Austrijski saveti za energetsku krizu: Dali detaljno uputstvo za tuširanje, pranje sudova i kuvanje, a još se muče i sa koronom

08.08.2022

08:17

0

Vlasti pripremaju građane za zimu

Austrijski saveti za energetsku krizu: Dali detaljno uputstvo za tuširanje, pranje sudova i kuvanje, a još se muče i sa koronom
Tuširanje - Copyright Profimedia

Ministarstvo energetike Austrije građanima savetuje kako da u narednom periodu, zbog moguće nestašice gasa, štede struju i gas.

Tako preporučuju građanima da se kraće tuširaju, kako bi trošili što manje tople vode, i da koriste hladnu vodi za pranje ruku, zuba ili sudova.

Na sajtu Ministarstva može se pročitati i savet građanima da za piće koriste hladnu umesto tople vode.

Profimedia
 

Pored toga, savetuje se građanima da sastružu ostatke sa sudova umesto da ih potapaju u toplu vodu.

- Energetski najefikasnije je koristiti mašinu za pranje sudova, ali ko je nema, ne bi trebalo sudove da toplom vodom potapa, već da sastruže ostatke jela priborom za jelo - navodi se u preporuci.

I kod brijanja i tuširanja savetuje se građanima da ne puštaju toplu vodu da teče, već da je koriste racionalno, odnosno, isključuju dok se sapunjaju.

I za kuvanje postoji preporuka, jer Ministarstvo savetuje da se ubuduće kuva sa poklopcem, jer se time uštedi do 40 odsto energije.

- To su sve mali, ali efikasni doprinosi da bi zajedno u trenutnoj situaciji uštedeli energije. Hvala - piše na sajtu Ministarstva.

Supermarketi teraju inficirane kovidom da rade

Austrija se sprema za energetsku krizu, ali se i dalje osećaju posledice pandemije. Pošto je od 1. avgusta ukinut karantin za obolele od koronavirusa, supermarketi su počeli da teraju inficirane da rade, uz nošenje maske.

Oko 19.000 radnih mesta ukupno je upražnjeno u trgovinama širom Austrije.

Ukidanje karantina ovoj privrednoj grani donelo je olakšice, pošto sada inficirani ne moraju na bolovanje.

Većina supermarketa trenutno tera zaposlene zaražene koronom, ako nemaju nikakve simptome, da rade.

AP Photo/Lisa Leutner
 

Uredba, koja je stupila na snagu 1. avgusta, omogućava inficiranima, koji se ne osećaju bolesno, da rade uz nošenje FFP2 maske.

- Mnogi zaposleni se ne osećaju dobro pošto moraju da rade zajedno sa korona pozitivnima - upozorava šefica sindikata GPA Barbara Tajber.

Kada zaposleni dođu sa maskom na posao, svi automatski misle da je inficiran koronom što negativno utiče na radnu atmosferu, dodala je.

Lanac supermarketa "Špar" zaraženima bez simptoma naložio je da rade, ali ne u segmentima gde imaju kontakt sa mušterijama.

I "Rewe" je naložio svim zaposlenima da dođu na posao, ako nemaju simptome.

"Lidl" pozitivno testirane zaposlene, ali bez simptoma, namerava da uposli i na kasama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike