Vrhovni sud SAD doneo odluku o ukidanju prava na abortus

24.06.2022

14:32

0

Autor: 24sedam

Nacrt verzije presude u kojoj se ukazuje da će sud verovatno poništiti presudu procurila je u maju, što je izazvalo političku buru

Vrhovni sud SAD doneo odluku o ukidanju prava na abortus
bolnica - Copyright Pixabay

Vrhovni sud poništio je presudu kojom je to pravo na abortus pre 50 godina legalizovano širom zemlje. Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak.

Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane.

Trinaest ih je već usvojilo takozvane zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. Neki drugi će verovatno brzo usvojiti nova ograničenja.

Nacrt verzije presude u kojoj se ukazuje da će sud verovatno poništiti presudu procurila je u maju, što je izazvalo političku buru.

Savezni sud je 2018. poništio zakon, pozivajući se na presedan. Peti okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u Nju Orleansu je 2019. doneo isti zaključak.

Profimedia
 

Istorija abortusa u Americi

Da podsetimo, presudom iz 1973. priznato je ustavno pravo žene na abortus i legalizovano je širom zemlje.

Istorijski preokret započeo je ulaganjem žalbe žena koja se predstavljala pseudonimom Džejn Rou na zakone države Teksas kojima je bio zabranjen abortus, osim u slučaju kada je život majke ugrožen. Tužbu je podnela na ime lokalnog okružnog tužioca Henrija Vejda.

Džejn Rou je zahtevala od Vrhovnog suda da preispita zakone Teksasa, za koji je tvrdila da je neustavan. Tražila je da se uspostavi pravo žene da okonča trudnoću u svakom trenutku, iz svakog razloga, bez ograničenja koja nameću pojedinačne države.

Profimedia
 

Ko je bila Džejn Rou?

Norma Mekorvi je bila stanovnica Teksasa koja je zatrudnela 1969. i želela da abortira. Budući da je u Teksasu važila zabrana abortusa, rodila je devojčicu i dala je na usvajanje.

Kako je sud reagovao na žalbu

U odluci sa 7 glasova "za" i 2 "protiv", sud je uspostavio nekoliko nivoa u odnosu na slobode i ograničenja abortusa na osnovu stadijuma trudnoće. Tokom prvog tromesečja, sud je zaključio da je odluka o okončanju trudnoće na ženama i njihovim lekarima. U drugom tromesečju, država će morati da uvede regulaciju procedure samog aborutsa "na načine koji se odnose na zdravlje majke". Kada trudnoća dostigne tačku da fetus može da opstane van materice, sud je odlučio da država može da "reguliše, pa i zabrani" abortus, osim u slučajevima gde je on neophodan "radi očuvanja života ili zdravlja žene."

Sud se pozvao na "pravo na privatnost" iz Četrnaestog amandmana američkog Ustava, konkretno deo u kome se navodi da nijedna država neće "nijednom pojedincu moći da uskrati pravo na život, slobodu ili imovinu, bez odgovarajućeg pravnog procesa."

Bonus video

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike