Ukrajinska vojska minirala mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti, Harkov: Nacisti iz "Krakena" imaju uporišta u višespratnicama

12.08.2022

13:59 >> 21:33

1

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajinska vojska minirala mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti, Harkov: Nacisti iz "Krakena" imaju uporišta u višespratnicama
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 170. dan.

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, istakao je da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u Savetu bezbednosti UN saopštio je da zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je juče na hitan prekid svih vojnih aktivnosti oko najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine. On je upozorio da bi svaka šteta mogla dovesti do "katastrofalnih posledica" u regionu i šire.

Šta znamo do sad?

U toku je 170. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

 

23.04 Ustenko: Novi zajam od MMF uverio bi kreditore Ukrajine

Obezbeđivanje novog zajma od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoglo bi uveravanju ostalih kreditora Ukrajine da je makroekonomska situacija u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je danas Oleg Ustenko, glavni ekonomski savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Sveže finansiranje iz MMF-a za oko 18 meseci moglo bi da posluži kao sidro za veći paket od 15 do 20 milijardi dolara koji bi pomogao Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu izazvanu napadom Rusije, rekao je Ustenko za Rojters.

21.21 Moskva: Ukrajinska vojska minirala mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti

Ukrajinska vojska minirala je mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti i nameravaju da ih dignu u vazduh, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

- Prema pouzdanim informacijama, pripadnici ukrajinskih jedinica u blizini naselja Zeleni Gaj i Miroljubovka (Dnjepropetrovska oblast) minirali su mostove preko reke Srednja Tersa i planiraju da ih dignu u vazduh a onda, po već dobro poznatom scenariju, da optuže ruske jedinice za neselektivne napade - rekao je Mizincev na redovnom brifingu za novinare.

21.05 Zaharova o sednici SB UN o Zaporžju: Istina će naći put

Pozicija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom pokreće niz pitanja, posebno imajući u vidu da nije uputio nikakav signal Kijevu, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, Moskva nije uverena da Sekretarijat UN neće ometati upućivanje nove ekspertske misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u nuklearku.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File
 


U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sinoć je održana sednica o Zaporoškoj nuklearki a komentarišući ishod, Zaharova je rekla da pozicija generalnog sekretara UN i dalje pokreće pitanja, preneo je Sputnjik.

- Nikakvih signala ukrajinskom rukovodstvu s njegove strane nije bilo. On ili nije sposoban ili ne želi da prizna realnost, jer kako drugačije objasniti neodlučnost koja se graniči sa popustljivošću kada su u pitanju ukrajinski napadi na nuklearku? - zapitala se ona.

20.58 Ruski dopisnik priveden u Estoniji

Dopisnik i snimatelj lista „Izvestija“ privedeni su u Estoniji, a za sada nije poznato za šta su optuženi, saopštio je list.

Ekipa je pripremala prilog o ograničenju izdavanja viza Rusima i ukidanju statusa spomenika za tenk T-34, navodi se u saopštenju lista.

18.08 Pomoćnik ministra odbrane Belorusije za ideološka pitanja Leonid Kasinski demantovao je navode beloruske opozicije

Pomoćnik ministra odbrane Belorusije za ideološka pitanja Leonid Kasinski demantovao je navode beloruske opozicije da se beloruska vojska sprema da učestvuje u specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

„Oni su ranije tvrdili da su naše Oružane snage već u Ukrajini. Sada svaki dan govore da samo što nismo otišli tamo. Podsetiću još jednom na reči našeg Vrhovnog komandanta: ‘Borićemo se i ginuti na našoj zemlji’. I mi smo spremni na to“, izjavio je Kasinski za informativnu agenciju Oružanih snaga zemlje „Vajar“, čiji je osnivač Ministarstvo odbrane.
 

17.08 Ukrajinske snage napuštaju položaje kod Nagornog

Ukrajinske trupe napuštaju svoje položaje u blizini naselja Nagorno i kreću se ka Soledaru, rekao je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

 

 

- U rejonu naselja Nagornoje primećuje se formiranje malih kolona u pravcu Soledara. Ukrajinske jedinice napuštaju svoje položaje, noseći oružje i vojnu opremu - napisao je on na Telegram kanalu.

17.03 RT: Ukrajina zapretila ruskim turistima na Krimu

Kijev upozorava da bi ruski građani koji posećuju Krim mogli da se suoče sa „neprijatno vrućim letnjim odmorom“.

Foto: Printskrin/Twitter /@DefenceU
 

Ukrajinska vojska uputila je zlokobnu pretnju ruskim turistima koji žele da putuju na Krim ovog leta, insistirajući da region pripada Ukrajini i sugerišući da bi posetioci mogli biti ubijeni granatiranjem ili vazdušnim udarima.

16.59 Ukrajinci gađali hemijsko postrojenje "Stirol"

Ukrajinske snage gađale su hemijsko postrojenje "Stirol" u Gorlovki (DNR), na teritoriji preduzeća izbio je požar.

U roku od pet minuta na Gorlovku je palo 27 projektila kalibra 152 milimetra.

16.49 Kolaps u Estoniji zbog odluke vlade

Nakon što je Estonija donela odluku da od 18. avgusta zabrani ulazak u zemlju za državljane Rusije sa šengenskim vizama, oni koji nameravaju da napuste Estoniju više sati čekaju na graničnim prelazima.

Kako piše portal „GoSwift“, čak i oni koji su rezervisali mesto za prelazak graničnog punkta Narva-Ivangorod čekaju i po 16 sati.

U redovima stoje i oni koji idu kolima i oni koji idu pešice.

16.22 Crna Gora proterala ruskog diplomatu, Moskva sprema odgovor

16.13 Ukrajinci granatirali HE Kahovskaja u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je danas hidroelektranu Kahovskaja u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

- Bilo je granatiranja. Generalno, napad je odbijen. Bilo je pogodaka, ali nisu bili kritični. Informacije još pristižu - rekao je on za RIA Novosti.

Agencija navodi da su oružane snage Ukrajine više puta granatirale teritoriju hidroelektrane u Novoj Kahovki.

Posebno snažan udarac zadat je u noći 12. jula kada su eksplodirala skladišta šalitre, a bilo je i poginulih i povređenih.

15.35 Skoplje povuklo saglasnost za počasnog konzula Rusije u Bitolju

Severna Makedonija zvanično je obavestila Rusiju da povlači saglasnost za uspostavljanje Kancelarije počasnog konzula Rusije u gradu Bitolj, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova i najavilo odgovor na taj korak.

Kako je rekao zamenik portparola Ministarstva Ivan Nečajev, vlasti Severne Makedonije nisu iznele razloge za taj korak, prenosi Tas s.

- Nema sumnje da je u pitanju još jedna politički motivisana odluka, rekao je Nečajev.

Prema njegovim rečima, ovakav "anti-ruski korak proširiće jaz u odnosima dve zemlje", koji je počeo, kako je rekao, ponašanjem Skoplja kojim se demonstrira slepa lojalnost zapadnim saveznicima, njihovoj politici sankcija i snažnog pritiska na Rusiju.

Pixabay
 

 

- Nažalost, Skoplje zbog anti-ruske politike žrtvuje inistituciju počasnih konzula koji pomažu da se razviju kontakti među ljudima, ponudi pomoć ljudima i preduzećima. Izgleda da Severna Makedonij ne mari mnogo za sopstvene interese i pokušava da izazove naš odgovor koji će neizbežno uslediti, poručio je portparol.

15.05 Ukrajina traži da SAD sankcionišu sve ruske banke

Ukrajina poziva administraciju američkog predsednika DŽoa Bajdena da sankcioniše sve privatne ruske banke, izjavila je danas izaslanica Kijeva u Vašingtonu Oksana Markarova za "Blumberg".

Ona je, u intervjuu njujorškoj agenciji, rekla da vlada predsednika Volodimira Zelenskog želi da SAD dodaju po nekoliko banaka nedeljno na svoju listu sankcionisanih ruskih finansijskih institucija.

Ukrajinska ambasadorka je napomenula da je zahtev prenela Ministarstvu finansija SAD, prenosi Raša tudej (RT).

„Sankcije su važne koliko i oružje. Čim se uvedu sankcije jednoj banci, neka druga privatna banka ođednom postaje finansijer (ruske) industrije ili vojske“, rekla je Markarova, bivša ministarka finansija, dodajući da je svaka ruska banka legitimna meta sankcija.

14.30 Nebenzija: Rusija ne želi demilitarizaciju oko Zaporožja

Ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je da Rusija ne podržava predlog za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

- Demilitarizacija nuklearne elektrane može je učiniti ranjivom za one koji žele da je posete. Niko ne zna koji će biti njihovi ciljevi i zadaci. Ne možemo isključiti bilo kakve provokacije, terorističke napade na stanicu, koju moramo zaštititi, rekao je Nebenzija.

AP Photo/Seth Wenig
 

 

14.20 Banka Rusije razmatra kupovinu juana, rupije, turske lire

Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF), pošto zbog sankcija nije u mogućnosti da kupuje dolare ili evre, saopštila je danas ruska centralna banka.

Banka Rusije je poručila takođe da ostaje pri politci slobodnog plivajućeg kursa rublje i istakla da je važno ponovo uspostaviti budžetsko pravilo o preusmeravanju viška prihoda od nafte u fond za "crne dane", prenosi Rojters.

U izveštaju centralne banke o monetarnoj politici za period 2023-2025, piše da se sada razmatraju različite opcije o tome kako da se na snagu vrati pomenuto fiskalno pravilo i popuni NWF, imajući u vidu zapadne sankcije prema Rusiji.

„Rusko Ministarstvo finansija radi na mogućnostima za operativnu implementaciju mehanizma budžetskog pravila o popunjavanju/trošenju NWF sredstava u valutama prijateljskih zemalja (juan, rupija, turska lira i druge)“, saopštila je centralna banka.

Prema tom budžetskom pravilu, Rusija je ranije kupovala dolare i evre za NWF, ali ne i druge valute. Svakodnevne kupovine deviza za taj fond obustavljene su početkom 2022. godine zbog povećane volatilnosti rublje.

13.15 Šta čeka Zelenskog? Mevdedev izneo 2 scenarija!

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, "prorekao je" sudbinu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ukrajinskog predsednika Zelenskog čeka sud ili povratak humorističnim emisijama, ocenio je Medvedev.

- Tribunal ili povratak u humorističku emisiju, u sporednoj ulozi, prenosi RIA Novosti odgovor Medvedeva na novinarsko pitanje.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

 

Ranije, 9. avgusta, Medvedev je uporedio Zelenskog sa šefom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom nakon njegovih reči o pozivanju ruskog stanovništva na odgovornost za specijalnu operaciju zaštite Donbasa.

12.50 Uništen ukrajinski radarski sistem i dve HIMARS rakete

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je uništilo radarski sistem AN/MPK-64 američke proizvodnje u ukrajinskoj oblasti Donjeck, i više ukrajinskih projektila, prenosi Rojters.

U svom dnevnom izveštaju ministarstvo je takođe navelo da je oborilo dve ukrajinske rakete HIMARS, američke proizvodnje.

„Dve rakete višecevnog raketnog sistema HIMARS oborene su u vazduhu u oblasti Nova Kahovka i četiri granate MLRS Alder kod Černobajevke u oblasti Hersona“, saopštilo je rusko ministarstvo.

11.48 - Ruska vojska kontroliše situaciju u mestu Peski

Ruska vojska u saradnji sa snagama Donjecke Narodne Republike u potpunosti kontroliše situaciju u selu Peski u Donjeckoj Narodnoj Republici i onemogućava neonacistima da "promole glavu“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

11.33 - Ukrajinska vojska granatira Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje

Ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je rekao, upravo su zbog toga ti napadi i opasni jer rakete idu baš tamo gde oni žele.

- Imamo dokaze da se u napadima koriste baš te rakete, pokazaćemo ih - naglasio je.

11.14 - Čuvari ruskog neba u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih naleta lovačkih posada Su-35S na zadatku uništavanja objekata vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine tokom specijalne vojne operacije

Operativno-taktički avioni se lete sa privremenih aerodroma da bi izvršili svoje misije.

Posade lovaca Su-35S nastavljaju da uništavaju neprijateljske ciljeve koristeći širok spektar vazdušnog oružja u toku letačkih misija.

 

 

Lovci Su-35S koriste precizne vođene rakete različitih klasa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja za uništavanje ukrajinskih aviona, radarskih stanica i kompleksa PVO.

Letelice rade tokom dana i noći i u svim vremenskim uslovima.

11.00 - Ukrajina: Rusi sa 11 raketa tokom noći gađali Kramatorsk

Jedanaest ruskih raketa pogodilo je u dva časa posle ponoći grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko.

"Uništene su privatne kuće. Nema informacija o žrtvama. Okupatori uništavaju sve što im se nađe na putu - teroristička taktika", napisao je Hončarenko je na Fejsbuku, prenosi britanski Gardijan.

I ukrajinski načelnik Oblasne vojne uprave Donjecka Pavlo Kirilenko potvrdio je da je izvršen raketni napad na Kramatorsk u kome je pričinjena materijalna šteta na stambenim objektima, ali da žrtava nije bilo.

10.35 - Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.

- Više višecevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu, naveo je on.

On je na Tviteru zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana, prenosi Gardijan.

- Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu ''zamenu'' na bojnom polju,  rekao je on.

09.53 - U jučerašnjim borbama likvidirano 50 ukrajinskih vojnika

Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je tokom jučerašnjih borbi ukrajinska vojska izgubila 50 vojnika, dva oklopna transportna vozila i dve artiljerijske baterije.

Takođe se navodi i da je tokom jučerašnjeg dana očišćeno preko šest hektara teritorije od mina u regionu Lisičanska i Borovska.

09.37 - Ukrajinske snage granatirale Kursku oblast u Rusiji

Ukrajinske snage granatirale su mesto Sverdlikovo u Kurskoj oblasti u Rusiji, saopštio je gubernator tog regiona Roman Starovojt.

Iako su geleri granata bili pronađeni u dvorištima stanovnika tog mesta, srećom niko nije stradao, saopštio je gubernator.

Mesto Sverdlikovo nalazi se u blizini granice sa Ukrajinom.

09.21 - Stanovnici SAD pokušavaju da pogode gde se nalazi Ukrajina u koju šalju svoje milijarde dolara

09.12 - Kina: Obe strane da sednu za sto i dogovore se oko Zaporožja

Peking je pozvao Rusiju i Ukrajinu da sednu za pregovarački sto u svetlu situacije oko nuklearke Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Džang Jun.

- Definitivno je tamo krizna situacija i zaista nam je potrebno da uključene strane sednu zajedno za pregovarački sto i nađu rešenje - kazao je on povodom sednice Saveta bezbednosti UN posvećene situaciji oko nuklearke Zaporožje.

08.28 - Ukrajinske snage napuštaju položaje u Nagornu

Ukrajinska vojska napušta svoje položaje u mestu Nagorno i premešta se ka Soledaru, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Kako je rekao, obaveštajni podaci govore da ukrajinske snage formiraju male kolone ljudi i tehnike i premeštaju se ka Soledaru.

Nagorno se nalazi 20 kilometara od Soledara.

07.59 - Stanovnica Alčevska pokazala posledice ukrajinskog granatiranja

07.42 - Razbijena pozicija Ukrajinaca kod Soledara

Pripadnici Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) razbili su pozicije ukrajinskih vojnika kod Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Uništene su maskirane pozicije ukrajinskih vojnika. Prema rečima obaveštajaca iz LNR, neprijateljske pozicije su se nalazile u šumi oko Soledara.

07.24 - ​Dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa tovarom žitarica napustila su danas ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

Brod za rasute terete Star Laura isplovio je iz luke Južni, prevozeći 60.150 tona kukuruza, čije je odredište iranski grad Bandar Imam Homeini, dok je teretnjak Sormovski 121 napustio luku Černomorsk sa 3.050 tona pšenice i krenuo za turski grad Tekirdag.

Takođe, načelno je odobren prolazak još dva broda, Efe i Sara, ka Odesi, nakon što budu pregledani u Mramornom moru.

07.11 - Nebenzja: Zaporožje kontrolišu Rusi, nema logike da napadaju sami sebe

Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u Savetu bezbednosti UN.

- Na Desetoj preglednoj konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja, predstavnici kijevskog režima i druge delegacije izneli su cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje protiv Rusije - poručio je ruski diplomata, a prenosi agencija TAS S.

Nebenzja je dodao da je, kako je naveo, to "propagandno smeće pokupila zapadna štampa".

- Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da zaporošku nuklearku kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe - precizirao je on.

07.02 - Rusija će pomoći u organizaciji posete misije IAEA Zaporožju

Rusija će pomoći u organizaciji posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

- Na sastanku Saveta bezbednosti UN generalni direktor IAEA Rafael Grosi je detaljno objasnio zašto postoji hitna potreba da međunarodna misija poseti nuklearnu elektranu Zaporožje -  objavio je Uljanov na Telegramu, a prenosi agencija TASS.

Foto: Tanjug/AP
 

Kako je dodao, Rusija je odmah potvrdila spremnost da pomogne u organizovanju posete misije IAEA.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj nuklearci u Zaporožju, da sve vojne aktivnosti koje ugrožavaju nuklearnu sigurnost u toj nuklearnoj elektrani moraju odmah da se prekinu.

06.35 - Rusija upozorava: Ukrajina bi mogla da iskoristi nuklearnu elektranu Zaporožje za organizovanje gnusnih provokacija 

Ukrajina bi mogla da iskoristi nuklearnu elektranu Zaporožje za organizovanje gnusnih provokacija ako se ruske trupe povuku iz tog postrojenja, ocenio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u vezi sa nukelarkom.

- Svi dobro znamo za šta je sposobna kijevska vlada, a svet je već imao priliku da se u to uveri. Oni koji predlažu povlačenje ruskih snaga moraju da razumeju posledice koje mogu da uslede kada ovaj objekat više ne bude bio zaštićen, a kijevske snage i nacionalističke grupe dobiju priliku da ga iskoriste za najstrašnije moguće provokacije - poručio je Nebenzja, prenela je agencija TASS.

Takođe, kako je rekao, demilitarizacija bi nuklearnu elektranu u Zaporožju učinila podložnijom provokacijama i terorističkim napadima.

- Demilitarizacija postrojenja učinila bi je ranjivom za sve one koji su spremni da uđu u njega sa nejasnim ciljevima. Ne možemo da isključimo provokacije i terorističke napade na postrojenje. Naša dužnost je da je sačuvamo - kazao je Nebenzja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike