Ukrajinske trupe se skoro skroz povukle iz Severodonjecka, raketni sistemi HIMARS već u upotrebi

25.06.2022

20:56

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajinske trupe se skoro skroz povukle iz Severodonjecka, raketni sistemi HIMARS već u upotrebi
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 122. dan.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi odluka lidera Evropske unije da prihvate Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo mogla imati negativne posledice.

Valerij Zalužnij, najviši ukrajinski general, rekao je svom američkom kolegi da je Ukrajini potreban "vatreni paritet" sa Rusijom kako bi stabilizovala tešku situaciju u istočnom regionu Luganska.

Ruske snage su u petak "potpuno okupirale" okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko.

Šta znamo do sad?

Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.55 Zelenski: Vratićemo sve gradove, uključujući Severodonjeck

Ukrajina će vratiti sve gradove, koje je izgubila u sukobu sa Rusijom, uključujući Severodonjeck, rekao je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da je 45 ruskih projektila i raketa pogodilo Ukrajinu u protekla 24 sata, što je opisao kao "ciničan pokušaj slamanja duha njegovog naroda", prenosi Rojters.

22.10 Specijalci NATO su Ukrajini

Saveznički komandosi, neki tajno u Ukrajini, obezbeđuju oružje i obuku. Tajna mreža komandosa i špijuna pomaže u opremi i obaveštajnim podacima, kažu zvaničnici, nagoveštavajući razmere napora da se pomogne Ukrajini, prenosi NJujork Tajms.

 
22.00 Artiljerijom po civilima

Ukrajinske trupe ispalile su četiri projektila kalibra 122 mm na Dolomite u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

21.20 Snage LNR i Rusije kontrolišu Severodonjeck i Borovskoje

Grad Severodonjeck i cela teritorija industrijske zone hemijske fabrike Azot pod kontrolom su snaga Luganjske Narodne Republike (LNR), potvrdio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Jedinice Narodne milicije LNR uz podršku ruskih trupa pod komandom generala Sergeja Surovkina u potpunosti su oslobodile Severodonjeck i Borovskoje, kao i naseljena mesta Voronovo i Sirotino u Luganskoj Narodnoj Republici i područja na levoj obali reke Severski Donjec, rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

Slika ekrana/Jutjub/ The Kremlin Stories
 

 

On je naglasio da "potkopan otpor protivnika i neprijateljski pokušaji da se preokrene situacija, a industrijska zona preduzeća Azot u Severodonjecku pretvori u žarišnu tačku".

-Trenutno je kompleks ovog preduzeća pod kontrolom jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike, rekao je Konašenkov.

19.20 Ukrajina potvrdila da je Rusija zauzela Severodonjeck!

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Severodonjecka na istoku Ukrajine.

- Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje svoje položaje u Severodonjecku, navodi se u saopštenju ukrajinske vojske prenosi Rojters.

Ukrajinski gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk izjavio je ranije danas da su ruske snage, posle višenedeljnog bombardovanja, u potpunosti zauzele taj grad.

18.00 Putin i Lukašenko o globalnom snabdevanju đubrivom

Predsednici Rusije Vladimir Putin i Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas o globalnom snabdevanju đubrivom.

- Želeo bih da razgovaram sa vama kako da se podmire globalne potrebe za veštačkim đubrivom, rekao je između ostalog predsednik Putin, preneo je Rojters.

Na snimku sastanka koji je na društvenim mrežama objavio reporter državne televizije Rusija 1, Putin je podsetio da su Rusija i Belorusija glavni dobavljači đubriva na globalnom tržištu.

17.05 Ruske snage ušle u Lisičansk! Vode se borbe unutar naselja 

Ruske snage i snage Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su u Lisičansk, a borba se trenutno vodi unutar grada, izjavio je danas za TASS izvor blizak Narodnoj miliciji LNR.

- Napredovanje u Lisičansku se nastavlja. Borbe su već u toku unutar naselja. Prerano je reći koliki je deo grada ovog trenutka pod našom kontrolom, ali zajedničke snage unutar grada prilično brzo napreduju, naveo je neimenovani izvor, prenosi TASS.

16.20 - U Ukrajini uništene dve američke haubice

Vojnici samoproglašene DNR i Rusije uništili su tri višecevna raketna bacača „grad“, dve američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR.

Takođe su uništena tri protivnička položaja u mestima Avdejevka, Kamiševka i Pervomajsk.

14.30 - Raketni sistemi HIMARS iz SAD već u upotrebi u Ukrajini

Raketni sistemi HIMARS koje su Ukrajini isporučile SAD već su u upotrebi i gađaju mete u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, izjavio je načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužni.

- Pripadnici artiljerije Oružanih snaga Ukrajine vešto gađaju određene ciljeve, vojne ciljeve neprijatelja na našoj, ukrajinskoj teritoriji - napisao je Zalužni.

14.07 - Strjuk: Ukrajinske trupe skoro napustile Severodonjeck

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da su ukrajinske trupe skoro napustile taj strateški grad na liniji fronta nakon što su nedeljama odolevale napredujućim ruskim snagama.

Strjuk nije potvrdio da li je u toku potpuno povlačenje.

Regionalne vlasti saopštile su u petak da je Ukrajina spremna da povuče svoje trupe iz tog područja.

AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File
 

13.30 - Kadirov: Oslobođeni industrijska zona i aerodrom u Severodonjecku

Industrijska zona i aerodrom u Severodonjecku su potpuno oslobođeni od ukrajinskih snaga, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Prema njegovim rečima, čišćenje aerodroma je u toku, a cela njegova teritorija je pod kontrolom.

12.52 - Medvedev: Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju

Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju, stavljajući iznad svega mržnju prema Rusiji, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

- Ubrzana devalvacija moldavske državnosti ide po ukrajinskim šablonima: mržnja prema našoj zemlji postaje glavni prioritet - naveo je Medvedev.

Yulia Zyryaniva, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

12.50 - Kijev: Ruski udari na Severodonjeck i Lisičansk, meta i Azot

Rusija je pokrenula artiljerijske i vazdušne napade na gradove Severodonjeck i Lisičansk, a na meti se našlo i hemijsko postrojenje Azot u kojem su zarobljene stotine civila, saopštio je danas ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

On je rekao da su ruske snage u petak napale industrijsku zonu Severodonjecka i takođe pokušale da uđu i blokiraju Lisičansk.

11.27 - Bolc: Pred kraj leta preti obustava isporuke ruskog gasa

Bivši šef energetskog regulatornog tela Austrije "E-kontrol" Valter Bolc upozorava da bi pred kraj leta moglo doći do potpune obustave isporuke ruskog gasa Austriji.

- Moramo naše planove za zimu tako izraditi jer od avgusta ili septembra može doći do potpune obustave isporuke gasa - objasnio je Bolc u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

11.26 - Ruska vojska likvidirala 780 ukrajinskih boraca

U udarima ruske avijacije, raketnih snaga i artiljerije likvidirano je više od 780 ukrajinskih ekstremista, osam tenkova i drugih oklopnih vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U oblasti oko Nikolajeva u poslednja 24 sata likvidirano je preko 300 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

11.24 - Britanija: Rusija verovatno smenila nekoliko generala

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Rusija „vrlo verovatno“ ovog meseca smenila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija u sukobu u Ukrajini.

- Od početka juna, ruska vrhovna komanda je vrlo verovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih uloga u ratu u Ukrajini - navelo je ministarstvo na Tviteru.

AP photo
 

10.00 - Ukrajina: Raketni napadi i na Mikolajev

Ruski snage izvršile su raketni napad na grad Mikolajev, na jugu Ukrajine, saopštila je predstavnica pres centra Odbrambenih snaga juga Ukrajine Natalija Gumenjuk.

- Jug je, zajedno sa celom zemljom, takođe bio pod vazdušnom uzbunom - rekla je Gumenjuk.

9.05 - Ukrajina: Udari na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast

Ruske snage izvele su danas raketne udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji.

Ruske trupe ispalile su šest raketa na vojni objekat u Javorivu u Lavovskoj oblasti, a u napadu su povređene četiri osobe.

Raketni napad je izveden iz Crnog mora i da je lansirano šest projektila, od kojih su dva oborena.

7.30 - Snimak ruskog Korneta u akciji

Uz pomoć bespilotne letelice otkriven je kamuflirani vatreni položaj oklopnih vozila ukrajinskih ekstremista.

7.20 - Otkriveno ukrajinsko skladište municije

LNR snage otkrile su ukrajinsko skladište municije u podrumu višespratnice u Gorskom. U skladištu je bilo minobacačkih granata kalibra 120 milimetara, 82 milimetra, granate VOG 17i drugo.

7.10 Likvidiran "Dušman"

Kako su saopštili pripadnici snaga LNR u oblasti oko Lisičanska likvidiran je zloglasni ukrajinski ekstremista, zamenik komandanta mehanizovane brigade, Igor Duška poznat kao „Dušman“.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike