Savetnik Zelenskog rekao više nego što treba: Ukrajina je defakto članica NATO i EU!

23.06.2022

13:54

0

Desna ruka ukrajinskog predsednika ponovo je uspela da šokira javnost svojim tvrdnjama

Savetnik Zelenskog rekao više nego što treba: Ukrajina je defakto članica NATO i EU!
profimedia-0557948067 - Copyright Profimedia

Eventualno članstvo Ukrajine u NATO i EU samo je formalnost, rekao je u sredu Aleksej Arestovič, istaknuti savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Kijev je već „defakto“ član vojnog bloka predvođenog SAD, koji je obećao da će mu pomoći da „pobedi“ u sukobu sa Rusijom - i upravo se pridružio inicijativi Tri mora kako bi se približio EU, tvrdi Arestovič u intervjuu.

U razgovoru sa Jutjuberom i aktivistom Markom Fejginom u sredu Arestovič je priznao da sumnja da su NATO ili EU spremni da prihvate Ukrajinu, ali da to nije važno. Sama mogućnost da postane kandidat daje Ukrajini pristup razvojnim fondovima EU, pomoću kojih je Poljska izgradila svoju infrastrukturu, rekao je Fejgin.

- Postali smo 13. zemlja inicijative Tri mora. To je pristup novcu, transportu, bezbednosti na moru, infrastrukturi. A 12 zemalja Tri mora su članice EU. Odnosno, skoro polovina zemalja EU. To znači da je naša integracija sa EU otišla mnogo dalje nego što svi trenutno procenjuju - rekao je Arestovič.

Ovo se odnosi na najavu poljskog predsednika Andžeja Dude koji je u utorak rekao da je grupa stvorila poseban status „participativnog partnerstva“ za Ukrajinu.

Stvorena od strane Poljske i Hrvatske 2016. godine kako bi obuhvatio područje između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, inicijativa Tri mora od tada se proširila na Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Letoniju, Litvaniju, Estoniju i Sloveniju.

Arestovič je dalje rekao Fejginu da je Ukrajina „defakto članica“ NATO.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Možda nema zajedničkog obećanja o odbrani iz člana 5 u pisanoj formi, ali više od 50 zemalja u Ukrajinskoj kontakt-grupi za odbranu, koju predvode SAD, obećalo je ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu da „nikada, nikada“ neće dozvoliti da Kijev izgubi rat - insistirao je Arestovič.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin „dodao je jagodu na vrh torte“, dodao je Arestovič, rekavši da „nema sumnje da će (NATO) odvesti Ukrajinu do pobede“.

Glavni savetnik Zelenskog za odnose s javnošću često je viđan na ukrajinskoj televiziji i uživo, ponekad otkrivajući osetljive informacije pre nego što bi one mogle da budu zvanično potvrđene - kao što je gubitak grada Limana u Donbasu prošlog meseca, dok je u drugim prilikama psovao Henrija Kisindžera i druge sa Zapada koji su pozivali Ukrajinu da sklopi mir sa Moskvom.

Ranije ove nedelje Arestovič je rekao drugom sagovorniku da LGBT osobe smatra „ljudima sa devijacijama“, što je navelo nevladinu organizaciju Kijev Prajd koju podržava Zapad da zahteva njegovu ostavku od Zelenskog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike