Sa jezerima širom sveta se se događa nešto uznemirujuće

01.07.2022

11:58

0

Različiti faktori doprinose bržem kruženju vode

Sa jezerima širom sveta se se događa nešto uznemirujuće
Profimedia

Slatkovodna jezera širom sveta isparavaju brže nego što smo mislili, što ima značajan uticaj na naše klimatske i vremenske modele, pokazalo je novo istraživanje naučnika sa Univerziteta "A&M" u Teksasu.

Prirodna i veštačka jezera čine oko pet miliona kvadratnih kilometara Zemljine kopnene površine, a u njima se nalazi skoro 90 odsto sveže tekuće površinske vode na našoj planeti. Osim toga, tu žive mnoge jedinstvene životne forme.

Međutim, zbog globalnog zagrevanja i povećanog Sunčevog zračenja, nebo je postalo žednije nego ikada ranije. Veća područja vode zbog smanjenja ledenog pokrivača takođe su dala nebu sve veći pristup molekulima vode. Svi ovi faktori doprinose bržem ciklusu kruženja vode; od njenog nakupljanja na kopnu do ponovnog isparavanja u atmosferu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prethodne procene ovog ciklusa oslanjale su se na stope isparavanja, ali te stope ne predstavljaju svu količinu vode koja se gubi iz jezera zbog drugih faktora poput ciklusa smrzavanja i odmrzavanja. Zbog ove zavisnosti od lokalnih uslova pouzdana mera isparavanja mora da se izračuna za svako jezero pojedinačno.

Zato su ekolog Gang Žao sa Univerziteta u Teksasu i njegove kolege prikupili sve potrebne podatke o 1.42 miliona jezera širom sveta. Koristili su mesečne informacije o gubitku vode sa satelita u razdoblju od 1985. do 2018. i za svako jezero posebno uzeli u obzir brzinu isparavanja, njegovu površinu, trajanje ledenog pokrivača i promene u skladištenju toplote.

- Otkrili smo da je dugotrajno isparavanje jezera 15,4 odsto više nego ranije - rekao je Žao.

Nebo svake godine "popije" najmanje tri biliona litara vode, što je više nego ranije. Stručnjaci su takođe otkrili da veštački rezervoari imaju proporcionalno veći doprinos ovom isparavanju (16 posto) nego što na to ukazuje njihov kapacitet skladištenja od 5 posto.

Profimedia
 

- Iz globalne perspektive, ukupno isparavanje iz rezervoara može biti veće od kombinovane upotrebe vode za domaćinstvo i industriju. Ali, čak i u Sjedinjenim Državama za vrlo malo jezera imamo pouzdane podatke o isparavanju - rekao je ekolog Huilin Gao.

Žao i kolege su pomoću prikupljenih podataka napravili projekat globalnog volumena isparavanja jezera (GLEV). Ovaj model je javno dostupan, pa pozivaju širu naučnu zajednicu i sve službe koje upravljaju vodama da se njime koriste.

- S rezultatima za pojedina jezera, GLEV može da pomogne u poboljšanju donošenja odluka o upravljanju akumulacijom u celom svetu, posebno u uslovima sve većih suša i rasta populacije - rekao je.

 

BONUS VIDEO

RINA

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi