisanim građanima.

21.24 - Kremlj: Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju potvrđuje da je Putin bio u pravu

Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju govori o njegovom moralnom stanju i ističe ispravnost Putinove odluke o pokretanju specijalne operacije u Ukrajini, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je u programu „Moskva. Kremlj. Putin“ na kanalu „Rusija 1“ komentarisao jučerašnju izjavu ukrajinskog lidera da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.

24sedam/Profimedia
 

20.20 - Teško pogođen dalekovod u zaporoškoj nuklearki

Dalekovod koji obezbeđuje struju za šesti energetski blok Zaporoške nuklearke pretrpeo je oštećenja usled granatiranja, saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju.

Agencija ne navodi odakle je granatiran dalekovod.

18.34 - Još novca za Ukrajinu

Evropska unija će u najskorije vreme odobriti Ukrajini još dve milijarde evra pomoći, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je osnivanje fonda u vrednosti od 100 miliona evra koji će omogućiti Kijevu da direktno kupuje oružje u Evropi.

16.37 - Rusija najavila svoju istragu jer je Danska ne želi u svojoj

Rusija će razmotriti da sprovede sopstvenu istragu o curenju gasovoda Severni tok 1 i 2 jer Danska ne želi da Rusija ima ulogu u njenoj istrazi, saopštila je danas Ruska ambasada u Danskoj na svom sajtu.

Ambasada je navela da odbijanje Danske da dozvoli Rusiji da bude deo istrage podriva pouzdanost bilo kakvih budućih rezultata, preneo je Rojters.

16.20 - U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani počela je da radi „pojačana grupa“ stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, saopštio je generalni direktor te organizacije Rafael Grosi.

Ranije je saopšteno da će novi tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji dolaze u Zaporošku nuklearnu elektranu pomoći će da se ponovo pokrenu energetski blokovi atomske centrale.

15.53 - Rusija tražila da bude deo istrage o gasovodima

Ruski premijer Mihail Mišustin uputilo je pismo švedskoj vladi u kome je zatražilo da ruske vlasti imaju ulogu u istrazi o eksplozijama koje su oštetile gasovode Severni tok 1 i 2, saopštilo je danas švedsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Švedski istražitelji su pronašli dokaze o detonacijama i tužioci sumnjaju na sabotažu, preneo je Rojters.

Swedish Coast Guard via AP
 

Primili smo 6. oktobra pismo ruskog premijera Mihaila Mišustina upućeno švedskoj premijerki Magdaleni Anderson sa zahtevom da ruske vlasti i kompanija Gasprom budu uključeni u švedsku istragu, navodi se u mejlu švedskog Ministarstva spoljnih poslova.

Švedska je ranije odbacila pozive Kremlja da Rusija bude deo istrage.

15.16 - Ruski ambasador u Britaniji: London je protiv učešća u sukobu u Ukrajini

London je protiv zvaničnog učešća u sukobu u Ukrajini, britanska vlada to neće dopustiti, bez obzira na sve veći broj britanskih plaćenika u Donbasu i finansijsku podršku koja se nastavlja, izjavio je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

- Ovde su protiv toga da Britanija zvanično učestvuje u samom sukobu, to se neće dogoditi, vlada to neće dopustiti, iako sada sve više govore o velikom broju plaćenika u Donbasu - rekao je Kelin za televizijski kanal „Rusija 24“.

15.10 - Erdogan želi susret s Putinom za nekoliko dana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da želi da se sastane s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u narednih tri do četiri dana, tokom samita Zajednice nezavisnih država (ZND) u Astani.

- Bilo bi dobro ako bismo imali sastanak posvećen našim odnosima za tri do četiri dana. Ako Putin može da dođe na azijske razgovore, moći ćemo da imamo bilateralne pregovore, kao i pregovore o Rusiji i Ukrajini. Imaćemo kontakte i telefonom i u Aziji - rekao je Erdogan, kako prenosi TASS.

Turkish Presidency via AP
 

Erdogan je takođe čestitao Putinu rođendan i naveo da mu je ruski predsednik zahvalio zbog turskog posredovanja "u aktuelnom procesu".

Erdogan je ranije danas razgovarao telefonom sa ruskim kolegom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika.

Tema razgovora bila su i najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske.

Erdogan je u razgovoru ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju sukoba između Moskve i Kijeva, prenosi Rojters.

14.44 - Ruske trupe osujetile napade ukrajinske vojske u Kupjansku

Dva bataljona ukrajinske vojske napravila su neuspešan pokušaj napredovanja u Kupjansku u Harkovskoj regiji, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TASS.

- U rejonu Kupjanska, ruske trupe su odbile sve napade ukrajinske vojske i kao rezultat toga eliminisale su preko 80 ukrajinskih militanata - rekao je portparol.

14.30 - Lukašenko: Rusija i Belorusija će razmisliti o odgovoru na nuklearno naoružavanje Poljske

Belorusija i Rusija će razmisliti kako će odgovoriti na opasnost od pojave nuklearnog oružja u Poljskoj, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Već ste čuli saopštenja da su se oni, navodno, već dogovorili: arsenali nuklearnog oružja će premestiti u Poljsku. Razmislićemo. Već smo odlučili, još jednom ćemo razmisliti kako ćemo na to odgovoriti. Ne brinite, sve će biti u redu - rekao je Lukašenko novinarima tokom neformalnog samita Zajednice nezavisnih država u Sankt Peterburgu, a prenosi agencija „Belta“.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

13.55 Ruske trupe osujetile napade ukrajinske vojske u Kupjansku

Dva bataljona ukrajinske vojske napravila su neuspešan pokušaj napredovanja u Kupjansku u Harkovskoj regiji, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TASS.

"U rejonu Kupjanska, ruske trupe su odbile sve napade ukrajinske

vojske i kao rezultat toga eliminisale su preko 80 ukrajinskih militanata", rekao je portparol.

Po rečima Konašenkova uništeno je pet tenkova, četiri borbena vozila pešadije i deset motornih vozila.

13.31 - Angela Merkel: Održiv mir u Evropi moguć je samo uz saradnju sa Rusijom, dok to ne postignemo, ni hladni rat nije gotov

13.20 - Selo u kom je ukrajinska vojska streljala ljude pod kontrolom je stranih plaćenika

Selo Velika Aleksandrovka, u kojem je ukrajinska vojska streljala 16 ljudi, pod kontrolom je stranih plaćenika, izjavio je predstavnik adminstracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Ne bih rekao da je selo pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, nego pod kontrolom plaćenika praktično celog NATO-a, koji je sada došao na teritoriju Ukrajine, ne skrivajući svoj zadatak da ubija civile. Već je tu oružje NATO-a, a preodenuta vojska NATO-a je prisutna na teritoriji Hersonske oblasti - rekao je Stremousov za televizijski kanal „Rusija 24“.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

12.31 - U toku priprema za puštanje u rad dva bloka Zaporoške nuklearke

Novi tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji dolaze u Zaporošku nuklearnu elektranu pomoći će da se ponovo pokrenu energetski blokovi atomske centrale, saopštio je šef administracije Energodara Aleksandar Volga.

12.25 - Rusija: Visok nivo terorističke pretnje za Belgorodsku oblast

Ruske vlasti su produžile odluku o visokom nivou terorističke pretnje u pograničnoj Belgorodskoj oblasti na još dve nedelje, do 22. oktobra, saopštio je danas guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

- Nivo žute terorističke pretnje produžen je za još dve nedelje na teritoriji Belgorodske oblasti i važi do 22. oktobra - napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

12.05 - Iran ne isporučuje Rusiji oružje za vojnu operaciju

Iran nije i neće snabdevati Rusiju oružjem za borbena dejstva u Ukrajini, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian u telefonskom razgovoru sa svojim finskim kolegom Pekom Havistom, prenosi TASS.

- Iako su neke zemlje pružile vojnu podršku Ukrajini, nikada nismo poslali i nikada nećemo poslati nikakvo oružje u Rusiju za upotrebu protiv Ukrajine. Smatramo da je rešenje ove krize političko i podržavanje naoružavanja odlaže šansu za mir - istakao je iranski ministar spoljnih poslova.

11.10 - IAEA šalje četiri nova eksperta u nuklearku Zaporožje

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

Četvoročlani tim eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo bi danas da stigne u nuklearnu elektranu Zaporožje, kako bi zamenio prethodni tim od dva stručnjaka agencije, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj ruskih medija.

- Oniće boraviti u nuklearnoj elektrani, baš kao i njihovi prethodnici - saopštio je načelnik proruske administracije Energodara, izvestio je Interfaks.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je nakon posete IAEA u septembru, da se očekuje da će dva posmatrača IAEA ostati u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je više puta bila izložena granatiranju tokom sukoba.

11.06 - Putin i Erdogan o ratu u Ukrajini i aktuelnoj krizi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, prenosi Rojters.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

On je ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju rata u Ukrajini, saopštila je danas Erdoganova kancelarija.

10.52 - Lavrov: Zelenski predstavio još jedan dokaz o pretnjama Kijeva

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da je pozivanje na preventivni nuklearni udar koji je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski juče uputio Zapadu još jedan dokaz o pretnjama po rusku bezbednost zbog kojih je i pokrenuta „specijalna vojna operacija“.

10.40 - Pariz: Zapad vodi dijalog s Rusijom da bi izbegao nuklearni scenario u Ukrajini

Francuska i druge zapadne zemlje koriste sve kanale za dijalog s Rusijom kako ne bi dopustile mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, izjavio je portparol Vlade Francuske Olivje Veran.

- Francuska, Evropa, zemlje Zapada su veoma budne u vezi s tim pitanjem i mi ćemo iskoristiti sva sredstva, posebno diplomataska, da bismo se uverili da neće biti katastrofalnog scenarija - izjavio je Veran za radio-stanicu RMC.

10.22 - Borelj poziva članice EU da izdvoje više novca za Ukrajinu

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas države članice da izdvoje više novca za troškove vojne podrške Ukrajini.

- Zamoliću lidere EU da podrže predlog nove tranše za Evropski mirovni fond, za pružanje vojne podrške Ukrajini, takođe i misije obuke - rekao je Borelj novinarima nakon što stigao na samit EU u Prag, prenosi Rojters.

U glavnom gradu Češke danas će biti održan neformalni Samit EU, u čijem fokusu će biti odgovor na odluku Rusije da pripoji četiri ukrajinska regiona.

09.36 - Oslobođena naselja Otradovka i Vesela Dolina u pravcu Artjomovska

Savezničke snage oslobodile su Otradovku i Veselu Dolinu u pravcu Artjomovska, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

 

 

- Prema stanju od 7. oktobra 2022. godine, na teritoriji Donjecke Narodne Republike vojna grupacija DNR i LNR, uz podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodila je Otradovku, Veselu Dolinu i Zajcevo - navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu.

09.02 - Japan uvodi nove sankcije protiv Rusije

Japan uvodi nove personalne sankcije protiv lica koja su „direktno povezana“ zbog toga što su DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast uključene u sastav Rusije, saopštila je ministarka spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajasi.

- Naša zemlja će zamrznuti sredstva lica iz istočnih delova Ukrajine, kao i Rusije, koja su direktno povezana sa prisajedinjavanjem dela ukrajinske teritorije Rusiji, što mi kvalifikujemo kao aneksiju - navela je ministarka.

Japan je na novi sankcioni spisak uvrstio porodice premijera Rusije Mihaila Mišustina, predsednice Saveta federacije Valentine Matvijenko, zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, lidera Čečenije Ramzana Kadirova, kao i glavnu urednicu „Rusija sevodnja“ i RT Margaritu Simonjan lično i olimpijsku šampionku Alinu Kabajevu.

08.52 - Evropska unija je uvela široku zabranu pružanja kripto usluga Rusima

Profimedia
 

Evropska unija je uvela široku zabranu pružanja kripto usluga Rusima u okviru svoje osme runde sankcija koje su odobrene u četvrtak.

Novovom merrom su pooštrena ograničenja koja su bila na snazi od aprila 2022, piše Raša tudej.

- Postojeća ograničenja za kripto imovinu su pooštrena zabranom svih novčanika za čuvanje kripto imovine, računa ili kastodi usluga, bez obzira na iznos sredstava u novčaniku (ranije je bilo dozvoljeno do 10.000 evra) - navodi se u saopštenju za javnost na sajtu Evropske komisije.

08.49 - Bajden upozorava: Rizik od nuklearnog Armagedona najveći od kubanske krize!

Predsednik SAD Džozef Bajden kaže da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, budući da ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

Džozef Bajden je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin ne šali kada govori o "upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog, ili hemijskog oružja".

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File
 

08.33 - Ukrajinska vojska streljala 16 civila u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska je streljala 16 ljudi u selu Velika Aleksandrovka na severu Hersonske oblasti, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Upravo je stigla informacija da je u Velikoj Aleksandrovki čoveku pred očima streljano 16 civila, i to su streljali prve na koje su naišli. Ne zna se da li su muškarci, žene. Pred očima tog čoveka, on je lično video to - saopštio je Stremousov.

Selo Velika Aleksandrovka nalazi se u tampon zoni na severu Hersonske oblasti i nedavno su ga zauzele ukrajinske trupe.

08.20 - Devet zemalja Organizacije američkih država odbilo da podrži antirusku rezoluciju o Ukrajini

Oko trećina zemalja-članica Organizacije američkih država (OAD) nije podržala rezoluciju koja osuđuje akcije Rusije u Ukrajini, a među njima su Argentina, Bolivija, Brazil i Meksiko.

Pored te četiri zemlje, rezoluciju „O doslednim pozivima na prekid ruske agresije u Ukrajini“ nisu podržali Honduras, Dominika i Salvador, Nikaragva, kao i Sent Vinsent i Grenadini.

08.18 - Nema rizika od desanta na Energodar

Iako su ukrajinske snage pojačale intenzitet granatiranja Energodara sa ciljem da uskoro pokrenu desant na taj grad, proboj protivnika je nemoguć jer ruske snage kontrolišu situaciju, izjavio je šef lokalne administracije Aleksandar Volga.

- Intenzitet granatiranja skače po nekoliko puta za dan. Uglavnom gađaju američkim haubicama kalibra 155 milimetara, međutim, hvala Bogu za sada nema informacija o žrtvama - kazao je on.

Da podsetimo, prema poslednjim podacima ukrajinske snage koncentrišu značajan broj svojih snaga u Zaporoškom pravcu. U gradu Energodaru nalazi se nuklearna elektrana Zaporožje.

07.47 - Izvršna direktorka MMF: Globalna ekonomija pati od podele u svetu na one za i one protiv Rusije

Sastanak G7 grupe/Foto: Profimedia
 

Globalna ekonomija pati od podele u svetu na one koje su za i one koji su protiv Rusije, izjavila je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

Ona je istakla da je to najdramatičnija posledica događaja u Ukrajini, iako postoji još mnogo rizika, uključujući i prelivanje sukoba iz Ukrajine u druge zemlje, prenosi Tas s.

 - Posledica blokovskog razbijanja sveta je da ćemo svi biti siromašniji, i u siromašnim i u bogatim zemljama - rekla je Georgijeva.

Ona je dodela da će ta podela rezultirati gubitkom "velike ekonomske efikasnosti koja nam je pomogla da budemo bogatiji".

 - Ako idemo do tačke da odsečemo jedne delove sveta od drugih, bilo bi mnogo siromašnih u bogatim zemljama, dok bi siromašne zemlje podnele najveći deo tereta - poručila je izvršna direktorka MMF-a.

07.19 - Orban: Politika sankcija Evropske unije prema Rusiji mora da se promeni

Politika sankcija Evropske unije prema Rusiji mora da se promeni, pošto nije postignut očekivan efekat, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

On je sinoć u video snimku na Fejsbuku, uoči samita šefova država i vlada EU u Pragu, rekao da se na tom sastanku mora razgovarati o nekim "težim temama", prenosi MTI.

- Da li će evropske zemlje imati gas i struju u narednim mesecima - upitao je mađarski premijer.

07.15 -  Ukrajinske oružane snage ispalile su raketu HIMARS na autobus u Hersonu

Ukrajinske oružane snage ispalile su raketu HIMARS na autobus u Hersonu, pri čemu je poginulo pet osoba, prenosi RIA Novosti.

07.02 - Sprema se napad Ukrajinaca na Herson?

Ukrajinske jedinice odvezle su velike količine vojne tehnike ka Hersonu.

U administraciji Hersonske oblasti tvrde da su za napad na Herson Ukrajinci dovezli tenkove i oklopna vozila koje su dobili od članica NATO. Ruske snage su spremne da odbiju napade i zasad je situacija pod kontrolom. Herson brane jedinice ruske armije i garde i, kako kažu, i ne razmišljaju o povlačenju, bez obira na to što ukrajinski i zapadni mediji pokušavaju da stvore paniku među stanovništvom.

Da u Hersonu očekuju napad ukrajinskih jedinica, dokaz je da je u više rejona Hersonske oblasti obustavljena nastava u školama.

Profimedia
 

Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, sada potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije, izjavio je da će ruska vojska braniti one koji su na referendumu svoju sudbinu poverili Ruskoj Federaciji.

06.35 -  Vojnici savladavaju vojnu opremu i standardno naoružanje

Mobilizovani i dobrovoljci iz Rusije započeli su borbenu koordinaciju u sastavu tenkovskih jedinica na poligonima u neposrednoj blizini rejona borbenih zadataka, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

Vojnici savladavaju vojnu opremu i standardno naoružanje, kao i vežbaju vatrenu obuku sa opremom u sastavu tenkovskih jedinica koristeći borbena vozila pešadije i sisteme protivvazdušne odbrane (ADS).

 - Niko ne odlazi odavde nepripremljen. Ako posada nije spremna, ostaje još nedelju dana. Ako je potrebno, još uvek se odlaže - rekao je ruski oficir dopisniku RIA Novosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike