Peskov o dodeljivanju statusa Ukrajini: Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže, i Turska je decenijama bila kandidat

24.06.2022

11:54

0

Teško da može biti gore, smatra portparol Kremlja

Peskov o dodeljivanju statusa Ukrajini: Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže, i Turska je decenijama bila kandidat
Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Odnosi Rusije i Evropske unije su već na dnu, teško će ići niže, čak i nakon odluke EU da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, saoštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To su, naravno, unutrašnji evropski poslovi. Važno je da svi ti procesi ne bi trebalo dodatno da štete odnosima Rusije sa EU, koji su već na dnu - rekao je Peskov.

On je podsetio da je Turska decenijama kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali da nije odmakla dalje od kandidature, a dugoročno je odlučila da postane suverena i nezavisna država.

Peskov je podsetio da je radio kao diplomata u Turskoj pre više od 20 godina.

- Tada je i Turska gajila nadu nakon što joj je dodeljen status kandidata za članstvo u EU. Takođe je bila spremna da mnogo žrtvuje da postane deo Evrope, da izađe iz sive zone i postane neodvojivi deo na spoju Evrope i Azije - izjavio je on na pitanje o odnosu Kremlja prema Evropskoj uniji nakon dodeljivanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se i povodom pisanja medija o mogućoj nacionalizaciji dela "Severnog toka 2" u Nemačkoj, konstatujući da je reč o hipotetičkim pretpostavkama.

- Hajde da se ne bavimo takvim hipotetičkim diskusijama. Ako bude nekih konkretnih akcija onda će to, naravno, pre svega, biti posao za advokate kako bi dali pravnu ocenu takvim postupcima, ako se zaista razgovara o tome - prokomentarisao je Peskov.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike