Sprema se dug policijski čas:. Pripremite se da ostanete kod kuće i u skloništima, zabranjen izlazak na ulicu!

21.08.2022

05:00

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Sprema se dug policijski čas:. Pripremite se da ostanete kod kuće i u skloništima, zabranjen izlazak na ulicu!
Ilustracija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP Profimedia

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 179. dan.

Oružane snage Ukrajine izvršile su artiljerijski udar na nuklearnu elektranu Zaporožje i predgrađe Energodara, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na izjave gradskih zvaničnika. Još se ne zna da li ima štete na nuklearnoj elektrani.

Prvi stanovnici Harkovske oblasti dobili su rusko državljanstvo. U gradu Kupjansk na svečanosti u skupštinskoj sali lokalne matične službe uručeno je prvih deset ruskih pasoša građanima koji su podneli zahtev.

Na gradonačelnika Marijupolja Konstantina Ivašenka pokušan je atentat na ulazu u gradski zoološki vrt, međutim, u incidentu nema povređenih. Pokušan je atentat, ali svi su živi, izjavio je za TASS neimenovani dobro upućeni izvor.

Šta znamo do sada?

U  toku je 179. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog


23.25 - "Zapad otežava pomirenje"

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov izjavio je da ne postoji „praktična platforma“ za održavanje sastanka ruskog i ukrajinskog lidera Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

Prema njegovim rečima, dugotrajnost sukoba u Ukrajini, zbog zapadnih isporuka oružja, ozbiljno će otežati potragu za njegovim diplomatskim rešenjem.

22.38 - U Melitopolju aktivirana protivvazdušna odbrana

U Melitopolju je aktivirana protivvazdušna odbrana, izjavio je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Ruska PVO je presekla dejstva udarne bespilotne letelice u oblasti novog Melitopolja, što još jednom dokazuje zločinačka dejstva Ukrajine protiv civila“, istakao je Rogov.

21.28 - Sinehubov: Policijski sat u Harkovu na Dan nezavisnosti Ukrajine

Uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, u Harkovu će stupiti na snagu policijski sat.

"Policijski sat stupa na snagu od 19 sati 23. avgusta i trajaće 36 sati", potvrdio je guverner regije Oleh Sinehubov.

"Molimo vas da razumete zašto smo uveli ovu meru. Pripremite se da ostanete kod kuće i u skloništima, to je zbog naše sigurnosti. U to vreme zabranjeno je boraviti na javnim mjestima, kretati se ulicama pešice ili vozilom", kazao je Sinehubov.

19.50 - Džonson, Bajden i Šolc: Obezbediti nukelarke u Ukrajini

Tolga Akmen/Pool via AP
 

Britanski premijer Boris Džonson, i lideri SAD i Nemačke, Džozef Bajden i Olaf Šolc, istakili su u telefonskom razgovoru značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini, saopšteno je danas iz Džonsonovog kabineta.

- Premijer Džonson, predsednk SAD Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc istakli su značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja i pozdravili nedavne razgovore o mogućnosti posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nulearki u Zaporožju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su trojica državnika izrazila čvrstu posvećenost podršci Ukrajini "u svetlu ruske invazije", prenosi Rojters.
 

17.30 - Situacija u nuklearki Zaporožje pod kontrolom

Situacija u nuklearki Zaporožje je pod kontrolom i danas nije bilo ukrajinskih artiljerijskih udara, saopštio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.

- Što se tiče situacije u NE Zaporožje, sve je pod kontrolom i stanje je normalno. Danas nije bilo udara ukrajinske artiljerije - izjavio je Rogov za radio stanicu Komsomolskaja pravda.

On je istakao da je nivo radijacije u kompleksu NE normalan, prenosi TAS S.

- Tačnije rečeno, nivo radijacije ne samo da ne premašuje (normu) već je i mnogo niži - precizirao je Rogov.
 

16.10 -  Ukrajina uvela novi sistem upozorenja

U Ukrajini su uvedena nova upozorenja na hemijsku opasnost, opasnost od radijacije i evakuaciju iz grada, saopštio je Centar za borbu protiv dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

„Jedan deo opština je uveo nekoliko signala koji se odnose na različite vrste opasnosti. Signal za hemijsku opasnost je zvuk crkvenih zvona, za opasnost od radijacije – zvono za uzbunu, a signal za evakuaciju iz grada se čuje kao zvuk voza“, piše u saopštenju Centra na Telegramu.

Navodi se i da bi nakon ovih signala za upozorenje trebalo uključiti radio ili televiziju i čekati dalje informacije.

14.56 - Ukrajina negirala umešanost u ubistvo Darje Dugine

Ukrajina je danas negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo ruske novinarke i politikologa Darje Dugine (30), ćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koga prozapadni mediji nazivaju "Putinovim mozgom".

- Potvrđujem da Ukrajina, naravno, nije imala ništa sa ovim jer mi nismo zločinačka država, kao Ruska Federacija. Štaviše, nismo teroristička država - rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak za ukrajinsku državnu televiziju.

Profimedia
Dugin

14.40 - Visoki zvaničnik SBU pronađen mrtav

Regionalni šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandr Nakonečni pronađen je mrtav u oblasti Kirovograda u centralnoj Ukrajini.

Portparolka lokalne administracije Julija Tkač obavestila je javnost o smrti visokog zvaničnika SBU, preneo je ukrajinski sajt "Babel".

 

 

SBU i Državni biro za istrage pokušavaju da utvrde okolnosti pod kojim je nastupila smrt.

"Nakon što se prikupe i analiziraju sve informacije, obavestićemo javnost", kazala je Tkač.

Ukrajinski mediji prenose da je imao prosltrelnu ranu i da je telo našla njegova supruga u porodičnoj kući.

13.43 - Kadirov: "Peska je oslobođena"

Šef Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je u svom Telegram kanalu o čišćenju naselja Peski kod Donjecka.

- Peska je oslobođena! Naselje kod Donjecka, gde su se nalazili ukrajinski osvajači, očišćeno je od banderovskih formacija, sada su ga zauzele savezničke trupe.

Šef Čečenije je napomenuo da je nakon oslobađanja bilo kog naselja potrebno vreme za traženje skrovišta i uklanjanje mina, nakon čega će stanovnici sela moći mirno da se kreću ulicama i da povrate miran život.

Profimedia
 

13.37 -  Uhapšen bivši ukrajinski oficir osumnjičen za špijunažu

Pripadnici bezbednosnih snaga uhapsili su bivšeg oficira ukrajinske vojske osumnjičenog za sabotažu u Melitopolju u regionu Zaporožja, saopštile su danas gradske vlasti.

- Pripadnici bezbednosnih snaga uhapsili su osumnjičenog za sabotažu. Bivši ukrajinski oficir pratio je kretanje ruske vojske na pisti. U njegovoj kući je pronađeno oružje, komponente za pripremu eksploziva i simboli ukrajinskih snaga - navodi se u saopštenju.

13.00 - Istražni komitet Rusije: Ubistvo Darje Dugine je naručeno

12.26 - Rakete "Kalibar" uništile skladište HIMARS-a

Rakete "Kalibar" u Odeskoj oblasti uništile su skladište municije sa raketama američke HIMARS i zapadne protivvazdušne sisteme, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

10.54 -  Šojgu: Nijedna raketa na svetu nema karakteristike kao "kindžal"

Oružane snage Rusije su tri puta upotrebile hipersoničnu raketu "kindžal“ tokom specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije i tri puta je pokazala izvanredne karakteristike - rekao je Šojgu u intervjuu za ruski "Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, nijedna slična raketa u svetu nema karakteristike kao "kindžal“.

10.49 -  Vojska DNR dobila jedinstvene raketne sisteme "Čeburaška"

Lider DNR Denis Pušilin predao je operativno-borbenoj taktičkoj jedinici "Kaskad" dva višecevna raketna sistema "Čeburaška" koja su proizvedena u Donbasu i koja nemaju analoga u svetu. Raniji uzorci su uspešno bili promenjeni u borbama u Marijupolju i drugim područjima.

- Ovi sistemi su se dobro pokazali, prisutni su na frontu. Ovo je još jedna serija za naše jedinice - rekao je on.

O korporaciji "Almaz", koja se bavi proizvodnjom "Čeburaški", malo se zna, zbog visokog stepena tajnosti njihove delatnosti.

10.12 -  Velika zastava Rusije podignuta u Hersonu

Javne organizacije Hersona podigle su zastavu Ruske Federacije veličine 46 metara na Hersonskoj TV kuli - najvišoj tački u gradu, javlja dopisnik RIA Novosti.

Akcija je, prema rečima njenih organizatora, tempirana da se poklopi sa Danom ruske zastave, dok je danas podignuti transparent najveća trobojka na oslobođenim teritorijama.

09.20 Tokom noći ruska vojska je granatirala vojne ciljeve u Harkovu i Nikolajevu

08.55 - Zelenski upozorio Ukrajince da budu na oprezu zbog praznika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da budu posebno oprezni naredne nedelje, dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti.

U video obraćanju kasno sinoć, Zelenski je rekao da Ukrajinci ne smeju da dozvole Rusiji da "širi malodušnost i strah" među njima, preneo je Gardijan.

Ukrajina u sredu, 24. avgusta, obeležava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest meseci od početka ruskog napada.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Svi moramo da budemo svesni da bi Rusija ove nedelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno ružno, nešto posebno zlobno - rekao je Zelenski.

U obraćanju ukrajinski predsednik pomenuo je i seriju eksplozija koje su poslednjih dana pogodile Krim.

- Ove godine bukvalno možete da osetite Krim u vazduhu, da je okupacija tamo samo privremena i da se Ukrajina vraća, kazao je Zelenski.

08.26 - Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

Darja Dugina, ćerka poznatog ruskog filozofa i analitičara Aleksandra Dugina, poginula je u noći između subote i nedelje u Moskvi nakon što je automobil kojim se vozila eksplodirao, piše Raša Tudej.

Terenac Tojota Lend Kruzer je eksplodirao nedaleko od Boljših Vjazemki u Moskovskoj oblasti oko 21.45 časova po lokalnom vremenu.

Svedoci tvrde da su nakon eksplozije delovi vozila leteli na sve strane, dok je automobil u plamenu nastavio da se kreće i udario u ogradu.

07.53 - Ukrajinske trupe pod pritiskom ruskih trupa prinuđene da se povuku u području Blagodatnog

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ukrajinske trupe, pod pritiskom ruskih trupa, prinuđene da se povuku u području Blagodatnog (kod Nikolajeva) i Njujorka. Borbe se vode na teritoriji ova dva naselja. Deo Blagodatnog su već zauzele ruske snage.

07.42 - Kijev priznao: Ruska PVO dobro radi svoj posao na Krimu

- Moramo da odbacimo sve iluzije - ruska PVO je dobro reagovala, oborila je sve projektile i juče i danas. Dakle, sve brojne eksplozije i požari su oboreni projektili. Nismo pogodili ništa značajno ni juče ni danas, nažalost - rekao je savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

07.26 -  Na Krimu predvideli intenziviranje vojnih provokacija Kijeva uz odobrenje SAD

Sjedinjene Američke Države planiraju da legalizuju nagomilavanje provokacija ukrajinskih nacionalista na Krimu, izjavio je Georgij Muradov, stalni predstavnik Republike pri predsedniku Rusije, zamenik premijera krimske vlade.

Kijev planira da održi onlajn drugi međunarodni samit takozvane "Krimske platforme“ 23. avgusta. U njemu će učestvovati desetine zemalja i međunarodnih organizacija. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je svoje učešće.

- Vašington i Kijev računaju na stvaranje nove tačke eskalacije u ratu između NATO-a i Rusije. Upravo zbog toga generalni sekretar bloka Stoltenberg aktivno tera svoje štićenike na sastanak tzv. platforme za deokupaciju Krima NATO bičem - rekao je Muradov za RIA Novosti.

07.02 -  Državna duma: Napad ukrajinskih bespilotnih letelica na Krim "agonija kijevskog režima“

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je napad ukrajinskih dronova na Krim "agonijom kijevskog režima“.

Ukrajinski dron koji je u subotu ujutro napao štab Crnomorske flote oborio je stub PVO, pao je na krov i zapalio se. Osim toga, sistem PVO je radio i na zapadnom Krimu. 

- Napad dronom na Krim je agonija kijevskog režima, imitacija aktivnosti i želja da se zapadni kustosi uvere u svoju borbenu sposobnost. Situacija na poluostrvu je pod kontrolom vlasti i oružanih snaga. Dronovi ne predstavljaju nikakvu pretnju, prema preliminarnim informacijama - rekao je Šeremet za RIA Novosti.

Profimedia
 

06.35 -  Ukrajinske trupe napale su Gorlovku iz NATO topova

Ukrajinske trupe su rano ujutro gađale Gorlovku artiljerijom NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine na pravcu: 04.35 – naselje Novgorodskoje – naselje Gorlovka: ispaljeno je šest granata kalibra 155 mm - objavljeno je u saopštenju. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike