Savet EU usvojio šesti paket sankcija protiv Rusije: Oglasio se Žozep Borelj

03.06.2022

10:17

0

EU je ovim započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u periodu od šest meseci za sirovu naftu i do osam meseci za ostale rafinisane naftne derivate

Savet EU usvojio šesti paket sankcija protiv Rusije: Oglasio se Žozep Borelj
Žozep Borelj - Copyright ATA Images/Miloš Tesić

Savet Evropske unije usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

Paket predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zločine u Ukrajini.

- Današnjim paketom ekonomskih sankcija dodatno ograničavamo sposobnosti Kremlja da finansira rat. Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Više ključnih ruskih banaka isključujemo iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine u Buči i Marijupolju i zabranjujemo više aktera dezinformacija koji aktivno doprinose ratnoj propagandi predsednika Putina - izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Novim paketom sankcija EU je započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u periodu od šest meseci za sirovu naftu i do osam meseci za ostale rafinisane naftne derivate.

U Savetu EU dodaju da je privremeni izuzetak predviđen za uvoz sirove nafte naftovodom u zemlje članice EU koje zbog svoje geografske situacije imaju ”specifične zavisnosti” od ruskiih izvora i nemaju održve alternativne opcije.

Bugarska i Hrvatska će takođe imati koristi od privremenih izuzeća u vezi sa uvozom ruske sirove nafte, odnosno vakuumskog gasnog ulja.

Profimedia
Žozep Borelj

- EU proširuje i postojeću zabranu pružanja specijalizovanih usluga za razmenu finansijskih poruka (SVIFT) na tri dodatne ruske kreditne institucije - najveću rusku banku Sberbank, Kreditnu banku iz Moskve i Rusku poljoprivrednu banku - i Belorusku banku za razvoj i rekonstrukciju - navodi se u saopštenju Saveta EU.

Istovremeno, EU obustavlja emitovanje još tri ruske državne medijske kuće: Rusija RTR/RTR Planeta, Rusija 24 i TV Centra Internešnal, za koje je procenjeno da služe režimu u Moskvi za ”manipulaciju informacijama i promovisanje dezinformacija o invaziji na Ukrajinu”, uključujući propagandu, sa ciljem da destabilizuju susedne zemlje Rusije, EU i njene države članice.

Šestim paketom sankcija dodatno se ograničava i izvoz robe i tehnologije dvostruke namene, uključujući i tehnologije koje mogu doprineti unapređenju odbrambenog i bezbednosnog sektora Rusije ili se mogu koristiti za proizvodnju hemijskog oružja.

EU je zabranila i pružanje konsulatantskih usluga Rusiji, uključujući i računovodstvo i odnose sa javnošću.

Postojeća lista sankcionisanih osoba je dodatno proširena sa ”ličnostima koje podržavaju rat, vodećim poslovnim ljudima, članovima porodica oligarha i zvaničnika Kremlja” i entitetima iz oblasti odbrane i finansija Ruske Federacije.

Šesti paket sankcija stupiće na snagu tokom dana objavom u Službenom listu EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike