Nove glavobolje za Kim Džong Una: U Severnoj Koreji posle korone izbila još jedna epidemija

16.06.2022

11:13

0

Nije prijavljen broj obolelih, niti je pojašnjeno o kakvoj se tačno bolesti radi, osim da se odnosi na gastrointestinalni trakt

Nove glavobolje za Kim Džong Una: U Severnoj Koreji posle korone izbila još jedna epidemija
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je danas saopštila da je u zemlji izbila neidentifikovana crevna epidemija, što bi potencijalno moglo da poveća pritisak na zdravstveni sistem zemlje koja je već u izolaciji i koja se bori sa zvanično prvim talasom infekcija kovid 19.

Lider ove države Kim Džong Un poslao je juče lekove u lučki grad Haeju, kako bi što pre pomogao pacijentima koji boluju od „akutne infekcije creva“, navodi severnokorejska državna agencija KCNA, prenosi Rojters.

Nije prijavljen broj obolelih, niti je pojašnjeno o kakvoj se tačno bolesti radi, osim da se odnosi na gastrointestinalni trakt.

- Kim je naglasio potrebu da se epidemija obuzda u najranijem mogućem roku preduzimanjem dobro osmišljenih mera za stavljanje u karantin sumnjivih slučajeva, kako bi se temeljno obuzdalo njeno širenje, uz njihovo potvrđivanje epidemiološkim pregledom i naučnim testovima - izvestila je KCNA.

Prijavljena nova epidemija dolazi u trenutku kada se zemlja bori sa prvim talasom kovida 19, uz proglašeno vanredno stanje prošlog meseca, zbog zabrinutosti usled nedostatka vakcina i medicinskih zaliha.

Severna Koreja je danas prijavila još 26.010 ljudi sa simptomima groznice, a ukupan broj obolelih od groznice širom zemlje od kraja aprila iznosi blizu 4,56 miliona.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa ovom epidemijom je 73, a Pjongjang svakodnevno objavljuje broj pacijenata sa groznicom, ne napominjući da li su to pacijenti sa virusom kovid 19, zbog očiglednog nedostatka kompleta za testiranje, navodi Rojters.

Bonus video

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti