Porastao broj žrtava "kamiona smrti" na 53! Vozaču i saradniku preti smrtna kazna

30.06.2022

07:29

0

Kristjian Martines (28) uhapšen u utorak i optužen za "kovanje zavere za transprot ilegalnih migranata"

Porastao broj žrtava "kamiona smrti" na 53! Vozaču i saradniku preti smrtna kazna
Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Najmanje 53 osoba je stradalo nakon što su ostavljeni u prikolici kamiona bez klime na velikoj vrućini u Teksasu.Više od 12 ljudi je prebačeno u bolnicu, među kojima i četvoro dece, 

Osumnjičeni vozač prepunog kamiona, koji je krijumčario migrante, kao i njegov saradnik optuženi su u američkom saveznom sudu za krivična dela trgovine ljudima i preti im maksimalna kazna doživotnog zatvora, a moguće i smrtna kazna, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Broj preminulih migranata koji su ostavljeni u prikolici kamiona bez klime na velikoj vrućini u San Antoniju porastao je na 53.

U saopštenju Ministarstva pravde se precizira da je vozač kamiona, Omero Samorano mlađi (45), rođen u Teksasu, koji je uhapšen u blizini mesta događaja, optužen po jednoj tački optužnice za "krijumčarenje migranata koje je dovelo do smrti“, prenosi Rojters.

Dodaje se da je drugi osumnjičeni, Kristjian Martines (28) uhapšen u utorak i optužen za "kovanje zavere za transprot ilegalnih migranata". Njegova nacionalnost nije objavljena.

 

Dvojica meksičkih državljana, Huan Fransisko D''Luna-Bilbao i Huan Klaudio D''Luna-Mendez, optuženi su juče pred američkim saveznim sudom za smrt migranata ostavljenih u prikolici kamiona.


Bilbao i Mendez optuženi su i za posedovanje vatrenog oružja prilikom ilegalnog boravka u SAD, navedeno je u sudskim dokumentima.

Migranti iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, bili su zarobljeni u vreloj prikolici kamiona koji je pronađen napušten u industrijskoj zoni na periferiji San Antonija u Teksasu, oko 250 kilometara severno od granice između SAD i Meksika.

Kamion je ostao parkiran pored železničkih šina, a temperatura vazduha je bila 39,4 Celzijusa.

Lokalne vlasti su saopštile da u kamionu nisu pronašle vodu, ni sredstva za klimatizaciju.

Specijalni agent američke imigracione i carinske službe (ICE)Krejg Larabi izjavio je da ta tragedija označava najveći gubitak života u vezi sa krijumčarenjem migranata u istoriji SAD.

Bonus video
Instagram/serbialive_beograd

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi