Bivši KGB general izvršio samoubistvo: Žena ga pronašla u kupatilu, ostavio i oproštajnu poruku!

16.06.2022

09:57

0

Veteran je imao niz ozbiljnih zdravstvenih problema i više puta je rekao svojim rođacima da je „umoran od života“

Bivši KGB general izvršio samoubistvo: Žena ga pronašla u kupatilu, ostavio i oproštajnu poruku!
profimedia-0038124165 - Copyright Profimedia

Penzionisani ruski obaveštajac Lev Sockov pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi, saopštile su vlasti u sredu. Policija kaže da prve informacije sugerišu da je 90-godišnji penzionisani general-major upotrebio pištolj koji je dobio na poklon od mongolskih kolega da izvrši samoubistvo.

Telo Sockova otkrila je njegova supruga u sredu oko podneva u kupatilu njihovog stana na jugozapadu Moskve, javili su ruski mediji, pozivajući se na izvore iz policije. Imao je prostrelnu ranu na glavi.

- Prema prvim informacijama, uzrok smrti je samoubistvo - saopštila je policija medijima. Pored Sockova je bio poluautomatski pištolj Tokarev TT-30, zajedno sa beleškom u kojoj je objašnjeno odakle je došao.

- Pištolj je relikvija bitaka na reci Halkin-Gol. Dobio sam ga kada sam bio izaslanik mongolske tajne službe, povodom 500. godišnjice Ulan-Batora, 1989. godine. L. Sockov - pisalo je u poruci.

Veteran je imao niz ozbiljnih zdravstvenih problema i više puta je rekao svojim rođacima da je „umoran od života“, objavio je list Komersant.

Rođen u Lenjingradu 1932. godine, Sockov se pridružio KGB-u 1959. godine i proveo je više od 40 godina u spoljnim i centralnim obaveštajnim službama Sovjetskog Saveza, a zatim i Rusije. Prvu glavnu upravu KGB-a nasledila je Spoljna obaveštajna služba (SVR) 1991.

- Nažalost, preminuo je general-major i vredan veteran Spoljne obaveštajne službe - rekao je Sergej Ivanov, šef službe za štampu SVR, opisujući smrt Sockova kao „ličnu tragediju“ za tu službu.

Nakon penzionisanja, Sockov se posvetio istoriji, pregledajući arhive SVR da bi napisao nekoliko knjiga o radu obaveštajne službe. Dobio je specijalnu nagradu SVR 2006. za svoju knjigu „Operacija Tarantula“, koja detaljno opisuje sovjetske obaveštajne aktivnosti usmerene na britanske političare i špijune između 1930. i 1945. godine.

Sockov je takođe objavio dokumente koji pokazuju da invazija nacističke Nemačke na SSSR u junu 1941. nije bila tako neočekivana kao što je zvanična istorija tog vremena tvrdila.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike