Nemačka ukida zabranu reklamiranja abortusa

24.06.2022

19:57

0

Autor: S.Č.

Ukinuti zakon donet je za vreme nacističke ere

Nemačka ukida zabranu reklamiranja abortusa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Nemačke počela je sa zakonskim reformama koje se odnose na abortus. Prva doneta mera se odnosi na ukidanje zabrane reklamiranja abortusa, a na plenarnoj sednici su glasali svi osim poslanika opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU i desničarske Alternative za Nemačku.

Pomenuti zakon je paragraf 219a krivičnog zakona datira iz socijalne politike iz nacističke ere. U njemu se navodi da svako ko javno „nudi, najavljuje [ili] reklamira usluge abortusa može se suoči sa kaznom do dve godine zatvora ili novčanom kaznom, piše DW.

Građanke Nemačke veoma su zadovoljne ovim promenama, jer kako kažu na internetu i dostupnim sredstvima informisanja, nije bilo moguće pronaći bilo kakve podatke.

Ministarka za porodicu Liza Paus opisala je ovu odluku kao "trijumf u osnaživanju prava žene".Profimedia

Pixabay
 

Odluku je pozdravio i ministar pravosuđa Marko Bušman, uz primedbu da je ukinuti zakon bio "apsurdan i neprimeren sadašnjosti."

Nasuprot tome, Biskupska konferencija Katoličke crkve u Nemačkoj izražava žaljenje što je ukinuta zabrana reklamiranja usluge abortusa.

Da podsetimo, abortus je u Nemačkoj nezakonit i kažnjiv sa do tri godine zatvora. Međutim, žene i njihovi lekari se ne suočavaju sa kaznama ako trudnoća predstavlja zdravstveni rizik za ženu ili u slučajevima silovanja. U suprotnom, abortus se može izvršiti u prvih 12 nedelja trudnoće.

Bonus video


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike