Evropski parlament izglasao rezoluciju: Ukrajina i Moldavija da bez odlaganja dobiju status kandidata

23.06.2022

12:33

0

Poslanici su sa 529 glasova "za", 45 "protiv" i 14 uzdržanih prihvatili rezoluciju

Evropski parlament izglasao rezoluciju: Ukrajina i Moldavija da bez odlaganja dobiju status kandidata
evropski parlament strazbur (1) - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropski parlament danas je pozvao da Ukrajina i Moldavija "bez odlaganja" dobiju status kandidata za članstvo u EU-u, naglašavajući pritom da konačno pristupanje zavisi od sprovođenja reformi i ispunjavanju kriterijuma.

Poslanici su sa 529 glasova "za", 45 "protiv" i 14 uzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se pozivaju lideri država koji se danas i sutra sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Briselu da Ukrajini i Moldaviji „bez odlaganja" dodele status EU kandidata, saopšteno je iz EP.

Poslanici EP smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme.

U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vođstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući da je proširenje i u interesu same Europske unije.

Vlasti tri zemlje pozvane su da „nedvosmisleno pokažu svoju politicku odlucnost u pogledu sprovođenja evropskih ambicija svojeg stanovništva" tako što će ubrzati reforme i što pre ispuniti kriterijume za članstvo u EU.

Ne postoji „ubrzani put" prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturisanom procesu koji zahteva ispunjavanje kriterijuma i efikasno sprovođenje reformi, naglasili su evroposlanici.

Oni ističu i da proširenje nema alternativu i da ono „više nego ikada pre predstavlja geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU", stoji u rezoluciji u kojoj se zahteva i revitalizacija procesa proširenja zapadnog Balkana.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike