Si Đinping dočekan srdačno u Hongkongu, pa se kratko obratio javnosti: Ovaj grad se "digao iz pepela"

30.06.2022

13:19

0

Njegov dolazak brzom železnicom njegova je prva poseta gradu od 2017. godine i prvo putovanje van kontinentalne Kine u više od dve godine zbog epidemije koronavirusa

Si Đinping dočekan srdačno u Hongkongu, pa se kratko obratio javnosti: Ovaj grad se "digao iz pepela"
Tanjug/Selim Chtayti/Pool Photo via AP

Predsednik Kine Si Ðinping izjavio je danas došavši u Hongkong da je taj grad prevazišao svoje izazove i "ustao iz pepela".

Si je zajedno sa suprugom doputovao ranije danas u Hongkong kako bi prisustvovao obeležavanju 25. godišnjice povratka te bivše britanske kolonije pod vlast Pekinga i inauguracije novog gradskog lidera Džona Lija.

Nosći maske, Si i njegova supruga Peng Lijuan izašli su iz brzog voza, gde su ih dočekala deca koja su mahala cvećem i kineskim zastavama Hongkonga i uzvikivala "Dobro došli, dobro došli, srdačno dobro došli" na mandarinskom, prenosi Rojters.

Sijev dolazak brzom železnicom njegova je prva poseta Hongkongu od 2017. godine i prvo putovanje van kontinentalne Kine u više od dve godine zbog epidemije koronavirusa.

- Hongkong je iznova i iznova izdržavao teške testove, savladavajući jedan po jedan izazov - poručio je Si tokom kratkog govora i dodao da se Hongkong "posle kiše i vetra, digao iz pepela".

Veliki broj pristalica dočekao je Sija i njegovu suprugu Peng na železničkoj stanici sa kineskim i zastavama Hongkonga, među njima i odlazeća liderka Hongkonga Keri Lam sa suprugom, navodi britanska agencija.

Vlasti su organizovale proslavu igre lavova, dok je svirao policijski orkestar.

Obezbeđenje na železnickoj stanici bilo je strogo, a policija je vršila provere zaustavljanja i pretresa, uz pomoć pasa tragača.

Gradske ulice bile su ukrašene crvenim kineskim zastavama i plakatima koji proglašavaju "novu eru" stabilnosti.

Sijev puni zvanični raspored posete nije objavljen i nije odmah bilo jasno da li će na proslave uticati očekivani tajfun, navodi Rojters.

Kineski lider bi trebalo sutra da se obrati na ceremoniji povodom 25. godišnjice od predaje britanske uprave Kine i inauguraciji novog izvršnog direktora Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga, Džona Lija, bivšeg policajca koji je kao šef bezbednosti Hongkonga nadgledao uvođenje novog zakona o bezbednosti tokom masovnih protesta 2019. godine.

Kineski predsednik je takođe prisustvovao polaganju zakletve Keri Lam 2017. godine, kada je poslednji put bio u Hongkongu da proslavi godišnjicu primopredaje.

Hongkong je predat Kini 1. jula 1997. godine, nakon 156 godina britanske kolonijalne vladavine.

Bonus video

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug