Moskva optužila Vašington: SAD krše sporazum Ujedinjenih nacija!

02.09.2022

18:16

0

Članovima ruske delegacije nisu izdate vize, čime su oni onemogućeni da posete sedište UN u Njujorku

Moskva optužila Vašington: SAD krše sporazum Ujedinjenih nacija!
Savet bezbednosti UN - Copyright AP Photo/Mary Altaffer, File

Sjedinjene Američke Države su zanemarile svoju obavezu kao nacija domaćin sedišta Ujedinjenih nacija kada su odbile da izdaju vize ruskom ministru unutrašnjih poslova i drugim članovima njegove delegacije, tvrdi Moskva. Vladimir Kolokolcev i njegove kolege nameravali su da učestvuju na samitu ministara unutrašnjih poslova UN.

- Zbog akcija američke strane otkazano je učešće na samitu ruske delegacije na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Vladimirom Kolokolcevom - rekao je u četvrtak stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Diplomata je dalje opisao odbijanje Vašingtona da izda vize ruskim zvaničnicima kao „još jedno očigledno kršenje obaveza od strane SAD“ prema sporazumu iz 1947. u vezi sa sedištem UN.

Nebenzja je naglasio da davanje pristupa prostorijama međunarodne organizacije nije privilegija, već obaveza Vašingtona prema međunarodnom pravu.

Krajem jula Andreju Krutskimu, direktoru odeljenja za međunarodnu bezbednost informacija u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, odbijen je ulazak u SAD, gde je planirao da učestvuje na sednici UN.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

Povrh svega, Vašington tek treba da izda vizu za ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji treba da predvodi delegaciju te zemlje na Generalnoj skupštini UN, koja počinje 13. septembra. Prema ruskim zvaničnicima, iako je Moskva tražila vize mnogo unapred, američke vlasti još nisu nagovestile svoju spremnost da ih odobre.

Ranije su i Nebenzja i njegov zamenik Dmitrij Poljanski pozvali UN da preduzmu akciju i pokrenu arbitražni sud protiv Vašingtona zbog njegovih ponovljenih odbijanja viza ruskim zvaničnicima.

Komentarišući poslednji takav slučaj u četvrtak, Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, rekao je da „UN stalno postavljaju pitanje zemlji domaćinu oko neizdavanja viza ruskim diplomatama koje dolaze u UN”. Međunarodna organizacija će to „nastaviti da radi“, dodao je on, a citira agencija TASS.

Prema sporazumu između SAD i UN, Vašington ne bi trebalo da ometa posete predstavnika i zvaničnika država članica sedištu organizacije u Njujorku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike