Ostavljena lutka na pustoj plaži: Potresne scene u albanskom letovalištu u kome je policajac usmrtio devojčicu (FOTO)

08.08.2022

08:49

0

Autor: 24sedam

Slučaj je izazvao i brojne proteste u Albaniji

Ostavljena lutka na pustoj plaži: Potresne scene u albanskom letovalištu u kome je policajac usmrtio devojčicu (FOTO)
gliser v - Copyright Facebook/Ismet Avdia

Na plaži Himara kod Potama, na kojoj je tragično stradala devojčica Jonada Avdija (7), kada je na nju gliserom naleteo policajac Arjan Tase dok se kupala sa ocem, ljude su ostavili cveće i lutku.

Novinarka Esmeralda Keta objavila je nekoliko fotografija koje pokazuju da je plaža pusta, a na ležaljkama i dalje stoje stvari za koje se pretpostavlja da pripadaju porodici nesrećne devojčice.

- Tužno jutro u Potami danas. Lutka koja čeka devojčicu da se igra, cvet, porodična odeća je i dalje na ležaljkama i plaža je potpuno prazna. Svi su otišli, otišli da spasu decu jer nismo znali kako da im napravimo sigurno mesto. Danas smo svi krivi, nevina je postala anđeo - pisalo je ispod objave.

Potreseni tragedijom, turisti su u nedelju ujutro napustili plažu, ali i obližnji hotel u znak protesta i solidarnosti sa porodicom koja je izgubila sedmogodišnju ćerku.

Podsetimo, policajac Arjan Tase uhapšen je zbog sumnje u ubistvo nakon što je gliserom u velikoj brzini udario u sedmogodišnju Jonadu Avdiju i usmrtio je, a potom izašao na kopno i potukao se sa njenim ocem.

Još 15 policajaca koji je trebalo da čuvaju vode u vreme incidenta je otpušteno.

Devojčica (7), poreklom iz Albanije, igrala se u moru na plaži Himara kod Potama na jugu zemlje, kad ju je udario gliser, a nesreća se dogodila u utorak oko 14 sati.

Tase, koji je tada bio van dužnosti, uhapšen je, a u međuvremenu su se pojavile slike njegove tuče sa ocem devojčice Bledarom Avdijom.

Otac devojčice je ispričao lokalnim medijima da se kupao sa ćerkom blizu obale kad je video beli čamac sa dvoje ljudi.

- Čamac se parkirao na plaži blizu hotela i video sam devojku kako silazi odatle – rekao je.

Naveo je da su potom žena i deca ušla u čamac, koji je potom ponovo krenuo kroz područje ograđeno za kupače prema njemu.

- Išao je u našem pravcu i to paklenom brzinom i razdvojio mene i ćerku. Zaronio sam, ali je plovilo udarilo moju ćerku delom motora, sekući je po čitavom telu – rekao je Avdija. 

Bislim Ahmetaj, učitelj koji je tog dana bio na plaži, prisetio se na “Fejsbuku” kako mu je Bledar nakon toga prišao i rekao: "Trebalo je da umrem umesto nje."

Tragedija je dovela do protesta protiv policije širom Albanije, a demonstranti su u četvrtak marširali prestonicom Tiranom. Oni su zbog Jonadine smrti pozvali na ostavku ministra unutrašnjih poslova, šefa policije i ministra turizma. Lokalni “Hurijet” prenosi da su se demonstranti u Tirani sukobili sa policijom.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike