Da li je pakleni jun pretnja celom svetu? Temperature širom planete obaraju sve rekorde, evo šta kažu stručnjaci

30.06.2022

16:48

0

Srpski meteorolog, Đorđe Đurić za "24sedam" objasnio je šta se zapravo dešava sa temperaturama

Da li je pakleni jun pretnja celom svetu? Temperature širom planete obaraju sve rekorde, evo šta kažu stručnjaci
vrućina 12 - Copyright Profimedia Twitter/Scott Duncan

Visoke temperature pogađaju Srbiju, ali i region i ruše sve rekorde za jun. Međutim, situacija nije ništa drugačija ni u svetu. Tako je u Iraku izmereno rekordnih 51,6 stepeni, u Tunisu 48,7 stepeni, u Kini 44,2, u Norveškoj 31,6, u Japanu 40,2, u Finskoj 31,4.

Srpski meteorolog, Đorđe Đurić za "24sedam" objasnio je šta se zapravo dešava sa temperaturama i da li u Srbiji postoji razlog za brigu. 

 

 

 

 

 

 

 

- Sa severa Afrike stigao je toplotni talas do severa Evrope, pa smo čak i u skandinavskim zemljama imali visoke temperature, čak 30 stepeni. Poslednjih decenija je primetan porast temepratura na globalnom nivou, zapravo od kraja sedamdesetih godina prošlog veka do danas. Da li je to posledica klimatskih promena ili nečeg drugog, ne znamo, ali činjenica je da raste srednja globalna temperatura - objašnjava Đurić.

Poznati srpski meteorolog smatra da zasad nema mesta panici, jer su u Srbiji leta bila veoma topla i pre 100 godina, što beleže arhivski podaci, te je i pre jednog veka leti bilo 40 i više stepeni. 

U Kanadi prošle godine oboreni svi rekordi

Prošle godine, u ovom periodu, na zapadu Kanade je zabeleženo 49 stepni, rekordna izmerena tempratura ikada u tom delu zemlje. Inače je dotad  za tu regiju Kanade bilo moguće očekivati 44-45 stepeni maksimalno.
 

- Jedina stvar koja jeste drugačija danas jesu toplotni talasi, koji su primetniji u poslednje dve decenije. Njihov intenzitet je jači i duže traju. Takođe, možemo zaključiti da je na podrčju grada Beograda, kao i drugih većih urbanih sredina povećan broj tropskih noći (minimalna temperatura vazduha se ne spušta ispod 20 stepeni tokom noći). Pomenutu pojavu pripisujemo urbanizaciji, jer imamo visoke temperature, a veliki je procenat betonskih površina koje ne stignu tokom noći da se ohlade - navodi Đorđe Đurić. 

Prema rečima našeg sagovornika, situacija je nesvakidašnja na južnoj polulopti, na kojoj preovladava zima, te je ovih dana na jugoistoku Australije zabeleženo rekordnih -4 stepena, a na jugu Novog Zelanda - 8. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike