Pritisci Zapada mogli bi dodatno da izoluju Moksvu: OPEK razmišlja o suspendovanju Rusije iz sporazuma o proizvodnji nafte

01.06.2022

07:58

0

Oslobađanje Rusije od ograničenja u sferi proizvodnje nafte može potencijalno otvoriti put za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge proizvođače OPEK-a da povećaju proizvodnju nafte na šta apeluju SAD i evropske zemlje

Pritisci Zapada mogli bi dodatno da izoluju Moksvu: OPEK razmišlja o suspendovanju Rusije iz sporazuma o proizvodnji nafte
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Neke članice OPEK-a razmatraju opciju da suspenduju učešće Rusije u sporazumu o proizvodnji nafte (OPEK+), pošto zapadne sankcije i delimično odustajanje Evrope od uvoza počinju da podrivaju sposobnost Moskve da proizvodi više nafte, piše „Vol strit žurnal“, pozivajući se na neimenovane delegate OPEK-a.

Oslobađanje Rusije od ograničenja u sferi proizvodnje nafte može potencijalno otvoriti put za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge proizvođače OPEK-a da povećaju proizvodnju nafte na šta apeluju SAD i evropske zemlje, pošto su usled specijalne vojne operacije u Ukrajini cene nafte porasle iznad 100 dolara po barelu, piše list.

Rusija se, kao jedan od tri najveća proizvođača nafte u svetu, prošle godine dogovorila sa OPEK-om i devet zemalja koje nisu članice organizacije da se na mesečnom nivou povećava proizvodnja nafte, ali sada se očekuje da će njena proizvodnja pasti za otprilike osam odsto ove godine, precizira se u članku.

Prema rečima delegata OPEK-a, do sada nije upućen zvaničan poziv organizaciji da proizvodi više nafte kako bi se kompenzovao potencijalni deficit Rusije, ali pojedine članice u Persijskom zalivu počele su da planiraju povećanje proizvodnje u narednih nekoliko meseci.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov trenutno boravi u poseti Saudijskoj Arabiji. Kako je najavljeno, planira da učestvuje na sastanku foruma ministara spoljnih poslova Rusija – Savet saradnje arapskih zemalja Persijskog zaliva koja će se održati u Rijadu 1. juna.

Početkom maja UAE i Saudijska Arabija jasno su stavili do znanja da OPEK+ neće moći da poveća proizvodnju nafte, jer je za bilo kakve promene potrebno jednoglasno rešenje. Prema proceni OPEK+, tržište nafte je danas uravnoteženo. Aktuelni sporazum OPEK+ važi do kraja 2022. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike